Cum trebuie să alegem banana. Mihaela Bilic: Coaptă nici prea mult, nici prea puţin. Calmează și mintea și apetitul!

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
banana - FOTO: Freepik@frimufilms
banana - FOTO: Freepik@frimufilms

Cum trebuie să alegem banana. Cel mai consumat fruct poate fi un remediu natural împotriva diareei, tensiunii arteriale sau a constipației. Totul depinde, însă, de felul în care o alegem.

Banana conține o gamă largă de nutrienți esențiali, printre care vitamina C, vitamina B6, potasiu, magneziu, și fibre alimentare. Acești nutrienți sunt importanți pentru sănătatea generală.

Bananele sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de potasiu, ceea ce le face utile pentru menținerea tensiunii arteriale sănătoase și pentru funcționarea inimii. Fibrele din banane ajută la menținerea unei digestii sănătoase și previn constipația. Ele conțin, de asemenea, pectină, care poate contribui la protecția mucoasei stomacale.

Energie rapidă: Datorită carbohidraților și a zahărului natural pe care îl conțin, bananele sunt o sursă excelentă de energie rapidă pentru organism.

În plus, consumul regulat de banane poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă datorită conținutului lor de potasiu și fibre, care pot ajuta la menținerea nivelului de colesterol în limite normale.

Vezi și: Bolile cardiovasculare, factor de risc pentru îmbătrânirea prematură și deces. Concluzii devastatoare: Reduc 6 ani din viață

Banana, beneficii

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook, cum banana poate fi un remediu natural pentru diferite afecțiuni.

”Banana, un anti-stres natural. E mai puțin important dacă Alexandru cel Mare sau Marco Polo a adus bananele în Europa. Important este că banana e mai mult decât un fruct, e alimentul de bază pentru milioane de persoane care trăiesc la tropice.

Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, după citrice, ca şi volum de consum mondial. De ce trebuie să ne reîmprietenim cu banana, după ce ani de zile am acuzat-o că îngrașă? În primul rând pentru că banana are 100cal, adică puțin mai mult decât o felie de pâine.

Apoi pentru că e alcalină şi nu stimulează apetitul, cum fac majoritatea fructelor. O banană de 120g are 25g glucide, cu cât e mai necoaptă, cu atât conține mai mult amidon, nu zahăr.

Vezi și: Boala Parkinson, tratament promițător. Permite pacienților în stadii avansate să meargă din nou. Cum funcționează

Şi mai important este aportul de magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna funcţionare a sistemului nervos, cardiovascular, muscular, digestiv şi urinar.

Banana are efect antistres, scade tensiunea arterială, colesterolul din sânge și riscul de crampe musculare. Și pentru că are mult fier, o putem numi aliment antianemic.

Banana este fructul care conţine triptofan natural, un precursor de serotonină cu efect de liniștire, dă stare de bine la nivel cerebral. Asocierea cu vitamina B6 favorizează sinteza de serotonină și conversia glucidelor în glucoză, cu stabilizarea nivelului glicemiei în sânge.

Deci banana calmează și mintea și apetitul! Banana este un fruct ușor de digerat și nu dă alergii, e opţiunea ideală în diversificarea alimentaţiei la sugari, gustarea perfectă pentru copii şi sursa de energie pentru sportivi”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Cancer col uterin: primul semn de alarmă. Sorin Bogdan: Asta trebuie să vă trimită urgent la medic. Apare în special la femeile tinere

Cum alegem banana

”Cum trebuie să fie o banană? Coaptă nici prea mult nici prea puţin, cu extremitățile verzi şi mijlocul galben. Însă banana necoaptă are avantajul că reglează digestia și tratează diareea. Amidonul şi pectinele pe care le conține au efect prebiotic, repară și regenerează intestinul.

Este o vorbă de un tip special de amidon care nu se poate absorbi, dar ajunge în colon și este folosit ca substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice care asigură echilibrul digestiv.

Banană este un fruct climateric, care se coace și după ce a fost cules. Gradul de coacere nu afectează conținutul caloric, însă modifică indicele glicemic: de la 35, cât are banana verde, crește la 50 pentru banana bine coaptă. Cantitatea de pectine și de amidon rezistent este mai mare în banana verde, gustul este fad și se digeră mai greu.

În schimb banana coaptă conține mai mult zahăr, este mai dulce și mai ușor de digerat. Greu de spus care este banana ideală, dar rețineți: banana e bună și pentru foame și pentru energie și pentru siluetă și pentru starea de bine”, a mai spus dr. Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel