Cum pot să scap de moleșeala de după masă: A mânca ceva dulce pentru energie este un mit

Cum să scapăm de moleșeala de după masă. Care sunt cele mai bune alimente pentru ne recăpăta energia.
”Cum pot să scap de moleșeala de după masă” este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le avem. Alimentația ne este răspunzătoare atât de starea de bine, cât și de oboseala ce ne cuprinde după o masă mai copioasă.
Medicul nutriționist Alexandru Popa a explicat cum putem să o combatem din ”reglaje fine”, dar și de ce este important micul dejun pentru a avea energie pe o durată cât mai lungă din zi.
”Pentru a avea energie este nevoie să avem o dietă echilibrată și variată. Nici să nu facem excese, însă nici să nu ne înfometăm, mai ales acum după concediile all-inclusive tendința este să reparăm ce am greșit sau ce am abuzat în timpul concediului și este o abordare greșită. Consider că este foarte important să avem o dietă echilibrată și variată, să mâncăm câte puțin din fiecare și să gătim cât putem de sănătos alimentele”, a declarat dr. Alexandru Popa, medic diabet, nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci pere. Efecte surprinzătoare asupra metabolismului
De asemenea, nutriționistul a explicat ce se întâmplă în cazul în care suntem lipsiți de energie, iar soluția la care mulți apelează este cea de a-și lua doza de energie din produsele foarte dulci, deși nu este cea mai sănătoasă opțiune.
”Chestiunea aceasta de a mânca un desert sau ceva dulce pentru a avea energie este un mit, o concepție greșită. La început creierul este păcălit de cantitatea mare de zahăr care se descarcă într-un timp foarte rapid în sânge și are impresia că a primit foarte multă energie de calitate. Ulterior glicemia crește și brusc scade, prin intervenția insulinei, și atunci aportul de glucoză la creier, paradoxal, este mai mic decât ne-am aștepta și apare o senzație de moleșeală, de oboseală și după încă puțin timp pofta de a mânca încă ceva”, a mai spus medicul.
Vezi și: Ce conține kitul anti-foame. Nutriționist: Intrăm prea repede în panică
Cum trecem peste astenia de toamnă
Pentru un plus de energie, mai ales că odată cu toamna vine și astenia, medicul a recomandat o scurtă listă de alimente care nu trebuie să ne lipsească.
”În primul rând aș pune fructe și legume, fiindcă sunt bogate în fibre, vitamine, antioxidanți, și avem nevoie de multe vitamine și minerale pentru a avea energie și pentru a ne simți bine. Și mai ales acum în perioada de toamnă avem foarte multe fructe și legume de sezon, autohtone, de care ne putem bucura.
Aș include toate alimentele care nu au încărcătură calorică foarte mare. Ouăle, de exemplu, sunt foarte bogate în vitamine. Oul este cel mai complex aliment pe care îl putem consuma, are aproape toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie.
Peștele l-aș include în regim, carnea slabă, nucile, semințele, migdalele, fructele oleaginoase și, bine-înțeles, lactatele. Nu aș mânca nimic prăjit, fiind că atunci prăjim anulăm proprietățile benefice ale unui aliment, și aș încerca să mănânc cât aș putea de variat și de cumpătat”, a mai spus diabetologul.
Cât privește împărțirea meselor, acesta susține că nu trebuie să sărim micul dejun, pentru că el este cel care ne dă energia pentru restul zilei.
Mai mult decât atât, spune medicul, în cazul celor care au mâncat mai mult la o masă, aceștia ”au tendința de a deveni mai somnoroși după masa respectivă, deoarece vine un aport mai mare de sânge la nivelul stomacului și creierul nu mai beneficiază de 100% din cât și-ar dori.
Persoanele care sunt supraponderale sau obeze au alterare în secreția de insulină, practic produc mai multă insulină decât este nevoie și la 2-3 ore după o masă copioasă, chiar dacă nu conține multe dulciuri, glicemia tinde să scadă prin efectul insulinei și apoi apare această senzație de moleșeală și de somnolență”, a mai spus medicul, adăugând că senzația poate fi una normală, ”însă dacă masa este echilibrată și nu avem o cantitate foarte mare de alimente, nu ar trebui să apară sau să fie foarte supărătoare”.
Mai mult, acest lucru se poate combate din ”reglaje fine”, prin consumul de vitamine și minerale.
Cum prevenim oboseala de după amiază. Ce alimente trebuie evitate
Oboseala de după-amiază poate fi prevenită prin evitarea unor prânzuri care vă pot consuma energia și pot declanșa această cădere a nivelului de energie.
Potrivit Fundației Naționale a Somnului, ritmul circadian al organismului scade și crește în momente diferite ale zilei. Acest lucru vă poate determina să ”trageți un pui de somn” între orele 13:00-15:00, dar variază în funcție de persoană, notează The Healthy.
Rachel Fine, dietetician nutriționist din Roslyn, New York, explică de ce consumul unui prânz plin de energie vă poate ajuta să evitați căderea după-amiezii.
”Mâncatul prânzului vă menține corpul alimentat și metabolismul activ. Atunci când ne alimentăm corpul, evităm căderile de energie care duc la o după-amiază de lene și pofte”, spune Fine.
De asemenea, este important ca prânzul tău să fie bogat în nutrienți. ”În mod ideal, prânzul dumneavoastră ar trebui să aibă un amestec sănătos de carbohidrați complecși pentru energie susținută, plus proteine și grăsimi sănătoase pentru sațietate. Adăugați câteva legume fără amidon pentru volum și fibre”, spune Batayneh, un alt nutriționist citat de sursa menționată anterior. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Fructul de 60 de bani care te face mai energic decât o ceașcă de CAFEA
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol