Diabet: protecția împotriva bolii, găsită chiar în intestin
Într-un studiu recent arată că un compus organic produs de flora intestinală ar putea proteja împotriva diabetului de tip 1 și 2 prin stimularea funcției pancreasului.
Într-un studiu publicat în revista Cell Reports, cercetătorii de la Universitatea McGill, Universitatea Kyoto și INSERM / Universitatea din Paris arată că un compus organic produs de flora intestinală, metabolitul 4-Cresol, prezintă efecte protectoare împotriva diabetului de tip 1 și 2 prin stimularea proliferarii și funcției celulelor beta producătoare de insulină din pancreas. Aceste rezultate deschid calea către noi opțiuni terapeutice care ar putea îmbunătăți situația a milioane de pacienți.
În 2019, Diabetes Canada a raportat că unul din trei canadieni are diabet sau prediabet. Această boală, a cărei prevalență continuă să crească, este asociată cu un risc crescut de a dezvolta patologii cardiovasculare, ceea ce o face o problemă majoră de sănătate publică. Prin urmare, este esențială dezvoltarea și îmbunătățirea tratamentelor pentru acești pacienți. Studii recente au arătat că formele frecvente de diabet sunt cauzate de mutații la mai multe gene și de influențele de mediu și variații ale compoziției florei intestinale.
Lucrările de colaborare desfășurate de cercetătorii de la Universitatea McGill, Universitatea Kyoto și Inserm / Universitatea din Paris consolidează aceste rezultate. Această lucrare a relevat o asociere între diabet și metabolitul 4-Cresol, un compus organic produs de flora intestinală și de asemenea prezent în anumite alimente.
Modificările metaboliților
Cercetătorii au realizat mai întâi un studiu de profil metabolic pentru a identifica modificările cantitative ale metaboliților prezenți în organism, folosind probe de sânge de la 148 de adulți, dintre care unii erau diabetici. Ideea era de identificare a markerilor care ar putea fi asociați cu boala. „Am descoperit că 4-Cresol prezintă un interes real. Acest produs al metabolismului florei intestinale pare a fi un marker al rezistenței la diabet. În special, concentrațiile de 4-Cresol în sânge sunt mai mici la pacienții diabetici decât la non-diabetici”, explică François Brial, cercetător Inserm și primul autor al studiului.
Lucrând cu modele de diabet și obezitate la șoareci, cercetătorii au testat apoi efectele 4-Cresol asupra semnelor de diabet și asupra funcției celulelor beta pancreatice, care secretă hormonul insulină, al cărui rol este acela de a menține echilibrul nivelurilor de glucoză în sânge. Celulele beta sunt epuizate în cursul bolii.
Astfel, echipa a arătat că tratamentul cronic cu concentrație scăzută de 4-Cresol duce la o îmbunătățire a diabetului. În special, cercetătorii au observat o reducere a obezității și acumulării de grăsime în ficat, precum și o creștere a masei pancreatice și o stimulare puternică atât a secreției de insulină, cât și a proliferării celulelor beta pancreatice.
„Deși în prezent lipsesc terapii pentru stimularea proliferării celulelor beta pancreatice și îmbunătățirea funcției celulelor beta pentru a restabili secreția de insulină, aceste rezultate sunt deosebit de încurajatoare. Mai mult, acestea confirmă impactul florei intestinale asupra sănătății umane, demonstrând rolul benefic al unui metabolit produs de bacteriile intestinale și deschiderea de noi căi terapeutice în diabet, obezitate și steatoză hepatică”, spune Dominique Gauguier, cercetător la INSERM / Université de Paris și autor principal al noului studiu.
Acum, obiectivul imediat al cercetătorilor este să aplice aceeași tehnologie pentru a identifica biomarkerii metabolici care sunt asociați cu alte afecțiuni ale bolii, inclusiv boli rare.
Pacienților li se oferă în mod constant noi opțiuni terapeutice, chiar și atunci când mecanismele de acțiune ale acestor tratamente nu sunt încă bine înțelese sau când implică tehnici greoaie și invazive.
„Scopul nostru este să dezvoltăm abordări terapeutice care să permită modularea fină a florei intestinale, promovând proliferarea bacteriilor bune și, astfel, producerea metaboliților bacterieni în doze terapeutice”, concluzionează Gauguier, care este și un profesor adjunct în Departamentul de genetică umană McGill.
Sursa, aici.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
