Boli cardiace și accidente vasculare cerebrale, numărul deceselor din nou în creștere

Angela Sabău |
Data publicării:

Cazurile de bolile cardiace și accidentele vasculare cerebrale care duc deces au fost multă vreme în scădere. Acum, numărul lor a început din nou să crească. Obezitatea, din ce în ce mai răspândită în rândul populației, este unul dintre factorii „vinovați” de asta.

Mortalitatea din cauza bolilor cardiace și accidente vasculare cerebrale a înregistrat o scădere pentru mulți ani la rând. Totuș, în ultima perioadă acastă scădere a încetat, ba în unele țări cu nivel de trai ridicat, numărul deceselor din aceste cauze a început să crească, arată un studiu din Australia.

Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au analizat tendințele mortalității prin boli cardiovasculare - care constă în principal în boli de inimă și accident vascular cerebral - în 23 de țări cu venituri mari începând cu anul 2000.

Rata mortalității nu mai scade

Cercetătorii au descoperit că ratele mortalității prin boli cardiovasculare pentru persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani nu mai sunt în scădere, ba chiar sunt în creștere în 12 din cele 23 de țări.

În SUA și în Canada (cel puțin în ce privește femeile), rata de mortalitate di cauza bolilor cardiovasculare a crescut în ultimul an, în timp ce în Australia, Regatul Unit și Noua Zeelandă scăderea anuală a deceselor cauzate de boli cardiovasculare este mult mi mică, la nivelul a 20 - 50% din ceea ce au fost în anii 2000.

Expertul Universității din Melbourne, Alan Lopez a spus că cercetările sugerează că obezitatea, sau cel puțin o alimentație greștiă, poate să fi contribuit semnificativ la creșterea numărului deceselor prin boli cardiovasculare. „Fiecare dintre aceste țări au un nivel foarte ridicat de obezitate. În Australia, aproape o treime din adulți sunt obezi”, a spus profesorul Lopez. „Aceste creșteri ale nivelului de obezitate înseamnă că o parte semnificativă a populației a fost expusă riscurilor de boli cardiovasculare asociate, timp de câteva decenii.”

Cu toate acestea, obezitatea este doar unul dintre mulți factori de risc pentru mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare - alții includ fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul.

Obezitatea, factor de risc 

Cercetătorii au descoperit că nivelul de obezitate este scăzut în Italia și Franța, unde încetinirea mortalității prin boli cardiovasculare din ultimii ani este printre cele mai notabile din toate țările.

Tim Adair, cercetător și coautor al studiului de la Universitătea din Melbourne, a declarat că cercetarea arată că efectul intervențiilor de succes ale sănătății publice asupra mortalității bolilor cardiovasculare în ultimii 50 de ani este în scădere. „Pentru a combate acest lucru, este nevoie de investiții semnificative în măsuri de sănătate preventivă, în special cele care vizează creșterea activității fizice, îmbunătățirea dietei și reducerea obezității”, a spus dr. Adair. „Nerespectarea acestor probleme ar putea confirma sfârșitul trendului de scădere al deceselor prin boli cardiovasculare și poate amenința creșterile speranței de viață”.

Această cercetare este publicată în Jurnalul Internațional de Epidemiologie.

 

Sursa: AICI.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel