Băutura ieftină, adorată de români, care înmulţeşte bacteriile bune din corp. Medic: Este antioxidantă și hidratează

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Bautura - Foto: Freepick @senivpetro
Bautura - Foto: Freepick @senivpetro

Care este băutura ieftină, preferată de români, care are o mulțime de beneficii pentru sănătate dacă este consumată cu moderație.

O băutură ieftină, consumată pe scară largă, și nelipsită de pe mesele românilor, ce poate fi sau nu alcoolică, poate creşte varietatea de bacterii beneficie din organism, atunci când este folosită moderat.

Este vorba despre bere și, potrivit unui studiu internațional, publicat recent de ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, un consum moderat de bere cu sau fără alcool este benefic pentru intestin, influențând pozitiv flora intestinală. Mai mult, microorganismele din tractul gastrointestinal al omului au un impact direct asupra bunăstării organismului. 

Berea poate avea anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea riscului de boli de inimă și de osteoporoză. Cu toate acestea, un consum mare sau excesiv de bere poate duce la afecțiuni precum cancerul, bolile hepatice și bolile cardiovasculare.

Producătorii fac bere prin fermentarea amidonului, de obicei orz maltezat, cu drojdie. Procesul de fabricare a berii moderne implică utilizarea hameiului și a altor agenți aromatizanți și conține de obicei aproximativ 3,5-10% alcool.

În timp ce berea poate avea unele beneficii pentru sănătate, aceasta poate afecta negativ și sănătatea mentală și fizică a unei persoane. În plus, deși această băutură conține o anumită valoare nutritivă, nu este potrivită ca alternativă la o dietă nutritivă și echilibrată.

Mai mult, berea conține și carbohidrați, sodiu, potasiu și magneziu, care pot contribui la atenuarea senzației de oboseală musculară.  

"Berea oferă numeroase beneficii organismului, hidratează, poate ajuta la menținerea unei greutăți optime, are proprietăți antioxidante și neuroprotectoare datorită melatoninei și conține vitamine și minerale, datorită ingredientelor naturale din care este fabricată. Pe timpul verii, este o foarte bună opțiune pentru hidratare, însă este foarte important să nu uităm de moderație. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul moderat de bere este de 330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați", spune dr. Alin Popescu, secretar general al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. 

Ce conține berea

Deși oamenii consideră berea ca fiind o băutură cu o valoare nutritivă redusă, aceasta conține diverse substanțe nutritive.

Mineralele din bere includ de obicei:

- calciu
- cupru
- fier
- magneziu
- mangan
- siliciu
- seleniu
- fluorură
- fosfor
- potasiu
- sodiu
- zinc

Vitaminele din bere includ de obicei:

- vitamina B1, sau tiamina
- vitamina B2 sau riboflavină
- vitamina B3 sau niacină
- vitamina B5, sau acid pantotenic
- vitamina B6
- folat
- colină
- vitamina B12 sau cobalamina
- vitamina A
- vitamina E
- vitamina D
- vitamina K

Berea conține, de asemenea, următorii aminoacizi:

- alanină
- acid aspartic
- acid glutamic
- glicină
- prolină

Ce beneficii are un consum moderat de bere

În ciuda reputației sale, consumul ușor sau moderat de bere poate avea efecte pozitive asupra sănătății. Acesta poate chiar reduce riscul unor boli.

1. Crește diversitatea bacteriilor intestinale

Potrivit aceluiași studiu, consumul moderat de bere, de 330 ml/zi pentru femei și respectiv 660 ml/zi pentru bărbați, poate crește diversitatea bacteriilor intestinale.   

De altfel, greutatea corporală şi masa de grăsime corporală și markerii cardiometabolici serici pentru sănătatea inimii și metabolism nu au suferit modificări semnificative.

2. Menține inima sănătoasă

Berea este o băutură aliment, iar unul dintre mineralele pe care îl regăsim în compoziția berii este potasiul, cunoscut pentru susținerea activității cardiace. Datorită ingredientelor naturale din care este compusă, atunci când este consumată în cantități moderate, aduce beneficii organismului.

Unele cercetări sugerează că un consum de bere poate contribui la scăderea riscului de boli de inimă.

Un articol de analiză recent din 2020oncluzionează că persoanele care consumă bere în cantități moderate au un nivel mai ridicat de colesterol lipoproteic de înaltă densitate - sau colesterol "bun", o mai bună elasticitate vasculară și niveluri mai ridicate de apolipoproteină A1.

Un alt articol de analiză din 2016 a constatat că un consum de bere scăzut până la moderat, pe care l-a definit ca fiind de până la 1 pahar pe zi pentru femei și de până la 2 pahare pe zi pentru bărbați, reduce riscul de boli cardiovasculare, potrivit Medical News Today.

Cercetătorii pentru ambele studii au definit cantitățile scăzute până la moderate ca fiind până la o cutie de 330 de mililitri de bere cu un conținut de aproximativ 5 % alcool pe zi pentru femei și până la două cutii pentru bărbați.

În urma unui studiu realizat de către dr. Marina Oțelea, derulat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a fost reconfirmat faptul că berea consumată moderat poate contribui la scăderea incidenței bolilor cardiovasculare, influențând factorii implicați în menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui.

3. Previne bolile neurodegenerative și boala Alzheimer

Potrivit cercetătorilor, un consum de bere scăzut până la moderat a scăzut riscul de boli neurodegenerative.

O altă recenzie din 2019 susține că un consum moderat de bere poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

4. Scade riscul de demență și reglează zahărul din sânge

Unele studii arată cum un consum redus sau moderat de alcool poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, o problemă pentru mulți adulți.

De exemplu, un studiu din 2018 concluzionează că un consum de alcool scăzut până la moderat are asocieri cu niveluri mai bune de zahăr din sânge și un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2.

Un alt studiu din 2019 concluzionează că un consum moderat de alcool poate scădea riscul de a dezvolta demență.

5. Hidratează

Berea fără alcool poate fi o bună opțiune de hidratare pe timpul verii și nu numai, având un conținut de peste 90% apă, oferind totodată organismului vitamine și minerale, fiind și o sursă de compuși bioactivi, precum polifenolii. 

În plus, berea poate furniza organismului minerale și antioxidanți, substanțe care ajută corpul să se   refacă după efort fizic. 

6. Previne osteoporoza

Osteoporoza face ca oasele să devină fragile și mai sensibile la fracturi. Riscul pentru această boală crește pe măsură ce o persoană îmbătrânește.

Unele cercetări sugerează că un consum moderat de alcool poate contribui la scăderea riscului de osteoporoză.

De exemplu, un studiu din 2019 a constatat că femeile aflate la postmenopauză din Coreea de Sud care au băut de 2-3 ori pe săptămână au avut o densitate osoasă mai mare decât femeile sud-coreene aflate la postmenopauză care nu au băut.

Cu toate acestea, este important de reținut că, pentru a obține oricare dintre potențialele efecte secundare pozitive ale consumului de bere sau alcool, oamenii trebuie să facă acest lucru în mod responsabil. Acest lucru înseamnă să bea cantități mici sau moderate și să nu se angajeze în consumul excesiv de alcool.

Berea - efecte secundare și complicații


Deși consumul de bere poate avea unele efecte pozitive asupra sănătății, acest lucru pare relevant doar atunci când oamenii consumă această băutură în cantități ușoare sau moderate.

Consumul puternic sau excesiv de alcool poate duce la consecințe negative asupra sănătății, inclusiv:

- cancer

- insuficiență hepatică

- boli cardiovasculare

- diabet

- boli pancreatice

- boli infecțioase

- boli neuropsihiatrice

- creșterea în greutate

- depresie

Persoanele care consumă cantități excesive de alcool pot fi, de asemenea, mai predispuse să se angajeze în comportamente riscante, ceea ce poate duce la vătămări corporale majore sau la deces.

Ar trebui ca oamenii să bea bere?

Recomandările privind consumul de bere par a fi neconcludente. Cu toate acestea, se pare că oamenii pot consuma bere în condiții de siguranță, atâta timp cât nu o fac în mod excesiv. Indivizii ar trebui să încerce să nu bea mai mult decât cantitatea recomandată.

Chiar dacă berea conține o varietate de nutrienți, oamenii nu ar trebui să apeleze la bere pentru valoarea sa nutritivă. Consumul unei diete pline de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe ar trebui să fie mai degrabă o prioritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel