Care sunt cauzele diabetului de tip 1 și în ce fel diferă de tipul 2

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună și apare de obicei la copii, adolescenți sau adulți tineri. În diabetul de tip 2, organismul poate continua să producă insulină și este legat, spre exemplu, de...
Diabetul este o boală cronică gravă care afectează 8,5% dintre adulții cu vârsta peste 18 ani din întreaga lume, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Dar trebuie să învățăm să diferențiem cele două tipuri de diabet: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Nu înseamnă același lucru și, prin urmare, tratamentele sunt, de asemenea, diferite.
Sistemul imunitar atacă organismul
Una dintre diferențe constă în faptul că diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Pe măsură ce sistemul imunitar atacă organismul, pancreasul nu mai produce insulină. Motivul pentru care sistemul imunitar acționează în acest mod se poate datora moștenirii de la părinți sau din cauza factorilor de mediu, cum ar fi virusurile, așa cum este explicat de Institutul Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Rinichilor (NIDDK).
În cazul diabetului de tip 2, cauzele sunt legate de obezitate, deși este posibil ca și factorul ereditar să aibă o contribuție. Însă, o dietă bogată în calorii și sedentarismul pot duce la diabetul de tip 2.
Corpul nu produce insulină
În timp ce la diabetul de tip 2 există o producție insuficientă de insulină, în cazul diabetului de tip 1, organismul este incapabil să o producă. Din acest motiv, persoanele diagnosticate trebuie să și-o administreze printr-o seringă sau pistol.
Nu poate fi prevenit
Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit și apare de obicei în copilărie, adolescență sau la adulți tineri. Foamea, setea, vederea încețoșată, pierderea în greutate în ciuda faptului că mănânci bine și urinarea mai frecventă pot fi semne de avertizare care nu trebuie ignorate.
În cazul diabetului 2, situația este diferită. Cu o dietă sănătoasă și mișcare, este posibil să-i întârzii apariția. De fapt, chiar și persoanele diagnosticate pot fi „vindecate”, deoarece simptomele pot dispărea, dacă se urmează tratamentul recomandat. În diabetul de tip 1, acest lucru nu este posibil.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-