EXCLUSIV Blue Zone, dieta longevității. Ce să mănânci ca să trăiești 100 de ani. Mihaela Bilic: E aproape ridicol în ce fel am complicat lucrurile

Ce este Blue Zone, dieta longevității. Mihaela Bilic ne-a explicat cât de simplu este, de fapt, să avem o alimentație sănătoasă.
În câteva comunități unice de pe glob, oamenii trăiesc o viață lungă și sănătoasă, până la 100 de ani și chiar mai mult. Supranumiți "blue zone", locuitorii acestor zone au un mediu și un stil de viață comune care, potrivit oamenilor de știință, contribuie la longevitatea lor.
Insula italiană Sardinia a fost locul unde a fost studiat unul dintre primele grupuri de centenari - în curând, au fost descoperite persoane cu o longevitate similară în Ikaria, Grecia, Okinawa, Japonia; Nicoya, Costa Rica; și Loma Linda, California.
Oamenii din zonele albastre se plimbă, grădinăresc și merg cu bicicleta ca parte a vieții lor zilnice. Sunt apropiați de prieteni și familie, au un scop în viață, gestionează bine stresul și sunt adesea membri ai unui grup social sau religios. Au o dietă bazată pe plante și se opresc din mâncat înainte de a fi sătui.
Lui Dan Buettner, care a adus pentru prima dată zonele albastre în conștiința publică prin articolele sale din National Geographic și, ulterior, prin cărțile sale, nu îi place să numească modelul alimentar al zonelor albastre o "dietă". În schimb, acesta face parte dintr-un stil de viață sănătos, a spus Buettner, unul pe care crede că oricine îl poate copia, indiferent de locul în care trăiește și mănâncă - chiar și în culturile foarte procesate și obsedate de mâncare, cum ar fi Statele Unite.
"Modelul de alimentație din zona albastră este format în proporție de 98% din alimente vegetale - bazate pe alimente integrale și bogate în carbohidrați. Dar numai carbohidrați complecși, nu carbohidrați simpli, cum ar fi gustările sărate, batoanele de ciocolată și sucurile carbogazoase. Spui carbohidrați și oamenii sunt îngroziți, dar cele mai sănătoase alimente din sistemul nostru alimentar sunt carbohidrații complecși", a declarat Buettner pentru CNN.
Carbohidrații complecși, cum ar fi fasolea, mazărea, legumele și cerealele integrale, furnizează vitamine, minerale și fibre care pot lipsi din alimentele procesate și rafinate. În plus, sunt digerate mai lent, iar fibrele vă ajută să vă simțiți sătul mai mult timp, potrivit American Heart Association.
Invitată în emisiunea "Pastila de Frumusețe" de la DC Medical, Spectacola și DC News, medicul nutriționist Mihaela Bilic ne-a explicat că în aceste zone se mănâncă puțin și simplu, iar oamenii consumă atât carbohidrați, cât și proteine și grăsimi, însă într-o cantitate redusă.
De asemenea, Mihaela Bilic este adepta unei alimentații bogate, variate și nu aruncă niciodată vina pe un aliment anume. Potrivit ei, este bine să mâncăm de toate, însă ceea ce contează este cantitatea.
"În aceste zone se mănâncă puțin și simplu. E aproape ridicol în ce fel am complicat lucrurile ca oricum să descoperim, de parcă nu au fost niciodată acolo, lucrurile de o simplitate relativ elementară", ne-a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate.
Ce alimente se mănâncă în dieta Blue Zone
"După cum se pare, strămoșii mei europeni nu au adus o dietă de longevitate", a spus Buettner. În schimb, africanii, asiaticii, latino-americanii și nativii americani au fost cei care "au avut o dietă care este aproape identică cu stilul zonei albastre".
"Am încercat să fiu foarte precis, analizând datele, pentru a găsi exact ce mâncau oamenii din zonele albastre. Cei cinci piloni ai oricărei diete de longevitate, inclusiv ai zonei albastre, sunt cerealele integrale, legumele de sezon, tuberculii, nucile și fasolea. De fapt, eu susțin că piatra de temelie a unei diete de longevitate este fasolea", a declarat Buettner.
Alimentația zonei albastre este similară cu cea a stilului mediteranean, câștigătoare a medaliilor de aur anuale ca fiind cea mai bună dietă generală pentru sănătate. Dar există și diferențe între un model de alimentație din zona albastră și cel mediteranean, a spus Buettner.
"Oamenii din zonele albastre nu mănâncă nici pe departe atât de mult pește pe cât prescrie dieta mediteraneană, doar de trei ori pe săptămână. Carnea este consumată doar de cinci ori pe lună. Nu există lapte de vacă în nicio zonă albastră", a spus el.
În schimb, oamenii mănâncă brânzeturi din lapte de capră și de oaie, cum ar fi feta și pecorino.
Mai mult, una dintre cele mai izbutite rețete din punct de vedere vizual din carte este preparată din cartofi dulci mov, pe care Buettner îi consideră un element cheie de longevitate pentru oamenii din zona albastră din Okinawa, potrivit CNN.
Vezi mai multe în video:
-
Înțepături în partea stângă: 6 cauze și când să te alarmezi25.08.2025, 15:27
-
Ce se întâmplă dacă ai avut COVID. Legătura dură cu AVC și Parkinson25.08.2025, 12:58
-
Combinația dintre mastopexie și augmentare mamară - pro și contra25.08.2025, 11:49
-
-
Coenzima Q10 – Energia din inima celulelor tale25.08.2025, 11:04
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
Tratamentul care elimină cancerul în stadiile incipiente. Dr. Beatrice Anghel: Eficient, precis și localizat
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.