Prazul, sursă de vitamina K. Poate preveni diabetul

Prazul este o sursă importantă de vitamina K, benefică pentru prevenirea diabetului, dar și a bolilor de inimă.
Prazul, nativ din zona riverană Mării Mediterane și Asia centrală, este o legumă înrudită cu ceapa și usturoiul, fiind unul dintre alimentele de bază pentru bucătăria europeană. Pe lângă calitățile sale gastronomice, prazul are și proprietăți nutritive, cu o sursă excelentă de vitamine A, K și C, precum și folați (acid folic) și fibre, potrivit Healthline.
100 de grame de praz conțin următorii nutrienți
- 61 calorii
- 14,2 grame carbohidrați
- 1,5 grame proteine
- 0,3 grame grăsime
- 1,8 grame fibre
- 47 micrograme vitamina K (59% din Doza Zilnică Recomandată - DZR)
- 667 unități internaționale vitamina A (33% DZR)
- 0,5 miligrame mangan (24% DZR)
- 12 miligrame vitamina C (20% DZR)
- 64 micrograme folat (16 % DZR)
- 0,2 miligrame vitamina B6 (12% DZR)
- 2,1 miligrame fier (12% DZR)
- 28 miligrame magneziu (7% DZR)
- 59 miligrame calciu (6% DZR)
- 0,1 miligrame cupru (6% VZ)
- 180 miligrame potasiu (5% DZR)
- 0,9 miligrame vitamina E (5% DZR).
Ce conține prazul
Prazul este bogat în antioxidanți, în special polifenoli. Aceștia combat stresul oxidativ, care afectează celulele și contribuie la apariția unor boli grave precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. De asemenea, prazul este o sursă importantă de alicină, același compus benefic de sulf care asigură usturoiului proprietățile sale antimicrobiene. Alicina poate reduce nivelul colesterolului și poate lupta împotriva cancerului.
Dieta de primăvară. Bilic: Apetitul este lesne de ținut sub control
Dieta femeilor și SUPERALIMENTELE care le projează sănătatea
Care sunt beneficiile prazului
Reduce riscul de boli inflamatorii cronice. Inflamația cronica este extrem de dăunătoare pentru sănătatea inimii. Vitamina K are proprietăți antiinflamatorii care pot lupta împotriva bolilor inflamatorii cronice precum diabetul, obezitatea și artrita reumatoidă.
Detoxifică pielea. Prazul este un diuretic natural și detoxifică pielea captând substanțele dăunătoare pe care le elimină din corp.
Protejează împotriva radiațiilor solare. Frunzele verzi ale prazului conțin de 100 de ori mai mult betacaroten și de două ori mai multă vitamina C decât părțile albe. Această combinație de vitamine A, C și E, precum și alți antioxidanți prezenți în praz, protejează împotriva radiațiilor solare.
Stimulează creșterea părului. Prazul conține minerale, mangan, fier, vitamina C și acid folic, iar consumul acestora poate îmbunătății sănătatea părului.
Protejează vasele de sânge. Prazul conține un flavonoid, kaempferol, care protejează învelișurile vaselor de sânge împotriva radicalilor liberi. Kaempferolul stimulează producerea de oxid nitric care dilatează în mod natural vasele de sânge. În acest fel, vasele de sânge se relaxează și astfel scade riscul de hipertensiune.
Ajută digestia. Fiind un bun prebiotic, prazul ajută la digestie și, în plus, stimulează și întărește stomacul, rinichii și intestinul.
Vezi și: Mărarul și beneficiile sale. Are proprietăți ANTISTRES, dar și digestive
-
Finanțarea spitalelor, modificată. Horațiu Moldovan (CNAS), precizări22.10.2025, 18:30
-
-
Cancerul, diagnosticat tardiv22.10.2025, 17:19
-
-
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.