Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Unele mâncăruri banale și băuturi pot declanșa migrene. Regula este valabilă – susțin studiile științifice – doar pentru unele persoane.
Factorii comuni care pot cauza sau contribui la episoade de migrenă la unii oameni:
* prea multă cofeină – atât prea multă cofeină, cât și lipsa ei pot provoca migrene sau dureri de cap. Alimentele și băuturile cu cofeină includ: cafea, ceai, ciocolată.
* îndulcitori artificiali - multe alimente procesate conțin îndulcitori artificiali, însă aceștia pot provoca migrene. Se crede că aspartamul în special declanșează episoade de migrenă.
* alcool - este unul dintre cele mai comune produse despre care se crede că declanșează migrene. Potrivit unui studiu, peste 35% dintre participanții cu migrenă au raportat că alcoolul a fost unul dintre declanșatorii lor obișnuiți. Vinul roșu în special a fost raportat ca declanșator la peste 77% dintre participanții care au raportat alcoolul ca declanșator. Alcoolul poate provoca deshidratare, care contribuie semnificativ la dezvoltarea durerilor de cap.
* ciocolata - Potrivit Fundației Americane pentru Migrene, se crede ca ciocolata este al doilea declanșator comun pentru atacurile de migrenă după alcool. Ei spun că afectează aproximativ 22% dintre persoanele care suferă de migrenă. Ciocolata conține atât cofeină, cât și beta-feniletilamină, care pot declanșa dureri de cap la unele persoane.
* mezeluri - inclusiv șuncă, hot dog și cârnați - toate conțin conservanți numiți nitrați, care păstrează culoarea și aroma; aceste alimente pot elibera oxid nitric în sânge, despre care se crede că dilată vasele de sânge din creier. Există unele dovezi că oxidul nitric poate cauza sau contribui la migrenă.
* brânzeturi învechite - conțin o substanță numită tiramină. Se formează atunci când îmbătrânirea unui aliment determină descompunerea proteinelor. Cu cât brânza s-a învechit mai mult, cu atât conținutul de tiramină va fi mai mare. Tiramina este o altă substanță chimică despre care se spune că declanșează dureri de cap și migrene. Brânzeturile comune care sunt bogate în tiramină includ: feta, brânză albastră, parmezan.
* alimente murate și fermentate - ca și brânzeturile învechite, alimentele murate și fermentate pot conține cantități mari de tiramină, potrivit healthline.com.
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.