Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Micul dejun, important, dar nu principala masa din zi. Depinde de fiecare persoană în parte, precum și de stilul de viață.
Micul dejun a fost descris de multe ori ca fiind cea mai importantă masa a zilei, iar ”săritul” peste aceasta ar fi dăunătoare pentru sănătate. Însă cercetările recente au arătat că acest lucru nu ar fi atât de rău pe cât ne așteptam, notează Medical News Today.
Micul dejun și-a câștigat titlul de ”cea mai importantă masă a zilei” în anii 60, când nutriționistul american Adelle Davis a sugerat că, pentru a te menține în formă și a evita obezitatea, ar trebui ”să mănânci micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac”.
Această primă masă a zilei oferă organismului nutrienți importanți pentru a face față, cu brio, activităților din acea zi, dar în același timp, dacă o persoană își poate lua energia din celelalte mese ale zilei, micul dejun poate să nu mai fie considerat cea mai importantă masă a zilei.
Cele mai multe dintre beneficiile pretinse ale consumului de mic dejun provin în primul rând din studii observaționale, dar care nu pot dovedi asocierea dintre cauză și efect.
Concret, o revizuire sistematică din 2021 a 14 studii observaționale a constatat că persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare zi din săptămână au un risc redus de:
- Boli de inimă;
- Diabet;
- Obezitate;
- Tensiune arterială ridicată; accident vascular cerebral;
- Obezitate abdominală;
- Decesul legat de bolile cardiovasculare;
- Scăderea nivelului de colesterol ”rău”.
Altfel, studiile nu pot decât să sugereze faptul că persoanele care consumă micul dejun au mai multe șanse de a reduce riscurile pentru bolile cardiovasculare și metabolice menționate, însă nu poate dovedi asocierea dintre acestea.
Cu toate acestea, o analiză a datelor referitoare la peste 30.000 de persoane din America de Nord arată că persoanele care sar peste micul dejun ar putea să piardă/rateze nutrienți importanți. Mai mult, aceștia au înregistrat o creștere importantă a nivelului glicemiei imediat după ce au mâncat.
Cei mai comuni nutrienți de care se lipsesc persoanele care sar peste micul dejun sunt: acidul folic, calciu, fier, vitamina A, vitamina B1, B2, B3, vitamina C și vitamina D.
Deși mulți oameni raportează că au o senzație crescută de sațietate după ce își încep ziua cu micul dejun, studiile arată că atât unii, cât și ceilalți au un aport caloric zilnic total aproape identic, fapt care i-a determinat pe cercetători să afirme că luarea micului dejun nu a avut un impact semnificativ asupra pierderii în greutate în comparație cu absența acestuia.
Postul intermitent și contraindicațiile sale. Cine trebuie să îl evite
Deoarece micul dejun ne oferă posibilitatea de a ne alimenta organismul cu nutrienți, este o masă importantă. Cu toate acestea, potrivit unor studii recente, s-ar putea să nu fie cea mai importantă masă a zilei.
Consumul micului dejun și ascultarea semnelor de foame este foarte important dacă vă treziți flămând dimineața. Cu toate acestea, dacă sunteți ocupat și săriți peste micul dejun într-o zi, nu este nevoie să vă simțiți vinovat.
Dacă săriți în mod obișnuit peste micul dejun, este important să vă asigurați că vă optimizați aportul de nutrienți la celelalte mese.
Anumite grupuri de persoane, cum ar fi profesioniștii în fitness sau sportivii care se antrenează dimineața devreme, se pot simți, de asemenea, mai bine după ce au luat micul dejun.
Dacă vă place micul dejun, începeți-vă ziua cu alimente nutritive
Unele alimente sănătoase pentru micul dejun includ:
- ouă
- fulgi de ovăz
- iaurt grecesc
- fructe de pădure
- pâine prăjită din cereale integrale
- semințe de chia
- brânză de vaci
- avocado
- nuci.
Vezi și: Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.