Ficat: cele mai bune alimente și băuturi. Ce să evitați
Ficatul este responsabil pentru descompunerea carbohidraților, producerea glucozei și detoxifierea organismului. Multe alimente îi dau o mână de ajutor.
Ficat, alimente. Un ficat care nu funcționează cum trebuie poate duce la disfuncții hepatice, adică la boli, tulburări metabolice și chiar diabet de tip 2, potrivit medicalnewstoday.
Ficat, alimente: unele alimente și băuturi "prietene" cu ficatul:
1. Cafea - protejează împotriva bolilor hepatice grase. O recenzie din 2013, publicată în revista Liver International, sugerează că aportul zilnic de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli hepatice cronice și ar proteja ficatul de afecțiuni dăunătoare, precum cancerul hepatic. Un alt studiu, din 2014, care apare în Journal of Clinical Gastroenterology sugerează că efectele protectoare ale cafelei se datorează modului în care influențează enzimele hepatice. Cafeaua ar reduce acumularea de grăsime în ficat și crește antioxidanții protectori în ficat. În plus, compușii din cafea ajută enzimele hepatice să scape organismul de substanțe provocatoare de cancer.
2. Ovăz - înseamnă fibre utile în dieta zilnică. Ovăzul și făina de ovăz au un conținut ridicat de compuși numiți beta-glucani foarte activi din punct de vedere biologic în organism deoarece – zice un studiu din 2017 - ajută la modularea sistemului imunitar și la lupta împotriva inflamației și pot fi utile în special în lupta împotriva diabetului și obezității. Aceeași sursă arată că beta-glucanii din ovăz par să ajute la reducerea cantității de grăsime stocată în ficat la șoareci, ceea ce ar putea ajuta și la protejarea ficatului. E de evitat ovăzul preambalat.
3. Ceaiul verde - un studiu din 2015, publicat în Jurnalul Mondial de Gastroenterologie, susține că ceaiul verde poate ajuta la reducerea conținutului total de grăsimi, la lupta împotriva stresului oxidativ și la reducerea altor semne ale bolii hepatice grase nonalcoolice (NAFLD). Ceaiul poate fi mai bun decât extractele, deoarece unele extracte pot deteriora ficatul.
4. Usturoiul – o cercetare din 2016 a demonstrat că consumul de usturoi reduce greutatea corporală și conținutul de grăsimi la persoanele cu boala ficatului gras.
5. Fructe de pădure - afinele, zmeura și merișoarele conțin antioxidanți numiți polifenoli, care pot ajuta la protejarea ficatului de daune. După cum sugerează un studiu din World Journal of Gastroenterology, consumul regulat de fructe de pădure poate ajuta și la stimularea sistem imunitar.
6. Struguri – atât strugurii, sucul de struguri, cât și semințele de struguri sunt bogate în antioxidanți care pot ajuta ficatul prin reducerea inflamației și prevenirea leziunilor hepatice.
7. Grapefruit - conține doi antioxidanți primari, naringina și naringenina, care pot ajuta la protejarea ficatului de vătămări prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice. Aceiași antioxidanți pot reduce acumularea de grăsime în ficat și pot crește enzimele care ard grăsimea.
8. Alimente vegetale în general - un studiu din 2015 care apare în jurnalul Evidence-based Complementary and Alternative Medicine raportează că un număr mare de alimente vegetale pot fi de ajutor pentru ficat: avocado, banane, orz, sfeclă și suc de sfeclă, broccoli, orez brun, morcovi, smochine, verdeață precum kale, lămâie, papaya, pepene verde.
9. Pește gras - consumul de pește gras și suplimente uleiuri de pește poate ajuta la reducerea impactului unor condiții precum boala ficatului gras, susține un studiu. Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3, care sunt grăsimile bune ce ajută la reducerea inflamației. Aceste grăsimi par să împiedice acumularea excesului de grăsimi și să mențină nivelul enzimatic în ficat. Studiul recomandă consumul de pește gras de două sau mai multe ori în fiecare săptămână.
10. Nuci - conțin în general acizi grași nesaturați, vitamina E și antioxidanți. Acești compuși pot ajuta la prevenirea NAFLD, precum și la reducerea inflamației și a stresului oxidativ. Mâncând o mână de nuci, precum nuci sau migdale, în fiecare zi poate ajuta la menținerea sănătății ficatului. Nu prea multe, însă, pentru că sunt bogate în calorii.
11. Ulei de măsline – un studiu din World Journal of Gastroenterology spune că adăugarea de ulei de măsline în dietă poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției hepatice. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de acizi grași nesaturați din ulei.
Ficat, alimente: ce să evitați
* alimentele grase: prăjeli, fast food și mâncare comandată și livrată la domiciliu de la multe restaurante; chipsurile și nucile ambalate pot fi, de asemenea, surprinzător de mari în grăsimi.
* alimentele cu amidon: pâinea, pastele și prăjiturile sau produsele coapte.
* zahăr: reducerea zahărului și a alimentelor zaharoase precum cereale, produse coapte și bomboane pot ajuta la reducerea stresului asupra ficatului.
* sarea: evitarea cărnii sau legumelor din conserve și reducerea sau evitarea preparatelor sărate și a slăninei.
* alcool: ar fi bine să-l reduceți sau să-l eliminați complet din dietă.
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
-
-
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
EXCLUSIV Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
EXCLUSIV Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
