Mărarul și beneficiile sale. Are proprietăți ANTISTRES, dar și digestive

Mărarul, de la plantă aromatică la beneficii pentru sănătate.
Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă perenă anuală, originară din estul Europei și vestul Asiei.
Face parte din familia Apiaceae din care mai fac parte și țelina, pătrunjelul, chimenul, feniculul, etc. Tulpina de mărar crește în înălțime până la 1-2 metri.
Frunzele de mărar sunt subțiri, de culoare verde închis, ramificate pe tulpină într-un mănunchi bogat cu aspect de pene. Au o textură moale, aromă bogată, gust dulce și asemănător cu cel al anasonului.
Mărarul, folosit de cele mai multe ori ca plantă aromată, are și proprietăți medicinale. Frunzele și semințele de mărar conțin substanțe fitochimice, fiind utilizate pentru probleme digestive, diuretice, stomacale, flatulență, spasme intestinale.
Semințele de mărar dau prospețime respirației și ajută chiar la dizolvarea calculilor biliari.
Ce conține mărarul
Mărarul are un conținut scăzut de calorii și este o sursă bogată de vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C, complexul de B-uri, precum și magneziu, calciu, fosfor, mangan, cupru, potasiu, zinc.
Datorită conținutului său de nutrienți esențiali, mărarul este o plantă extrem de benefică pentru sănătatea noastră, având toate caracteristicile necesare pentru a fi considerat unul dintre cele mai sănătoase plante aromate, putând de altfel să înlocuiască cu succes sarea.
Semințele de mărar au la rândul lor o serie de beneficii nutritive. Astfel că, o linguriță de semințe de mărar (o linguriță) asigură
- 8% din doza zilnică recomandată de calciu;
- 6% din doza zilnică recomandată de fier;
- până la 5% din doza zilnică recomandată de magneziu, fier, fosfor, mangan și potasiu.
3 beneficii ale consumului de ȚELINĂ
Beneficiile mărarului
Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, s-a dovedit că mărarul are proprietăți antioxidante, antihiperlipidemice, cardioprotectoare, antistres, antihipercolesterolemie.
De asemenea, mărarul are capacitatea de a vindeca și reduce riscul apariției unor afecțiuni:
- Detoxifică organismul și întărește sistemul imunitar;
- Ameliorează problemele digestive;
- Susține sănătatea inimii;
- Reduce riscul apariției diabetului zaharat;
- Scade colesterolul din sânge;
- Susține sănătatea cavității bucale;
- Susține sistemul osos;
- Ameliorează problemele menstruale.
Alte beneficii: poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer, susține sănătatea sistemului imunitar, menține buna funcționare a vederii, crește libidoul, reglează problemele aparatului de reproducere feminin și masculin, vindecă rănile, ajută la formarea oaselor, întărește metabolismul, ameliorează spasmele musculare, tratează problemele hepatice, dizolvă calculii biliari, ameliorează afecțiunile tractului urinar.
Formele sub care se utilizează mărarul
Mărarul se poate folosi în ca atare, în salate, dar și sub formă de tinctură, ulei sau ceai.
Utilizarea tincturii de mărar indicată pentru ameliorarea problemelor digestive, reglarea hormonală la femei, ameliorarea simptomelor la menopauză, reglarea nivelului de estrogeni.
Uleiul esențial de mărar (din semințele uscate) este foarte bogat în uleiuri volatile și are proprietăți antispasmice, carminative, antiseptice, antioxidante, digestive și antibacteriene. Este destinat pentru uz extern pentru îngrijirea gingiilor și a dinților, a tumorilor, surdității, desfundarea canalelor sânilor (în perioada de lăuzie).
Ceaiul de mărar este benefic pentru îmbunătățirea digestiei, reglarea hormonală și a ciclului menstrual și pentru susținerea aparatului reproductiv feminin.
Vezi și: Dieta de primăvară. Bilic: Apetitul este lesne de ținut sub control
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.