Tensiune arterială mare: efectele neașteptate ale sportului în zonele poluate

Cei care fac sport regulat tind să aibă un risc mai scăzut de hipertensiune arterială, deși trăiesc în zone poluate.
O cercetare susține că practicarea regulată a sportului reduce riscul de hipertensiune chiar și în zonele mai poluate. ”În timp ce am descoperit că activitatea fizică ridicată combinată cu expunerea mai scăzută la poluarea aerului a fost legată de un risc mai mic de tensiune arterială ridicată, activitatea fizică a continuat să aibă un efect protector chiar și atunci când oamenii au fost expuși la niveluri ridicate de poluare”, susțin cercetătorii, într-un comunicat al Asociației Americane a Inimii.
La studiu au fost analizați peste 140.000 de adulți non-hipertensivi din Taiwan care au fost monitorizați în medie de 5 ani.
”Acesta este cel mai mare studiu pentru a analiza efectele combinate ale poluării aerului și a activității fizice regulate asupra tensiunii arteriale mari. Descoperirile noastre indică faptul că activitatea fizică regulată este o abordare sigură pentru persoanele care trăiesc în regiuni relativ poluate pentru a preveni tensiunea arterială ridicată. Concluziile pun de asemenea în evidență cât de puternic poluarea poate afecta tensiunea arterială și cât de important este să controlați nivelul de poluare pentru a preveni tensiunea arterială ridicată”, adaugă cercetătorii.
Asociația Americană a Inimii a definit hipertensiunea arterială ca 140/90 mm Hg, iar tensiunea arterială înaltă - 130/80 mm Hg.
Studiul, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-