Boală arterială periferică: de ce bolnavii ar trebui să consume cacao
Băutura pe bază de cacao, bogată în flavonoide - compuşi de origine vegetală, care se regăsesc şi în fructe, legume sau ceai - poate uşura mersul pe jos în cazul vârstnicilor cu circulaţi...
Boala arterială periferică, cacao. Ciocolată neagră bogată în flavonoide şi cacaua neprocesată, similară cu pulberea de cacao neîndulcită utilizată în bucătărie, au fost asociate, într-un număr restrâns de studii efectuate pe animale şi oameni, cu îmbunătăţirea fluxului sangvin şi creşterea capacităţii de deplasare pe jos.
În cadrul acestui studiu restrâns, cercetătorii au dorit să afle dacă consumul de cacao ar putea fi de folos persoanelor care suferă de boală arterială periferică (BAP), o afecţiune cauzată de întărirea arterelor, care reduce fluxul de sânge în zona picioarelor şi provoacă dureri în timpului mersului, chiar şi pe distanţe scurte. ''Puţine terapii sunt disponibile pentru îmbunătăţirea performanţelor la mers la persoanele cu BAP", a declarat autoarea principală a studiului, doctor Mary McGrae McDermott de la Universitatea Northwestern din Chicago.
Cercetătorii au solicitat unui număr de 44 de vârstnici cu BAP să consume băuturi cu aromă de cacao de trei ori pe zi, timp de şase luni. Jumătate dintre subiecţi au primit cacao bogată în flavonoide, iar cealaltă a primit un înlocuitor de cacao. În cadrul testelor de şase minute de mers efectuate la finalul studiului, persoanele din grupul care a consumat cacao au mers cu 18,4 metri mai mult faţă de distanţa parcursă la început. O îmbunătăţire de cel puţin 12 metri poate reprezenta o diferenţă semnificativă în viaţa de zi cu zi a pacienţilor, au notat cercetătorii în Circulation Research.
Ce au arătat testele
Capacitatea de mers înregistrează în mod obişnuit un declin de-a lungul timpului în cazul persoanelor cu BAP. Participanţii care nu au consumat cacao au mers cu 24,2 metri mai puţin în testele de şase minute de la sfârşitul studiului. Chiar dacă participanţilor nu li s-a spus dacă au băut cacao adevărată sau un înlocuitor, este posibil să fi simţit diferenţa şi acest lucru să fi avut un impact asupra rezultatelor, a declarat doctor Joseph Ladapo, cercetător la Universitatea din California, Los Angeles, care nu a fost implicat în acest studiu, potrivit Agerpres.
''În mod evident, exerciţiul fizic nu este la fel de atractiv sau de sexy cum este cacaua, dar este ieftin, mai benefic şi nu aduce calorii dăunătoare sau zahăr'', a notat Ladapo. Cele mai multe batoane cu ciocolată sau amestecuri pentru ciocolată caldă din comerţ sunt procesate pentru a elimina gustul amar, ceea ce reduce însă cantitatea de flavonoide, a declarat Samantha Heller, specialistă în nutriţie la Langone Health din cadrul Universităţii din New York, care nu a fost implicată în studiu. ''Pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate pe care le are cacaua, puteţi să vă preparaţi singuri cacao fierbinte folosind pudră de cacao neîndulcită'', a spus Heller.
-
-
5 limite de care ai nevoie pentru a-ți proteja sănătatea mintală22.12.2025, 17:00
-
-
-
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
