Boli de inimă, de ce să scapi și de grăsimea de pe coapse

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Soare
Soare

Până acum se credea că pentru a evita să faci boli de inimă e bine să reduci grăsimea de pe abdomen. În schimb, despre grăsimea de pe picioare și șolduri se credea că ar avea chiar efecte protectoare. Greșit, spun autorii unui studiu! 

Cercetări anterioare arătau că în timp ce grăsimea adunată pe abdomen era în mod clar legată de un risc mai mare de boli de inimă, prin comparație, grăsimile de pe coapse și fese păreau a fi asociate cu un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Dar o analiză a șapte studii de pierdere în greutate, incluzând un total de 399 de persoane (mai ales femei), contestă acest lucru.

Cercetătorii au vrut să vadă dacă pierderea din stratul de grăsime și din late regiuni ale corpului e la fel de importantă
„Dacă sunteți o persoană care „păstrează" cea mai mare parte a grăsimii în aceste regiuni de protecție și decideți să pierdeți în greutate, beneficiați de această pierdere în greutate? Sau vă faceți rău în ceea ce privește bolile cardiovasculare?" a explicat autorul studiului Dr. Peter Clifton, profesor de nutriție la Universitatea din Australia de Sud și cercetător la Consiliul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Australia.

Contează să reduci stratul de grăsime. De peste tot

Rezultatele analizei sunt clare: indiferent dacă aveți un strat suplimentar grăsime pe abdomen (corp o formă de măr) sau coapse (corp în formă de pară), slăbirea din toate aceste zone poate ajuta inima, arată această nouă analiză care a fost publicată în aprilie în The Journal of the American Heart Association.

Studiul a constatat, de asemenea, că nu există niciun pericol în pierderea temporară a țesutului slab - sau muscular – de pe coapse, șolduri și posterior. „Mi s-a părut destul de interesant", a notat Clifton.

Medicii nu ar trebui „să fie îngrijorați de faptul că pacienții trebuie să facă exerciții pentru a minimiza pierderea musculară. ... Puteți doar să vă concentrați pe scăderea în greutate în primul rând. Atunci când pacienții au slăbit, îi puteți îndruma să crească intensitatea exercițiilor" pentru refacerea masei musculare, a spus el.

Scade și riscul altor boli

La finalul studiilor analizate, cei care au pierdut centimetri din circumperința coapselor, a șoldurilor și a feselor au avut tendința de a reduce și alți factori de risc pentru bolile de inimă, dar și pentru diabet, arată rezultatele.

Asta deoarece pentru scăderea colesterolului, pierderea de grăsimea de pe picioare a fost la fel de importantă ca pierderea grăsimii abdominale.

Ideea generală e că pierderea excesului de greutate oriunde ar fi depuse kilogramele - fie de pe abdomen, coapse sau fese - va aduce beneficii inimii.

Studiul, integral (open access), poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel