De ce obosești după fiecare masă? Nu e doar digestia! Iată adevăratul motiv
Te simți epuizat(ă) după fiecare masă? Nu ești singur(ă)! Iată de ce.
Vitamina K, benefică în protejarea degradării funcțiilor cognitive.
Cu toții știm care sunt beneficiile vitaminei C asupra organismului, dar și cum vitamina D este cea responsabilă cu imunitatea, însă nu suntem la fel de familiarizați cu vitamina K, cu cele două componente ale sale K1 și K2.
”Vitamina K nu este, deobicei, o vitamină care să fie suplimentată frecvent în societatea noastră”, afirmă Lon Ben-Asher, medic la Pritikin Longevity Center, citat de EatThis. ”Vitamina K1 este principala formă care poate fi suplimentată, spre deosebire de vitamina K2, însă majoritatea oamenilor obțin suficient din modelele lor alimentare. Însă cea mai mare parte a aportului nostru de vitamina K1 provine din legumele cu frunze verzi și închise la culoare, vitamina K2 se găsește în cărnurile roșii, organele de carne, cum ar fi ficatul, și în ouă”, mai spune medicul.
Potrivit unui studiu prezentat la reuniunea anuală a Asociației Americane de Anatomie, cercetătorii au descoperit că vitamina K2 poate proteja creierul împotriva scăderii funcțiilor cognitive, în special cele observate adesea la persoanele care se confruntă cu demența și boala Alzheimer.
De altfel, remarcând ”impactul foarte promițător” pe care vitamina K2 l-a avut asupra creierului, Mohamed El-Sherbiny, PhD, de la Universitatea AlMaarefa din Arabia Saudită, care a fost, de asemenea, autorul principal al studiului realizat pe șobolani, a subliniat că ”vitamina K2 poate fi propusă ca o abordare promițătoare pentru a atenua tulburările legate de vârstă și pentru a păstra funcțiile cognitive la persoanele în vârstă”.
Cât privește modul în care vitamina K2 afectează creierul, Ben-Asher susține că ”pe lângă prevenirea hemoragiilor prin faptul că ajută la coagularea sângelui, reduce apoptoza (moartea celulară) protejând nervii de substanțele și compușii dăunători, ceea ce ar putea reduce potențial riscul de demență/Alzheimer.”
Mai mult decât atât, Ben-Asher notează că vitamina K2 ”joacă un rol important în sănătatea oaselor, ajută la susținerea sistemului imunitar și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare”, fiind, de asemenea, ”esențială pentru sănătatea pielii”.
Prazul, nativ din zona riverană Mării Mediterane și Asia centrală, este o legumă înrudită cu ceapa și usturoiul, fiind unul dintre alimentele de bază pentru bucătăria europeană. Pe lângă calitățile sale gastronomice, prazul are și proprietăți nutritive, cu o sursă excelentă de vitamine A, K și C, precum și folați (acid folic) și fibre, potrivit Healthline.
100 de grame de praz conțin următorii nutrienți
- 61 calorii
- 14,2 grame carbohidrați
- 1,5 grame proteine
- 0,3 grame grăsime
- 1,8 grame fibre
- 47 micrograme vitamina K (59% din Doza Zilnică Recomandată - DZR)
- 667 unități internaționale vitamina A (33% DZR)
- 0,5 miligrame mangan (24% DZR)
- 12 miligrame vitamina C (20% DZR)
- 64 micrograme folat (16 % DZR)
- 0,2 miligrame vitamina B6 (12% DZR)
- 2,1 miligrame fier (12% DZR)
- 28 miligrame magneziu (7% DZR)
- 59 miligrame calciu (6% DZR)
- 0,1 miligrame cupru (6% VZ)
- 180 miligrame potasiu (5% DZR)
- 0,9 miligrame vitamina E (5% DZR). (Citește mai departe AICI)
Vezi și: Mărarul și beneficiile sale. Are proprietăți ANTISTRES, dar și digestive
Te simți epuizat(ă) după fiecare masă? Nu ești singur(ă)! Iată de ce.
Expunerea la toxina bacteriană poate explica creșterea cancerului de colon la vârste mai fragede.
Somnul de calitate este esențial pentru menținerea unui sistem imunitar puternic și prevenirea unor boli cronice.
Substanțe toxice în apă. "Poluanții eterni", legați de cancer și infertilitate. Pericolul ascuns în sângele tău.
Ouă, lapte și pește cu CANCER, boli hormonale și infertilitate în ele! Ai mâncat ASTA? Au PFAS, ceva ce NU ar trebui să existe nicăieri!
Două obiceiuri aparent inofensive pot ascunde riscuri uriașe: diabet și caner colorectal.
Un nou algoritm a fost dezvoltat pentru identificarea riscului cardiac şi al fracturilor.
Cercetătorii americani au dezvoltat o aplicaţie asistată de AI pentru monitorizarea anemiei.
Puține femei știu că un gest aparent inofensiv precum consumul unui pahar de alcool pe zi, le poate crește dramatic riscul de cancer de sân!
De ce ai o stare de amețeală fără să amețești, de fapt? Semnul pe care ți-l transmite corpul.
Dermatologii trag un semnal de alarmă. Un efect neașteptat al incendiilor de vegetație asupra tuturor oamenilor.