Blue Zone, dieta longevității. Ce să mănânci ca să trăiești 100 de ani. Mihaela Bilic: E aproape ridicol în ce fel am complicat lucrurile

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Blue Zone - Foto: Freepick @gpointstudio
Blue Zone - Foto: Freepick @gpointstudio

Ce este Blue Zone, dieta longevității. Mihaela Bilic ne-a explicat cât de simplu este, de fapt, să avem o alimentație sănătoasă.

În câteva comunități unice de pe glob, oamenii trăiesc o viață lungă și sănătoasă, până la 100 de ani și chiar mai mult. Supranumiți "blue zone", locuitorii acestor zone au un mediu și un stil de viață comune care, potrivit oamenilor de știință, contribuie la longevitatea lor.

Insula italiană Sardinia a fost locul unde a fost studiat unul dintre primele grupuri de centenari - în curând, au fost descoperite persoane cu o longevitate similară în Ikaria, Grecia, Okinawa, Japonia; Nicoya, Costa Rica; și Loma Linda, California.

Oamenii din zonele albastre se plimbă, grădinăresc și merg cu bicicleta ca parte a vieții lor zilnice. Sunt apropiați de prieteni și familie, au un scop în viață, gestionează bine stresul și sunt adesea membri ai unui grup social sau religios. Au o dietă bazată pe plante și se opresc din mâncat înainte de a fi sătui.

Câți pași trebuie să faci pe săptămână pentru a trăi mai mult și sănătos. Cifra care-ți prelungește viața

Mâncarea mucegăită și fermentată, sănătate curată. Mihaela Bilic: Mâncați mâncare vie! Mâncați murături, varză murată, brânza cu mucegai, lactate fermentate

Intermittent fasting, postul intermitent. Mihaela Bilic rupe tăcerea: Să ne ferească Dumnezeu să nu mai avem mâncare. Acum avem din belșug și ne batem joc de ea

Lui Dan Buettner, care a adus pentru prima dată zonele albastre în conștiința publică prin articolele sale din National Geographic și, ulterior, prin cărțile sale, nu îi place să numească modelul alimentar al zonelor albastre o "dietă". În schimb, acesta face parte dintr-un stil de viață sănătos, a spus Buettner, unul pe care crede că oricine îl poate copia, indiferent de locul în care trăiește și mănâncă - chiar și în culturile foarte procesate și obsedate de mâncare, cum ar fi Statele Unite.

"Modelul de alimentație din zona albastră este format în proporție de 98% din alimente vegetale - bazate pe alimente integrale și bogate în carbohidrați. Dar numai carbohidrați complecși, nu carbohidrați simpli, cum ar fi gustările sărate, batoanele de ciocolată și sucurile carbogazoase. Spui carbohidrați și oamenii sunt îngroziți, dar cele mai sănătoase alimente din sistemul nostru alimentar sunt carbohidrații complecși", a declarat Buettner pentru CNN.

Carbohidrații complecși, cum ar fi fasolea, mazărea, legumele și cerealele integrale, furnizează vitamine, minerale și fibre care pot lipsi din alimentele procesate și rafinate. În plus, sunt digerate mai lent, iar fibrele vă ajută să vă simțiți sătul mai mult timp, potrivit American Heart Association.

Invitată în emisiunea "Pastila de Frumusețe" de la DC Medical, Spectacola și DC News, medicul nutriționist Mihaela Bilic ne-a explicat că în aceste zone se mănâncă puțin și simplu, iar oamenii consumă atât carbohidrați, cât și proteine și grăsimi, însă într-o cantitate redusă. 

De asemenea, Mihaela Bilic este adepta unei alimentații bogate, variate și nu aruncă niciodată vina pe un aliment anume. Potrivit ei, este bine să mâncăm de toate, însă ceea ce contează este cantitatea.

"În aceste zone se mănâncă puțin și simplu. E aproape ridicol în ce fel am complicat lucrurile ca oricum să descoperim, de parcă nu au fost niciodată acolo, lucrurile de o simplitate relativ elementară", ne-a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate.

Ce alimente se mănâncă în dieta Blue Zone

 

"După cum se pare, strămoșii mei europeni nu au adus o dietă de longevitate", a spus Buettner. În schimb, africanii, asiaticii, latino-americanii și nativii americani au fost cei care "au avut o dietă care este aproape identică cu stilul zonei albastre".

"Am încercat să fiu foarte precis, analizând datele, pentru a găsi exact ce mâncau oamenii din zonele albastre. Cei cinci piloni ai oricărei diete de longevitate, inclusiv ai zonei albastre, sunt cerealele integrale, legumele de sezon, tuberculii, nucile și fasolea. De fapt, eu susțin că piatra de temelie a unei diete de longevitate este fasolea", a declarat Buettner.

Alimentația zonei albastre este similară cu cea a stilului mediteranean, câștigătoare a medaliilor de aur anuale ca fiind cea mai bună dietă generală pentru sănătate. Dar există și diferențe între un model de alimentație din zona albastră și cel mediteranean, a spus Buettner.

"Oamenii din zonele albastre nu mănâncă nici pe departe atât de mult pește pe cât prescrie dieta mediteraneană, doar de trei ori pe săptămână. Carnea este consumată doar de cinci ori pe lună. Nu există lapte de vacă în nicio zonă albastră", a spus el.

În schimb, oamenii mănâncă brânzeturi din lapte de capră și de oaie, cum ar fi feta și pecorino.

Mai mult, una dintre cele mai izbutite rețete din punct de vedere vizual din carte este preparată din cartofi dulci mov, pe care Buettner îi consideră un element cheie de longevitate pentru oamenii din zona albastră din Okinawa, potrivit CNN.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel