Alimentele care-ți scurtează viața. Ce boli poți face
Consumul de prea multe alimente ultra-procesate crește riscul de deces prematur, cancer și boli cardiovasculare, susțin specialiști de la Harvard.
Un studiu publicat online în februarie 2019, de JAMA Internal Medicine, aproape 45.000 de adulți în vârstă de 45 de ani și peste au făcut evaluări ale alimentelor pe care le-au consumat timp de doi ani. Astfel au realizat că, în medie, alimentele ultra-procesate au reprezentat aproximativ 15% din dieta zilnică măsurată în grame, se arată într-un material pe site-ul Școlii de Medicină Harvard.
Potrivit sursei citate, produsele alimentare foarte bine procesate înseamnă acele alimente gata de consum și făcute în cuptorul cu microunde precum: pâine, cereale pentru micul dejun, tăiței instant, găluște de pui sau de pește, batoane de ciocolată și bomboane, chipsuri și băuturi îndulcite artificial.
„După nouă ani, cercetătorii au descoperit o legătură directă statistică între consumul ridicat de alimente prelucrate ultra și un risc mai mare de deces prematur din toate cauzele, în special cancerele și bolile cardiovasculare", se precizează pe Harvard Medical School.
Cercetătorii consideră că aceasta s-ar explica din prisma mai multor factor. Alimentele ultra-procesate, zic ei, au adesea mai puține substanțe nutritive decât alimentele neprocestae și conțin cantități mai mari de zahăr, sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari - toate cele enumerate fiind asociate cu un risc crescut de boli cronice.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
Virusul respirator sincițial (VRS) poate crește riscul cardiac
EXCLUSIV Chirurgia inimii în secolul XXI. Dr. Victor Costache: Chirurgul trebuie să stăpânească toate tehnicile
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate
EXCLUSIV Stenoza aortică, simptome, diagnostic și tratamente moderne. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Începe să obosească, face sincope
Probleme cardiace minore ar putea indica un risc timpuriu de demență
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment
EXCLUSIV Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele, potrivit unui cardiolog
Patru schimbări care reduc colesterolul mai eficient decât statinele.
Statinele, efect semnificativ pentru reducerea plăcii arteriale. Cu ce se combină pentru a-și dubla efectul
EXCLUSIV Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii. Dr. Silviu Dumitrescu recunoaște: Să nu mai ascundem lucrurile
Exces de decese cardiace post-COVID. Situația nu revine la normal
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Antioxidantul care poate preveni degradarea inimii. Descoperirea făcută de medicii japonezi
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Boala cardiacă subdiagnosticată și netratată corect. Risc crescut de deces
Această boală subdiagnosticată și netratată crește riscul de deces. Crește riscul de deces la 50% în decurs de 5 ani.
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Insuficiența cardiacă letală, un nou tratament. Enzima ALPK2 ar putea proteja inima prin activarea TPM1
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
