Boala Crohn: celebrități care n-au lăsat afecțiunea în calea succesului

Florina Pop |
Data publicării:
Cântăreața Anastacia  FOTO: Facebook Anastacia
Cântăreața Anastacia FOTO: Facebook Anastacia

Celebrități ca actrița Shannen Doherty, cântăreața Anastacia sau fostul președinte SUA Eisenhower și-au construit o carieră de succes în ciuda diagnosticării cu boala Crohn.

Boala Crohn, celebrități. Afecțiune inflamatorie cronică localizată la nivelul peretelui tractului digestiv, boala Crohn a fost diagnosticul pus unor vedete ca actrița Shannen Doherty, cântăreața Anastacia, fostul președinte american Dwight Eisenhower, criticul muzical și producătorul Jon Landau – cel care l-a descoperit pe Bruce Springsteen. Dacă unii aveau deja o carieră când au aflat că au această afecțiune, în schimb alții au fost diagnosticați în adolescență și nu s-au lăsat doborâți, se arată pe platforma medicală webmd.com.

Iată câteva exemple de vedete și povestea lor pe scurt:

1. Shannen Doherty - actriță, producător, director și susținător al drepturilor animalelor, Doherty este cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale din Heathers, Beverly Hills, 90210 și Charmed. Ea a dezvăluit diagnosticul Crohn în 1999. Doherty a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2015. Doi ani mai târziu, după operație și tratament, a declarat că cancerul e în remisie.

2. Dwight D. Eisenhower - al 34-lea presedinte al Statelor Unite si generalul armatei, rămas în istorie pentru planificarea si executarea Zilei D în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a avut, în 1956, o intervenție chirurgicală pentru eliminarea unei secțiuni a intestinului subtire din cauza blocajului provocat de simptomele Crohn.

3. Cynthia McFadden - jurnalistă de investigație pentru NBC News; a lucrat la emisiunile de știri de la Primetime și Nightline ale ABC; a aflat de boala Crohn în timpul colegiului. După ce dozele mari de cortizon nu au funcționat, a avut operație de rezecție intestinală. De atunci, ea a reușit să echilibreze stresul de la locul de muncă cu cerințele afecțiunii.

4. Mike McCready - chitaristul principal pentru Pearl Jam a aflat că a avut boala Crohn lavârsta de 21 de ani. McCready a avut mai multe accidente pe scena din cauza atacurilor bolii. Dar cu sprijinul colegilor săi și a unui stil de viață mai sănătos, a mers înainte. Azi el este un avocat pentru schimbările de asigurări de sănătate și anual găzduiește un concert în orașul natal, Seattle, pentru cei care au boala Crohn.

5. Anastacia - cântăreața-compozitoare Anastacia Newkirk a observat mai întâi o umflătură mare în abdomen la vârsta de 13 ani. Doctorii s-au temut că ar fi cancer, dar nu a fost. Anastacia a rămas cu o cicatrice de 4 inci. La 19 ani nu dorea să accepte creșterea în greutate înn urma medicamentelor luate și a început o dietă care a provocat un atac Crohn și a ajuns în spital. Ea consideră acum o binecuvântare deoarece, zice ea, afecțiunea a ajutat-o "să descopere cine sunt cu adevărat".

6. Jon Landau - critic și producător de muzică rock, conduce comitetul de nominalizare la Rock & Roll Hall of Fame. A contribuit cu articole pentru prima ediție a revistei Rolling Stone. El e cel care l-a descoperit pe Bruce Springsteen și, în ciuda atacurilor bolii Crohn, Landau a co-produs multe dintre albume de studio ale lui Springsteen, începând cu Born to Run.

7. Mary Ann Mobley - Miss America 1959 a fost diagnosticată cu boala Crohn la doar 3 ani după ce a primit titlul. Însă, Mobley a reușit să-și mențină o carieră riguroasă în actorie, apărând în episoadele lui Perry Mason, Love American Style și Game Match. A apărut în două filme Elvis Presley. Împreună cu soțul ei au prezidat evenimente ca să conștientizeze lumea despre ce înseamnă boala Crohn. Ea a fost tratată pentru cancerul de sân în 2009 și a murit 5 ani mai târziu, la 77 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel