Boală arterială periferică: de ce bolnavii ar trebui să consume cacao

Băutura pe bază de cacao, bogată în flavonoide - compuşi de origine vegetală, care se regăsesc şi în fructe, legume sau ceai - poate uşura mersul pe jos în cazul vârstnicilor cu circulaţi...
Boala arterială periferică, cacao. Ciocolată neagră bogată în flavonoide şi cacaua neprocesată, similară cu pulberea de cacao neîndulcită utilizată în bucătărie, au fost asociate, într-un număr restrâns de studii efectuate pe animale şi oameni, cu îmbunătăţirea fluxului sangvin şi creşterea capacităţii de deplasare pe jos.
În cadrul acestui studiu restrâns, cercetătorii au dorit să afle dacă consumul de cacao ar putea fi de folos persoanelor care suferă de boală arterială periferică (BAP), o afecţiune cauzată de întărirea arterelor, care reduce fluxul de sânge în zona picioarelor şi provoacă dureri în timpului mersului, chiar şi pe distanţe scurte. ''Puţine terapii sunt disponibile pentru îmbunătăţirea performanţelor la mers la persoanele cu BAP", a declarat autoarea principală a studiului, doctor Mary McGrae McDermott de la Universitatea Northwestern din Chicago.
Cercetătorii au solicitat unui număr de 44 de vârstnici cu BAP să consume băuturi cu aromă de cacao de trei ori pe zi, timp de şase luni. Jumătate dintre subiecţi au primit cacao bogată în flavonoide, iar cealaltă a primit un înlocuitor de cacao. În cadrul testelor de şase minute de mers efectuate la finalul studiului, persoanele din grupul care a consumat cacao au mers cu 18,4 metri mai mult faţă de distanţa parcursă la început. O îmbunătăţire de cel puţin 12 metri poate reprezenta o diferenţă semnificativă în viaţa de zi cu zi a pacienţilor, au notat cercetătorii în Circulation Research.
Ce au arătat testele
Capacitatea de mers înregistrează în mod obişnuit un declin de-a lungul timpului în cazul persoanelor cu BAP. Participanţii care nu au consumat cacao au mers cu 24,2 metri mai puţin în testele de şase minute de la sfârşitul studiului. Chiar dacă participanţilor nu li s-a spus dacă au băut cacao adevărată sau un înlocuitor, este posibil să fi simţit diferenţa şi acest lucru să fi avut un impact asupra rezultatelor, a declarat doctor Joseph Ladapo, cercetător la Universitatea din California, Los Angeles, care nu a fost implicat în acest studiu, potrivit Agerpres.
''În mod evident, exerciţiul fizic nu este la fel de atractiv sau de sexy cum este cacaua, dar este ieftin, mai benefic şi nu aduce calorii dăunătoare sau zahăr'', a notat Ladapo. Cele mai multe batoane cu ciocolată sau amestecuri pentru ciocolată caldă din comerţ sunt procesate pentru a elimina gustul amar, ceea ce reduce însă cantitatea de flavonoide, a declarat Samantha Heller, specialistă în nutriţie la Langone Health din cadrul Universităţii din New York, care nu a fost implicată în studiu. ''Pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate pe care le are cacaua, puteţi să vă preparaţi singuri cacao fierbinte folosind pudră de cacao neîndulcită'', a spus Heller.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.