5 alimente ideale pentru micul dejun: îți dau energie și te ajută să slăbești

Când încerci să slăbești, micul dejun poate da tonul pentru tot restul zilei. Iată ce alimente îți dau energie și te ajută să slăbești în egală...
Anumite alimente îți pot crește pofta de mâncare, ceea ce va duce la un eșec al dietei, tocmai de aceea micul dejun poate fi foarte important. Iată ce să consumi la prima masă a zilei ca să ai energie și să slăbești în același timp:
1. Ouă
Sunt bogate în proteine și o mulțime de vitamine și minerale importante, cum ar fi seleniu și riboflavină, ouăle reprezintă o adevărată putere nutritivă (link direct sursa informației). Datorită conținutului ridicat de proteine, ouăle pot reduce pofta de mâncare atunci când sunt consumate la micul dejun.
De exemplu, un studiu efectuat pe 30 de femei supraponderale a arătat că ouăle consumate la micul dejun au crescut semnificativ sentimentele de „plin” și a redus consumul de alimente mai târziu în cursul zilei, comparativ cu consumul de covrigi (link direct studiu).
În mod similar, un alt studiu efectuat pe 152 de adulți a constatat că înlocuirea unui mic dejun cu ouă și ciuperci a dus la o scădere cu 65% mai mare în greutate și la o scădere cu 34% mai mare a circumferinței taliei pe o perioadă de opt săptămâni (link direct studiu).
2. Germeni de grâu
Germenii de grâu conțin o cantitate concentrată de vitamine și minerale, inclusiv mangan, tiamină și seleniu. De asemenea, are un conținut ridicat de fibre, având aproape 4 grame de fibre în fiecare porție de 1 uncie (28 de grame) (link direct sursa informației). Studiile arată că creșterea aportului de fibre din cereale integrale poate fi benefică pentru pierderea în greutate.
Într-un studiu, consumul de cereale bogate în fibre a fost eficient la reducerea poftei de mâncare și a consumului de alimente, precum și la stabilizarea zahărului din sânge după masă (link direct studiu).
Un alt studiu a urmat peste 27.000 de bărbați pentru o perioadă de opt ani și a constatat că un aport mai mare de fibre de cereale a fost asociat cu un risc mai mic de creștere în greutate (link direct studiu).
3. Banane
Cu un conținut ridicat de fibre, dar cu un conținut scăzut de calorii, bananele sunt o alternativă excelentă la cerealele zaharoase pentru micul dejun, pentru a-ți satisface pofta de dulce dimineața.
O banană medie are puțin peste 100 de calorii, dar conține 3 grame de fibre dietetice - atingând până la 12% din necesarul zilnic de fibre (link direct sursa informției).
Fibrele ajută la încetinirea golirii stomacului pentru a reduce pofta și a vă face să vă simțiți mai plin mai mult timp (link direct studiu)
Mai multe studii au descoperit că creșterea aportului de fibre din fructe și legume este asociată cu o scădere în greutate crescută (link direct studiu).
În plus, bananele necoapte sunt o sursă bună de amidon rezistent, un tip de amidon pe care stomacul și intestinul subțire nu îl digeră. Un studiu arată că amidonul rezistent poate contribui la reducerea consumului de alimente și la scăderea grăsimii din burtă (link direct studiu).
4. Iaurt
În special, iaurtul grecesc oferă o porție consistentă de proteine, făcându-l un mic dejun ideal pentru slăbit. Un studiu efectuat pe 20 de femei a constatat că consumul de iaurt bogat în proteine ca gustare a scăzut senzația de foame și a redus aportul de alimente cu 100 de calorii mai târziu în cursul zilei, comparativ cu gustările nesănătoase, cum ar fi ciocolata și biscuiții (link direct studiu).
Un alt studiu efectuat la 8.516 persoane a arătat că cei care au consumat cel puțin șapte porții de iaurt în fiecare săptămână au un risc mai mic de a fi supraponderali sau obezi în comparație cu cei care nu au consumat în mod regulat iaurt (link direct studiu).
5. Cafea sau ceai verde
Datorită conținutului său de cofeină, cafeaua poate ajuta la scăderea în greutate prin stimularea metabolismului și arderea grăsimilor. Potrivit unui mic studiu efectuat pe opt bărbați, consumul de cofeină a crescut metabolismul cu 13% și a îmbunătățit descompunerea grăsimilor (link direct studiu).
Un alt studiu efectuat pe peste 58.000 de adulți a arătat că cafeaua poate ajuta la controlul greutății pe termen lung, deoarece aportul crescut de cafea a fost asociat cu o creștere mai mică în greutate pe o perioadă de 12 ani (link direct studiu).
Ceaiul verde are capacitatea de a accelera metabolismul și a arde grăsimile. De exemplu, un mic studiu efectuat pe 23 de persoane a constatat că administrarea a trei capsule de extract de ceai verde a crescut arderea grăsimilor cu 17% în doar 30 de minute (link direct studiu).
Un alt studiu efectuat la 10 adulți a arătat că extractul de ceai verde a accelerat metabolismul și a crescut arderea caloriilor pe o perioadă de 24 de ore cu 4% (link direct studiu).
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.