Celulele T în acțiune, primele imagini captate vreodată

celule_t_in_actiune_foto__university_of_texas_at_austin_10631300 Celulele T în acțiune. Foto: University of Texas at Austin

Celulele T în acțiune, acesta ar putea fi titlul „filmulului” pe care oamenii de știință l-a realizat. De fapt, este vorba despre primele imagini captate cu celulele - soldați ale organismului...

Imunologii de la Universitatea din Texas, la Austin, au reușit, în preieră, să capteze în imagini video ce se întâmpla când celulele T ale sistemului imunitar, responsabile cu distrugerea bacteriilor și a virusurilor, suferă un program de „training” - înainte de a se dezlănțui în organism. O nouă tehnică de imagistică a permis filmările, descrise în revista Nature Communications și promite lupta impotriva bolilor autoimune precum diabetul de tip 1, scrie news.utexas.edu.

Celulele T sunt una nul cele mai puternice arme ale organismului uman împotriva multor boli, dar la persoanele cu tulburări autoimune, celulele T, de asemenea, provoacă haos, prin confundarea celulelor normale cu cele ale invadatorilor și atacarea unor părți sănătoase ale corpului.

"Celulele T au sarcina de a descuraja, de a recunoaște si de a lupta împotriva diverșilor agenți patogeni pe care îi întâlnim pe tot parcursul vieții, evitând, în același timp, să atace propriul țesut sănătos", a spus profesorul Lauren Ehrlich, unul dintre autorii studiului. „Aceste celule se matureaza în timus, un organ chiar deasupra inimii, unde se pregătesc pentru să nu atace organismul”, a mai spus el.

Celulele T, „educate” să evite celulele sănătoase

Ehrlich și cercetătorul postdoctoral Jessica Lancaster au captat video imagini din acest proces „educațional” într-un timus de șoarece. Folosind o pereche de lasere puternice care dau impulsuri scurte și scanează printr-o felie de țesut viu la fiecare 15 secunde pentru a reconstrui pozițiile, mișcările și semnalizarea intracelulară a celulelor, au observat că pe măsură ce celulele T se dezvoltă, alte celule ale timusului le ajută să întâlnească tot felul de proteine umane obișnuite pe care, mai târziu, celulele T vor trebui să ignore, pentru a evita atacarea altor părți ale corpului.

Cercetătorii au aflat mai multe despre modul în care diferite tipuri de celule lucrează împreună în timus, pentru a efectua testele de siguranță și, în cazul în care o celulă T eșuează, declanșează auto-distrugerea.

Ehrlich spune că studiul celulelor T cu această nouă tehnică imagistică oferă promisiunea îmbunătățirii sănătății umane, mai ales în cazul afecțiunilor pentru care este nevoie de o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă în timus.

„De exemplu, pacienții care au primit transplanturi de măduvă osoasă suferă săptămâni sau luni cu sistemul imunitar suprimate și cu un risc mai mare de a dezvolta tulburări autoimune, iar în cazul diabetului zaharat de tip 1, celule T atacă, adesea, celulele din pancreas, organul care produce insulină”, arată autorii studiului.

Această lucrare a fost susținută de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase și Institutul de Prevenire și Cercetare a Cancerului din Texas: 

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250