Boala infecțioasă care nu poate fi vindecată. Afectează ochii, mâinile, creierul sau organele interne

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
herpesul genital - FOTO: Freepik@Who is Danny
herpesul genital - FOTO: Freepik@Who is Danny

Boala infecțioasă care nu poate fi vindecată poate afecta ochii, gura și chiar organele interne sau creierul. 

Boala infecțioasă care nu poate fi vindecată. Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală comună. Virusul herpes simplex (HSV) este cauza herpesului genital. Herpesul genital poate fi adesea transmis prin contactul piele-pe-piele în timpul activităților sexuale.

Unele persoane infectate cu virusul pot prezenta simptome foarte ușoare sau deloc. Cu toate acestea, ele pot totuși să răspândească virusul. Alte persoane pot avea dureri, mâncărime și leziuni în zona genitală, anală sau orală.

Nu există un remediu pentru herpesul genital. Simptomele se pot manifesta din nou după primul episod. Medicamentele pot ameliora simptomele și reduc riscul de transmitere a infecției. Utilizarea prezervativelor poate ajuta la prevenirea răspândirii infecției cu herpes genital.

Majoritatea persoanelor infectate cu HSV nu știu că sunt purtătoare, deoarece pot să nu prezinte simptome sau pot avea simptome foarte ușoare, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Ce spune culoarea ochilor despre sănătatea ta. Afecțiunea psihică de care ai putea suferi dacă ai ochii închiși la culoare

Herpesul genital, simtome

Simptomele încep în general la 2-12 zile după expunerea la virus și pot include:

- Durere sau mâncărime în zona genitală

- Mici umflături sau vezicule în zona genitală, anală sau orală

- Ulcere dureroase care se formează când veziculele se sparg și curg sau sângerează

- Coji care se formează în timpul vindecării ulcerelor

- Durere la urinare

- Scurgeri de la uretră, conducta care eliberează urina din corp

- Scurgeri vaginale

Vezi și: Cum trebuie să alegem banana. Mihaela Bilic: Coaptă nici prea mult nici prea puţin. Calmează și mintea și apetitul!

În timpul primului episod, este posibil să aveți simptome asemănătoare cu gripa, cum ar fi:

- Febra

- Dureri de cap

- Dureri corporale

- Ganglioni limfatici umflați în zona inghinală

Simptomele apar în locul în care infecția intră în corp. Infecția se poate răspândi prin atingerea unei leziuni și apoi frecarea sau zgârierea unei alte zone a corpului, inclusiv degetele sau ochii, potrivit Mayo Clinic. 

Leziunile pot apărea pe sau în:

- Fese

- Coapse

- Rect

- Anus

- Gură

- Uretră

- Vulvă

- Vagin

- Cervix

- Penis

- Scrot

Vezi și: Bolile cardiovasculare, factor de risc pentru îmbătrânirea prematură și deces. Concluzii devastatoare: Reduc 6 ani din viață

Episoade recurente

După primul episod de herpes genital, simptomele apar adesea din nou. Acestea sunt numite episoade recurente. Frecvența episoadelor recurente variază în mod semnificativ.

De obicei, veți avea cele mai multe episoade în primul an după infecție. Ele pot apărea mai rar în timp. Simptomele dumneavoastră în timpul episoadelor recurente de obicei nu durează la fel de mult și nu sunt la fel de grave ca cele din primul episod.

Este posibil să aveți semne de avertizare cu câteva ore sau zile înainte ca un nou episod să înceapă. Acestea se numesc simptome prodromale și pot include:

- Durere genitală

- Furnicături sau dureri fulgerătoare în picioare, șolduri sau fese

Vezi și: Boala Parkinson, tratament promițător. Permite pacienților în stadii avansate să meargă din nou. Cum funcționează

Herpesul genital, cauze

Herpesul genital este cauzat de două tipuri de virus herpes simplex. Aceste tipuri includ virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2) și virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1). Persoanele cu infecții HSV pot transmite virusul chiar și atunci când nu au simptome vizibile.

HSV-2. HSV-2 este cea mai frecventă cauză a herpesului genital. Virusul poate fi prezent:

- Pe vezicule și ulcere sau lichidul provenit din ulcere

- Pe mucoasa umedă sau lichidele din gură

- Pe mucoasa umedă sau lichidele din vagin sau rect

- Virusul se deplasează de la o persoană la alta în timpul activităților sexuale.

HSV-1. HSV-1 este o versiune a virusului care cauzează herpesul bucal sau febra buzelor. Oamenii pot fi expuși la HSV-1 în copilărie din cauza contactului strâns pielă-piele cu o persoană infectată.

O persoană cu HSV-1 în țesuturile gurii poate transmite virusul la organele genitale ale unui partener sexual în timpul sexului oral. Infecția nou dobândită este o infecție cu herpes genital.

Episoadele recurente de herpes genital cauzate de HSV-1 sunt adesea mai puțin frecvente decât cele cauzate de HSV-2.

Nici HSV-1, nici HSV-2 nu supraviețuiesc bine la temperatura camerei. Prin urmare, virusul nu se răspândește probabil prin suprafețe, cum ar fi o mâner de robinet sau un prosop. Cu toate acestea, sărutul sau partajarea unui pahar sau a tacâmurilor pot răspândi virusul.

Vezi și: Cancer col uterin: primul semn de alarmă. Sorin Bogdan: Asta trebuie să vă trimită urgent la medic. Apare în special la femeile tinere

Herpesul genital, complicații

Complicațiile asociate cu herpesul genital pot include:

Alte infecții cu transmitere sexuală. Prezența leziunilor genitale crește riscul de a da sau de a lua alte infecții cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA.

Infecția nou-născuților. Un bebeluș poate fi infectat cu HSV în timpul nașterii. Mai rar, virusul se transmite în timpul sarcinii sau prin contact apropiat după naștere. Bebelușii cu HSV au adesea infecții ale organelor interne sau ale sistemului nervos.

Chiar și cu tratament, acești nou-născuți au un risc crescut de probleme de dezvoltare sau fizice și de deces.

Boli inflamatorii interne. Infecția cu HSV poate cauza umflături și inflamații în organele legate de activitatea sexuală și urinare. Acestea includ uretera, rectul, vaginul, cervixul și uterul.

Infecție la nivelul degetului. O infecție cu HSV se poate răspândi la deget printr-o leziune a pielii, provocând decolorare, umflături și răni.

Infecție a ochiului. Infecția cu HSV la nivelul ochiului poate cauza dureri, răni, vedere încețoșată și orbire.

Umflarea creierului. Rareori, infecția cu HSV duce la inflamația și umflarea creierului, cunoscută și sub denumirea de encefalită.

Infecție a organelor interne. Mai rar, HSV în sânge poate cauza infecții ale organelor interne.

Vezi și: Testul care-ți arată dacă ai cancer de esofag, stomac, rect sau colon: Ar trebui să știe toată lumea! Semnul îl ignorăm și zicem că ne trece mâine. Nicio tumoare la început nu are simptome

Herpesul genital, diagnostic

Pentru a confirma diagnosticul, medicul va lua probabil o probă dintr-o leziune activă. Una sau mai multe teste ale acestor probe sunt utilizate pentru a vedea dacă ai virusul herpes simplex (HSV), și pentru a arăta dacă infecția este de tip HSV-1 sau HSV-2.

Mai rar, un test de laborator al sângelui tău poate fi utilizat pentru a confirma diagnosticul sau pentru a exclude alte infecții.

Medicul va recomanda probabil să te testezi și pentru alte infecții cu transmitere sexuală. Partenerul tău ar trebui, de asemenea, să se testeze pentru herpes genital și alte infecții cu transmitere sexuală.

Herpesul genital, tratament

Nu există vindecare pentru herpesul genital. Tratamentul cu medicamente antivirale pe bază de rețetă poate fi utilizat pentru următoarele:

- Ajută la vindecarea leziunilor în timpul primului episod

- Reduce frecvența episoadelor recurente

- Diminuează severitatea și durata simptomelor în timpul episoadelor recurente

- Reduce șansa de a transmite virusul herpes unui partener.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel