Mâncatul târziu, impact major asupra foamei și arderilor. Care este ora recomandată pentru cină
Mâncatul târziu poate avea un impact major asupra senzației de foame, a arderii calorilor, dar și a depozitelor de grăsime. Care este ora recomandată pentru...
Specialiștii în nutriție și boli metabolice sunt printre cei care recomandă pe lângă dieta sănătoasă și o anumită igienă în alimentație, concret respectarea unor anumite ore în care să poată fi luată masa în așa fel încât să nu aibă efecte nedorite asupra organismului. Însă nu întotdeauna și reușim acest lucru, mai ales în cazul în care lucrăm în ture, inclusiv în tură de noapte.
Vezi și: De ce să nu mănânci noaptea. Care sunt riscurile la care te expui
Un studiu recent sugerează însă că a mânca mai târziu în timpul zilei poate avea un impact direct asupra reglării greutății corporale în trei moduri ”cheie”: prin numărul de calorii arse, prin nivelul de foame și prin modul în care sunt stocate grăsimile.
”Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate. Cercetările anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul la ore târzii este asociat cu un risc crescut de obezitate, cu creșterea grăsimii corporale și cu o scădere în greutate fără succes. Am vrut să înțelegem de ce”, a explicat dr. Frank Scheer, autorul studiului, citat de Science Alert.
La respectiva cercetare au participat un grup de 16 persoane, cu un indice de masa corporală (IMC) aflat la intervalul de supraponderabilitate sau obezitate, fiecare dintre participanți fiind supus la două experimente diferite, cu o durată de 6 zile.
Astfel, la unul dintre experimente, participanții au avut de respectat un program strict, cu trei mese pe zi la orele obișnuite (9:00, 13:00 și 18:00), în timp ce la al doilea experiment au fost modificate orele, cu ”micul dejun” la ora 13:00 și cina la ora 21:00.
Prin intermediul probelor de sânge, dar și al sondajului la care au fost supuși participanții, au putut fi trase o serie de observații.
Astfel, în cazul celui de-al doilea experiment, cu orele de masă mai târzii, nivelul leptinei - hormonul care ne anunță sațietatea - a fost mai scăzut pe parcursul a 24 de ore, fapt care a indicat faptul că aceștia s-au simțit mai înfometați, dar și că arderea caloriilor a fost într-un ritm mai lent.
De asemenea, testele au arătat că expresia genetică a țesutului adipos a crescut procesul de adipogeneză, care construiește țesuturile adipoase, și a scăzut procesul de lipoliză, care descompune grăsimile.
O concluzie importantă a acest studiu este că mâncatul mai devreme în timpul zilei poate avea un impact asupra celor trei factori cheie care echilibrează energia, precum și asupra riscului de obezitate care rezultă dintr-un aport caloric prea mare pentru un consum energetic redus. Iar acest lucru poate fi de mare ajutor pentru persoanele care vor să scadă în greutate, pe lângă dieta și activitatea fizică.
De altfel,este cunoscut faptul că IMC mare, deci și obezitatea, precum și lipsa de activitate fizică, sunt printre factorii de risc pentru apariția bolilor de inimă, metabolice și chiar cancer, un motiv în plus de a ne revizui stilul e viață astfel încât să evităm, pe cat posibil, să ajungem în aceste situații.
Vezi și: TOP 4 factori de risc pentru apariția cancerului. Medic: Locurile 3 și 4, o SURPRIZĂ
Postul intermitent și contraindicațiile sale. Cine trebuie să îl evite
Postul parțial, Intermittent Fasting, se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină, fiind alternate perioadele de post negru cu cele de alimentație normală.
Însă oricât pare de accesibil postul intermitent, sunt persoane cărora nu le este indicat, printre acestea numărându-se diabeticii sau femeile însărcinate ori care alăptează.
”Postul intermitent face ca nivelul de glucoză din sânge să scadă și lipoliza (oxidarea acizilor grași) să crească semnificativ în primele 24 de ore, ceea ce ajută organismul să descompună grăsimile stocate”, susține nutriționistul Patricia Bannan, citat de EatThis.
De altfel, acesta este și motivul pentru care postul intermitent are o serie de contraindicații
Probleme cu somnul
Un somn bun în fiecare noapte este esențial pentru recuperarea în urma unor exerciții fizice, pentru susținerea funcției cerebrale și chiar pentru o stare de bine, din punct de vedere emoțional. Astfel, adormitul flămând se poate transpune în adevărare provocări pentru organism în a-și găsi relaxarea și starea de somnolență, deoarece acest lucru face creierul să fie în alertă, deci corpul se simte neliniștit.
Tulburări de alimentație
Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, ”tulburările alimentare sunt folosite pentru a descrie o serie de comportamente alimentare neregulate care pot sau nu să justifice un diagnostic de tulburare alimentară specifică”, iar postul intermitent înseamnă exact alternarea între perioadele de post și cele de alimentație normală, deci o presiune asupra persoanei respective. Citește mai departe AICI.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
