Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Ce lipsuri în indică poftele. Ce înseamnă când ți-e poftă de ronțăieli, de ciocolată sau chiar de cafea.
Andreea Coțofană, nutriționist și coach, a vorbit despre nevoia corpului de a mânca celebrele ronțăieli sau "cronțănele" și ce transmite corpul prin aceste pofte.
Corpul nostru știe cel mai bine ce lipsuri are și de ce anume ar avea nevoie, lucru care se reflectă în poftele pe care le avem, fie că e vorba de o poftă de sărat, de dulce, de cafea, de varul de pe pereți, așa cum poftesc unele femei însărcinate sau chiar pofta de cuburi de gheață.
"Poftele apar ca să ne alarmeze anumite carențe și deficite pe care le avem și cum ar fi mai potrivit să ne alimentăm. Cronțănelele, cipsurile, covrigeii, pofta de sărat ne aduce la cunoștință că e posibil să fim obosiți. De obicei atunci apar aceste pofte. În momentul în care suntem obosiți, plictisiți și parcurgem un moment de stres destul de intens", spune specialistul.
"Avem nevoie de sodiu și sare și atunci ne îndreptăm spre aspect de cronțănele. Bine ar fi ca în aceste momente de poftă să ne hidratăm. Să luăm o pauză și să facem mișcare, plimbare și să ne orientăm spre alte variante mai sănătoase, nu către calorii goale.
Pentru că aceste cronțănele sunt carbohirați goi, adică nu au un aport nutrițional de calitate", a completat nutriționistul, în direct la Antena 1, în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani".
"Dacă ne este poftă de dulce este posibil să fim obosiți, dar este important să vedem dacă această poftă apare recurent. Este posibil să avem niște carențe nutriționale destul de mari și este important să facem un set de analize să vedem dacă avem deficite și de acolo să ne orientăm.
De exemplu, dacă avem poftă de ciocolată, care înseamnă Magneziu, deci practic ne-ar lipsi Magneziu și antioxidanți, să ne îndreptăm spre o ciocolată cu conținut mai mare de cacao, care conține mai mulți antioxidanți, de 75%, sau am putea să consumăm niște fructe, fie afine, fie fructe de pădure, care conțin antioxidanți.
De asemenea, trebuie să ne asigurăm că mâncăm suficient la toate mesele ca să nu ajungem să ne fie foame și să suplimentăm această foame cu zahăr", a mai spus Andreea Coțofană.
"Cafeaua nu este dăunătoare dacă o consumăm în cantități echilibrate, însă dacă simțim nevoia să bem din ce în ce mai multă cafea este posibil să avem o carență de fier.
Carența de fier poate să fie depistată tot cu ajutorul analizelor și suplimentată cu fier, dar asta doar în baza analizelor. Și este important să ne asigurăm că pentru a aduce fierul în limitele normale să nu o facem prin cafea, ci să mâncăm mai degrabă carne de calitate, proteine din vegetale, din carne, linte, năut, quinoa, nuci, semințe", a mai spus ea.
În ceea ce privește poftele ciudate ale anumitor oameni, nutriționistul a spus: "am auzit de pofta de cuburi de gheață, care arată o deficiență de fier și ne alarmează că ar putea să fie chiar și o anemie, deci un deficit multiplu de nutrienți. De aceea este nevoie să vedem când avem nevoie de aceste cuburi de gheață sau alte pofte bizare și să vedem cum arată și mesele persoanei care are aceste pofte, dacă se hrănește suficient, dacă există diversitate.
Sunt niște semne ale corpului pe care este important să nu le ignorăm".
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.