Cum trebuie să alegem banana. Mihaela Bilic: Coaptă nici prea mult, nici prea puţin. Calmează și mintea și apetitul!

Cum trebuie să alegem banana. Cel mai consumat fruct poate fi un remediu natural împotriva diareei, tensiunii arteriale sau a constipației. Totul depinde, însă, de felul în care o alegem.
Banana conține o gamă largă de nutrienți esențiali, printre care vitamina C, vitamina B6, potasiu, magneziu, și fibre alimentare. Acești nutrienți sunt importanți pentru sănătatea generală.
Bananele sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de potasiu, ceea ce le face utile pentru menținerea tensiunii arteriale sănătoase și pentru funcționarea inimii. Fibrele din banane ajută la menținerea unei digestii sănătoase și previn constipația. Ele conțin, de asemenea, pectină, care poate contribui la protecția mucoasei stomacale.
Energie rapidă: Datorită carbohidraților și a zahărului natural pe care îl conțin, bananele sunt o sursă excelentă de energie rapidă pentru organism.
În plus, consumul regulat de banane poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă datorită conținutului lor de potasiu și fibre, care pot ajuta la menținerea nivelului de colesterol în limite normale.
Banana, beneficii
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook, cum banana poate fi un remediu natural pentru diferite afecțiuni.
”Banana, un anti-stres natural. E mai puțin important dacă Alexandru cel Mare sau Marco Polo a adus bananele în Europa. Important este că banana e mai mult decât un fruct, e alimentul de bază pentru milioane de persoane care trăiesc la tropice.
Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, după citrice, ca şi volum de consum mondial. De ce trebuie să ne reîmprietenim cu banana, după ce ani de zile am acuzat-o că îngrașă? În primul rând pentru că banana are 100cal, adică puțin mai mult decât o felie de pâine.
Apoi pentru că e alcalină şi nu stimulează apetitul, cum fac majoritatea fructelor. O banană de 120g are 25g glucide, cu cât e mai necoaptă, cu atât conține mai mult amidon, nu zahăr.
Şi mai important este aportul de magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna funcţionare a sistemului nervos, cardiovascular, muscular, digestiv şi urinar.
Banana are efect antistres, scade tensiunea arterială, colesterolul din sânge și riscul de crampe musculare. Și pentru că are mult fier, o putem numi aliment antianemic.
Banana este fructul care conţine triptofan natural, un precursor de serotonină cu efect de liniștire, dă stare de bine la nivel cerebral. Asocierea cu vitamina B6 favorizează sinteza de serotonină și conversia glucidelor în glucoză, cu stabilizarea nivelului glicemiei în sânge.
Deci banana calmează și mintea și apetitul! Banana este un fruct ușor de digerat și nu dă alergii, e opţiunea ideală în diversificarea alimentaţiei la sugari, gustarea perfectă pentru copii şi sursa de energie pentru sportivi”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.
Cum alegem banana
”Cum trebuie să fie o banană? Coaptă nici prea mult nici prea puţin, cu extremitățile verzi şi mijlocul galben. Însă banana necoaptă are avantajul că reglează digestia și tratează diareea. Amidonul şi pectinele pe care le conține au efect prebiotic, repară și regenerează intestinul.
Este o vorbă de un tip special de amidon care nu se poate absorbi, dar ajunge în colon și este folosit ca substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice care asigură echilibrul digestiv.
Banană este un fruct climateric, care se coace și după ce a fost cules. Gradul de coacere nu afectează conținutul caloric, însă modifică indicele glicemic: de la 35, cât are banana verde, crește la 50 pentru banana bine coaptă. Cantitatea de pectine și de amidon rezistent este mai mare în banana verde, gustul este fad și se digeră mai greu.
În schimb banana coaptă conține mai mult zahăr, este mai dulce și mai ușor de digerat. Greu de spus care este banana ideală, dar rețineți: banana e bună și pentru foame și pentru energie și pentru siluetă și pentru starea de bine”, a mai spus dr. Mihaela Bilic.
-
-
Antidepresivele, efecte secundare22.10.2025, 20:11
-
Finanțarea spitalelor, modificată. Horațiu Moldovan (CNAS), precizări22.10.2025, 18:30
-
-
Cancerul, diagnosticat tardiv22.10.2025, 17:19
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.