Imunoglobulinele, rol în susținerea sistemului imunitar. Cum luptă împotriva infecțiilor
Imunoglobulinele au un rol determinant pentru menținerea sistemului imunitar. Unde le găsim.
Imunoglobulinele (Ig) sau anticorpii sunt glicoproteine care sunt produse de celulele plasmatice. Celulele B sunt instruite de imunogeni specifici, de exemplu, proteine bacteriene, să se diferențieze în celulele plasmatice, care sunt celule producătoare de proteine care participă la răspunsuri imune umorale împotriva bacteriilor, virușilor, ciupercilor, paraziților, antigenelor celulare, substanțelor chimice și substanțelor sintetice.
”Acizii grași cu lanț scurt pot influența de la distanță, inclusiv, activitatea limfocitelor din foliculii limfoizi, pot să stimuleze sinteza de imunoglobulina A secretorie, să crească sinteza acestei imunoglobuline.
Imunoglobulina A poate să recunoască a agenților infecțioși, să îi cupleze și în felul acesta rezultă niște complexe imune care vor fi îndepărate de curentul de mucus și evacuate din organism”, a precizat prof. univ. dr. Veronica Lazăr, la Pro TV.
Vezi și: Căsnicia fericită, sincronizare între creierul partenerilor. Care este legătura
Cum acționează imunoglobulinele
Intestinul este poarta ta de acces la sănătatea ta. 80% din sistemul imunitar trăiește în interiorul intestinului. Sistemul tău imunitar este securitatea organismului care te protejează de infecții și boli. Sistemul imunitar face acest lucru printr-o armată de anticorpi, cunoscută și sub numele de imunoglobuline.
Gândiți-vă la imunoglobuline ca la o armată de soldați pe care sistemul imunitar o solicită atunci când se confruntă cu un atac din partea unui invadator străin. Cinci tipuri de imunoglobuline au locuri de muncă specifice și vă voi spune despre diferitele tipuri și rolul lor în combaterea bacteriilor și bolilor dăunătoare în doar un minut.
Imunoglobulinele sunt anticorpi
Imunoglobulinele sunt molecule de glicoproteină găsite în celulele plasmatice, numite și celule albe din sânge, care luptă împotriva antigenelor specifice, cum ar fi bacteriile și virușii.
Anticorpii pot apărea în două forme fizice: o formă solubilă și o formă legată de membrană. Forma solubilă nu este conținută în celule încă se găsește în fluidele corporale, cum ar fi plasma sanguină și fluidele tisulare. Pe de altă parte, forma legată de membrană este atașată la suprafața celulelor albe din sânge (numite celule B) pentru a le ajuta să identifice când antigenele sunt prezente pentru a declanșa activarea celulelor B pentru a lupta împotriva invadatorului.
Vezi și: Enterocolita, cauze și tratament. Expert: Este un element foarte grav pe care trebuie să îl evităm
Imunoglobulinele, de mai multe tipuri
Imunoglobulinele se împart în mai multe categorii. Fiecare are un rol bine definit pentru sistemul imunitar, potrivit Amy Myers
Imunoglobulina IgA
Imunoglobulina A (IgA) este prima linie de apărare în fata infecţiilor, deoarece inhiba adeziunea bacteriană şi pe cea virala la celulele epiteliale, prin neutralizarea toxinelor bacteriilor şi ale virusurilor, intră sau extracelulare. IgA elimina, de asemenea, patogenii şi antigenii printr-un canal excretor pe care îl mediază, unde legătură cu IgA este urmată de transportul complexelor imune mediat de receptorul polimunoglobulinei.
IgA sunt glicoproteine cu rol în apărarea mucoaselor, prin neutralizarea virusurilor şi a toxinelor şi aglutinarea bacteriilor, a căror absorbţie în sânge este astfel împiedicată. Deficienta imunoglobulinei IgA poate avea cauze genetice sau poate fi provocată de anumite terapii alopate, care conţin substanţe precum fenitoina, captoprilul, tiroxina, acidul acetilsalicilic, ibuprofenul şi altele.
Imunoglobulina IgE
Imunoglobulina E ara capacitatea de a declanşa o reacţie alergică promptă, atunci când recunoaşte un antigen specific. De regulă, IgE intra în acţiune în cazul persoanelor predispuse la alergii şi cu antecedente în acest sens şi poate declanşa, în cazurile severe, şocul anafilactic.
Anticorpii IgE sunt produşi de sistemul imunitar. Acesta poate reacţiona exagerat la alergeni în cazul unor alergii preexistente sau al astmului. Reacţia obişnuită a IgE include simptome la nivelul nasului, al plămânilor, al gâtului său al pielii. Fiecare tip de imunoglobulina E identifica o anumie tipologie de alergeni. De aceea, un număr considerabil de persoane care suferă de alergii manifesta sensibilitate la un singur tip de alergen, cum ar fi mucegaiul. Cu toate astea, există şi persoane care dezvoltă reacţii la mai multe tipuri de alergeni, tocmai pentru că sistemul lor imunitar produce anticorpi IgE variaţi.
Imunoglobulina IgG
Imunoglobulinele G (IgG) sunt cele mai numeroase tipuri de anticorpi din sânge şi din celelalte fluide ale corpului. Aceşti anticorpi protejează împotriva infecţiilor, îndeplinind funcţia de memorie, în raport cu agenţii patogeni la care ai mai fost expus.
Prin contact cu diverse tipuri de agenţi patogeni, celulele plasmatice sunt stimulate să producă IgG, pentru a evita infectarea, respectiv pentru a anihila efectul nociv al agenţilor patogeni. Anticorpii IgG însumează 75% din totalul imunoglobulinelor plasmatice.
Imunoglobulina IgM
Imunoglobulinele M reprezintă anticorpii generaţi de răspunsul imun umoral primar. Aceştia sunt produşi încă de la naştere, în cazul nou-născuţilor şi, ulterior, sintetizaţi de organismul uman în situaţia infecţiilor acute, spre deosebire de imunoglobulina IgG, stimulată în cazul infecţiilor cronice.
Absenţa anticorpilor IgG şi IgA, simultană cu creşterea nivelului de IgM poate demasca existenţa unei infecţii sau a unei inflamaţii. Însă, un nivel scăzut al acestora poate indica existenţa unor afecţiuni precum hipogamaglobulinemia, caracterizată printr-un număr crescut de infecţii.
Vezi și: Dormitul dezbrăcat, beneficii pentru sănătate. Unele s-ar putea să te surprindă
Imunoglobulina IgD
IgD reprezintă doar 0,25% din totalul imunoglobulinelor serice. Deşi rolul acesteia nu a fost cunoscut încă în întregime, cercetările de până în prezent indică o legătură cu modularea diferenţierii şi a proliferării clonale a limfocitelor B, încă de la naştere.
Nivelul crescut de IgD poate indica existenţa unor afecţiuni hepatice, autoimune sau chiar infecţii acute sau cronice. Totodată, concentraţia serică a acesteia este măsurată la nou-născuţi pentru a identifica eventualele infecţii în utero, dar şi pentru a diagnostica mielomul multiplu cu proliferare monoclonală.
Unde găsim imunoglobuline
Fructele și legumele sunt printre cele mai bune alimente pe care să le consumi pentru a-ți proteja sistemul imunitar și pentru a-ți crește nivelul de imunoglobuline din organism. Dietele bogate în fructe și legume îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar. Alege fructe precum mere, pere, zmeură, afine, banane, avocado, piersici și citrice. Alege legume precum spanac, roșii, broccoli, conopidă, ceapă, morcovi și kale, potrivit Healty Living.
Cereale integrale
Cerealele integrale vă pot ajuta, de asemenea, să mențineți un sistem imunitar sănătos, ceea ce vă poate face mai probabil să aveți un nivel sănătos de imunoglobuline. O dietă care îmbunătățește funcția sistemului imunitar include cereale integrale, cum ar fi grâul integral și pâinea integrală și cerealele integrale; orez brun; paste din grâu integral; orz, și mei.
Este important să înțelegeți distincția dintre "cereale integrale" și un "bob rafinat". Boabele rafinate sunt cele care sunt măcinate și deposedate de multe dintre beneficiile lor nutriționale. Pâinea albă, făina albă și pastele albe sunt exemple de boabe rafinate. Cerealele integrale, pe de altă parte, sunt minim procesate și conțin încă majoritatea vitaminelor și nutrienților lor cheie.
Băuturi
Anumite băuturi pot ajuta la creșterea nivelului de imunoglobulină. Băuturile făcute din ceai verde și orz vă pot ajuta să vă curățați corpul prin furnizarea de clorofilă și alți nutrienți vitali care pot repara țesuturile din corpul dumneavoastră. Există unele băuturi, pe de altă parte, care pot avea efectul opus. Alcoolul, cafeaua și alte băuturi cofeinizate sunt exemple în acest sens.
-
-
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani26.11.2025, 12:51
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
