Ce se întâmplă dacă mănânci prea des cartofi. Renunță acum

Amidonul se dovedește a fi riscant pentru sănătate.
Cartofii, în toate formele, sunt o gustare delicioasă între mese, însă nu este un obicei sănătos, din cauza amidonului. Acest lucru este demonstrat de noi cercetări care indică faptul că gustările cu amidon după orice masă sunt asociate cu un risc crescut de deces.
Mai exact, acest aport de amidon după orice masă este asociat cu o creștere de cel puțin 44-57% a riscului de deces legat de boli cardiovasculare (BCV), conform rezultatelor studiului, publicat în Journal of the American Heart Association și colectat de Infosalus.
O gustare cu adevărat sănătoasă sunt fructele, legumele sau lactatele. Aceste alimente sunt asociate cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului sau a oricărei cauze.
"Oamenii devin din ce în ce mai preocupați de ceea ce mănâncă și când mănâncă. Echipa noastră a încercat să înțeleagă mai bine efectele pe care le au diferitele alimente atunci când sunt consumate la anumite mese", explică dr. Ying Li, autorul principal al studiului și profesor la Departamentul de nutriție și igienă alimentară din cadrul Facultății de Sănătate Publică a Universității Medicale din Harbin (China).
Metoda de efectuare a studiului
Cercetătorii au analizat rezultatele a 21.503 de participanți la sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din 2003 până în 2014, în Statele Unite, 51% dintre participanții analizați fiind femei cu vârsta de peste 30 de ani la începutul studiului.
Ce s-a aflat
În acest fel, au fost identificate trei tipare dietetice principale:
Dimineața: mic dejun occidental, mic dejun cu amidon și mic dejun cu fructe.
La prânz: prânz occidental, prânz cu legume și prânz cu fructe
Seara: cină occidentală, cină cu legume și cină cu fructe.
Consumul unui prânz occidental (care conține de obicei carbohidrați rafinați, brânză și carne) a fost asociat cu un risc cu 44% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare (BCV), în timp ce consumul unei mese pe bază de fructe a scăzut riscul de deces cu 34% din cauza bolilor cardiovasculare. În ceea ce privește consumul de legume la cină, s-a constatat că a scăzut riscul de deces cu 23%.
Gustări cu amidon între mese
În plus, în cadrul studiului au fost luate în considerare gustările - cereale, cartofi (amidon), fructe și lactate. Participanții care au consumat gustări cu amidon au optat pentru porții de cartofi prăjiți. Astfel, s-a constat că o gustare cu conținut ridicat de amidon după orice masă a fost asociată cu un risc crescut de 44-57% de deces prin BCV.
-
Somnolența diurnă la vârstnici, semnal ascuns al declinului cognitiv15.10.2025, 15:47
-
-
Viața mereu pe fugă crește riscul de demență, avertizează experții15.10.2025, 12:25
-
CNAS anunță înlocuirea platformei PIAS cu un sistem modern și sigur15.10.2025, 10:08
-
Mi-era rușine să spun că vreau la baie... de emoții. Ce aveam, de fapt, are un nume!
O poveste despre rușine, durere și un diagnostic despre care nu vorbește nimeni destul.
Alimente contaminate cu PFAS. Ai mâncat ASTA? Riști cancer, infertilitate și boli hepatice
Ouă, lapte și pește cu CANCER, boli hormonale și infertilitate în ele! Ai mâncat ASTA? Au PFAS, ceva ce NU ar trebui să existe nicăieri!
Trigliceride: ce sunt și care sunt valorile normale. Cum scazi nivelul de trigliceride
Ce sunt trigliceridele și când devin problematice? Iată cum să reduci nivelurile de trigliceride?
Sărbătorile și consumul intesiv de alcool. Cum să eviți excesele periculoase
Sărbătorile aduc momente speciale, dar pot amplifica riscurile consumului de alcool intens, afectând sănătatea și deciziile oamenilor.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Un algoritm poate descoperi atacul de cord și fracturile
Un nou algoritm a fost dezvoltat pentru identificarea riscului cardiac şi al fracturilor.
Primul semn că ai febră. Rolul febrei în lupta organismului împotriva infecțiilor
Febra este mai mult decât o simplă creștere a temperaturii, fiind un semnal vital al sănătății organismului tău.
Aplicația AI care monitorizează anemia
Cercetătorii americani au dezvoltat o aplicaţie asistată de AI pentru monitorizarea anemiei.
Ai limba albicioasă dimineața? Ce înseamnă și cât de periculos e
O bacterie ascunsă în gură provoacă boli de inimă și cancer. Boala parodontală îți poate distruge tot corpul. "Fentează" sistemul imunitar
Testul pentru HPV pe care îl poți face acasă cu un tampon. E la fel de precis ca cel de la medic
Revoluție în screening-ul pentru HPV: testele cu tampoane vaginale, la fel de precise ca examenul cu specul.
De ce te doare capul dacă nu bei cafea. Ce se întâmplă în creier când nu bei cafea
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Știai că avem trilioane de bacterii în corp? Un detaliu te va surprinde
Bolile autoimune: pandemia tăcută care afectează oamenii fără să știe. 4 cauze care le declanșează
"Pandemia tăcută" care afectează milioane de oameni fără să știe.
Ai avut vreodată herpes? Trebuie să afli asta! Semnul banal că faci Alzheimer
Impactul percepțiilor pozitive asupra declanșării și evoluției declinului cognitiv la vârstnici
Disfuncția ATM: ce ascunde durerea din jurul maxilarului. Legătura dintre stres și disfuncțiile articulației maxilarului
Monitorizarea pacienților cu esofag Barrett prin endoscopie ar putea fi exagerată
Ce nu a spus nimeni despre menopauză: nu ești nebună, ești la perimenopauză. Ce se întâmplă în creierul tău
Nu ignora balonarea! Cele 4 boli ascunse care pot cauza acest simptom
Descoperă cele 4 boli ascunse care pot cauza balonare.
Cancerul colorectal atacă tot mai mulți tineri. Dr. Dana Braic: Nu vin de frică, dar colonoscopia salvează!
Primul semn că urmează să faci AVC. Mulți îl ignoră. Dr. Cristian Pandrea: E semnul premonitoriu
Primul semn al unui AVC care îți poate salva viața. Nu îl ignora! 4 din 10 vieți ar putea fi salvate dacă s-ar face asta.