Ficat: cele mai bune alimente și băuturi. Ce să evitați
Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. Multe alimente îi dau o mână de ajutor.
Ficat, alimente. Un ficat care nu funcționează cum trebuie poate duce la disfuncții hepatice, adică la boli, tulburări metabolice și chiar diabet de tip 2, potrivit medicalnewstoday.
Ficat, alimente: unele alimente și băuturi "prietene" cu ficatul:
1. Cafea - protejează împotriva bolilor hepatice grase. O recenzie din 2013, publicată în revista Liver International, sugerează că aportul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice cronice și ar proteja ficatul de afecțiuni dăunătoare, precum cancerul hepatic. Un alt studiu, din 2014, care apare în Journal of Clinical Gastroenterology sugerează că efectele protectoare ale cafelei se datorează modului în care influențează enzimele hepatice. Cafeaua ar reduce acumularea de grăsime în ficat și crește antioxidanții protectori în ficat. În plus, compușii din cafea ajută enzimele hepatice să scape organismul de substanțe provocatoare de cancer.
2. Ovăz - înseamnă fibre utile în dieta zilnică. Ovăzul și făina de ovăz au un conținut ridicat de compuși numiți beta-glucani foarte activi din punct de vedere biologic în organism deoarece – zice un studiu din 2017 - ajută la modularea sistemului imunitar și la lupta împotriva inflamației și pot fi utile în special în lupta împotriva diabetului și obezității. Aceeași sursă arată că beta-glucanii din ovăz par să ajute la reducerea cantității de grăsime stocată în ficat la șoareci, ceea ce ar putea ajuta și la protejarea ficatului. E de evitat ovăzul preambalat.
3. Ceaiul verde - un studiu din 2015, publicat în Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, susține că ceaiul verde poate ajuta la reducerea conținutului total de grăsimi, la lupta împotriva stresului oxidativ și la reducerea altor semne ale bolii hepatice grase nonalcoolice (NAFLD). Ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot deteriora ficatul.
4. Usturoiul – o cercetare din 2016 a demonstrat că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsimi la persoanele cu boala ficatului gras.
5. Fructe de pădure - afinele, zmeura și merișoarele conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune. După cum sugerează un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul regulat de fructe de pădure poate ajuta și la stimularea sistem imunitar.
6. Struguri – atât strugurii, sucul de struguri, cât și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea leziunilor hepatice.
7. Grapefruit - conține doi antioxidanți primari, naringina și naringenina, care pot ajuta la protejarea ficatului de vătămări prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice. Aceiași antioxidanți pot reduce acumularea de grăsime în ficat și pot crește enzimele care ard grăsimea.
8. Alimente vegetale în general - un studiu din 2015 care apare în jurnalul Evidence-based Complementary and Alternative Medicine raportează că un număr mare de alimente vegetale pot fi de ajutor pentru ficat: avocado, banane, orz, sfeclă și suc de sfeclă, broccoli, orez brun, morcovi, smochine, verdeață precum kale, lămâie, papaya, pepene verde.
9. Pește gras - consumul de pește gras și suplimente uleiuri de pește poate ajuta la reducerea impactului unor condiții precum boala ficatului gras, susține un studiu. Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune ce ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi par să împiedice acumularea excesului de grăsimi și să mențină nivelul enzimatic în ficat. Studiul recomandă consumul de pește gras de două sau mai multe ori în fiecare săptămână.
10. Nuci - conțin în general acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum și la reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Mâncând o mână de nuci, precum nuci sau migdale, în fiecare zi poate ajuta la menținerea sănătății ficatului. Nu prea multe, însă, pentru că sunt bogate în calorii.
11. Ulei de măsline – un studiu din World Journal of Gastroenterology spune că adăugarea de ulei de măsline în dietă poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei.
Ficat, alimente: ce să evitați
* alimentele grase: prăjeli, fast food și mâncare comandată și livrată la domiciliu de la multe restaurante; chipsurile și nucile ambalate pot fi, de asemenea, surprinzător de mari în grăsimi.
* alimentele cu amidon: pâinea, pastele și prăjiturile sau produsele coapte.
* zahăr: reducerea zahărului și a alimentelor zaharoase precum cereale, produse coapte și bomboane pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului.
* sarea: evitarea cărnii sau legumelor din conserve și reducerea sau evitarea preparatelor sărate și a slăninei.
* alcool: ar fi bine să-l reduceți sau să-l eliminați complet din dietă.
-
-
5 limite de care ai nevoie pentru a-ți proteja sănătatea mintală22.12.2025, 17:00
-
-
-
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Ce se întâmplă dacă nu tratezi refluxul gastric
EXCLUSIV Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Grupa de sânge care te expune la cancer
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Polipii intestinali duc la cancer de colon. Chirurg: Efectele lui “las’ că n-am nimic!” nu sunt plăcute
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Tranzitul intestinal: frecvența scaunului poate influența sănătatea
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
