Cele mai bune 3 alimente pentru boala ficatului gras non-alcoolic. Fac parte din dieta japoneză
Boala ficatului gras non-alcoolic este prezentă la 1 din 4 oamenii, nu are simptome specifice și poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos. Care sunt cele mai bune trei alimente care ajută la...
Boala ficatului gras non-alcoolic, în termeni medicali steatoza hepatică non-alcoolică, este termenul pentru o serie de afecțiuni cauzate de o acumulare de grăsime în ficat, ca urmare a stilului alimentar necorespunzător, iar în unele cazuri este determinată de cauze genetice.
De altfel este o afecțiune destul de întâlnită, având în vedere stilul alimentar occidental, bogat în grăsimi și zahăr, și penru că boala este una silențioasă, dar mai ales, care nu doare, 1 din 4 adulți are boala fără să știe, aceasta fiind identificată în urma unui control de rutină.
Prevenția acestei boli poate fi realizată prin schimbarea stilului de viață, adică adoptarea unei diete sănătoase, bogată în fructe și legume, cu mai puține grăsimi sau zahăr (35% din aportul de calorii, respectiv 10% din aportul energetic), activitate fizică de cel puțin 30 de minute pe zi și reducerea greutății corporale.
Dieta japoneză, eficientă în boala ficatului gras non-alcoolic
Un studiu recent a arăta că dieta în stil japonez poate ajuta persoanele cu boală ficatului gras non-alcoolic să încetinească evoluția bolii, notează Medical News Today.
Autorii studiului au urmărit dieta și evoluția bolii pe 136 de pacienți cu boala ficatului gras non-alcoolic tratate la Spitalul Universitar Metropolitan din Osaka.
Astfel, cercetătorii au notat dieta fiecărui pacient, în funcție de respectarea celor 12 componente ale Indexului Dietei Japoneze.
Scorurile ridicate ale acestui index au fost asociate cu o încetinire a progresiei fibrozei hepatice care însoțește boala ficatului gras non-alcoolic.
Dieta japoneză, în ce constă
Potrivit sursei menționate, dieta japoneză este alcătuită din 12 alimente și grupe de alimente, astfel:
- orez
- supă miso
- murături
- produse din soia
- legume verzi și galbene
- fructe
- fructe de mare
- ciuperci
- alge marine
- ceai verde
- cafea
- carne de vită și carne de porc.
Cele trei alimente cu impact în această dietă, menționate în studiu, au propriile lor beneficii și au în comun cel puțin un atribut: sunt sărace în grăsimi.
”Boabele de soia, de exemplu, sunt bogate în proteine vegetale și fibre și au un conținut scăzut de grăsimi saturate”, a declarat dr/ Muhammad Nadeen Aslam, cercetător la Departamentul de Patologie al Universității de Medicină din Michigan, dar care nu a participat la studiu.
Soia a fost asociată cu o creștere a mase musculare, având în vedere că este o proteină completă care conține toți aminoacizii esențiali pentru a susține crearea de proteine musculare.
Al doilea aliment de impact din dieta japoneză sunt fructele de mare, în special peștele. ”Sunt bogate în acizi grași Omega 3 și vitaminele D și B2. Peștele este de asemenea bogat în calciu și fosfor și este o sursă importantă de minerale, precum fier, zinc, iod, magneziu și potasiu”, a mai spus dr. Aslam.
Fructele de mare au, de asemenea, proprietăți antiinfkamatorii și antioxidante, ceea ce le acordă un potențial în suprimarea efectelor fibrozei hepatice aflată în progres.
Algele marine japoneze sunt bogate în polifenoli, vitamine și minerale. ”Cele mai multe dintre algele comestibile conțin un set unic de nutrienți și vitamine”, a mai spus dr. Aslam.
Alte alimente care reduc boala ficatului gras non-alcoolic
O altă dietă cunoscută ca fiind benefică pentru persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolic este dieta mediteraneeană, care se bazează pe fructe, legume, nuci, leguminoase, cereale integrale și carne slabă.
De altfel, dieta mediteraneeană este considerată ca fiind cea mai sănătoasă dietă din lume, valoarea sa fiind reconfirmată pentru al șaselea an consecutiv.
Un element comun al celor două diete este ceaiul verde. Aceasta ”s-a dovedit a fi protector împotriva bolii ficatului gras, deoarece conține aproximativ 200-300 mg de Epigallocatechin-3-galat (EGCG) într-o cană", a spus Michelle Routhenstein, dietetician pentru sănătatea inimii, neimplicat în studiu.
În ceea ce privește fructele, unul dintre cele mai bune în cazul bolii ficatului gras non-alcoolic sunt cele de pădure, în special zmeura.
”Zmeura este bogată în fibre insolubile care ajută la crearea unui acid gras cu lanț scurt în intestin, numit butirat, despre care studiile au arătat că este util în inversarea și prevenirea bolii ficatului gras”, a adăugat Routhenstein.
Boala ficatului gras non-alcoolic, simptome
În general boala ficatului gras non-alcoolic (steatoză hepatică non-alcoolică) nu dă semne sau simptome, însă când acestea apar pot include:
- mărirea ficatului (hepatomegalie)
- oboseala
- durere în cadranul drept al abdomenului superior.
Posibile semne și simptomele ale bolii hepatice non-alcoolice și ale cirozei includ:
- acumularea de lichid în cavitatea abdominală (ascita)
- vase de sânge mărite vizibile la nivelul pielii
- creșterea în dimensiune a sânilor la bărbați
- mărirea în dimensiune a splinei (splenomegalie)
- înroșirea palmelor
- îngălbenirea mucoaselor ochilor și a pielii (icter).
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Grupa de sânge care te expune la cancer
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
