Insectele, noul super-aliment? De ce greierii, lăcustele și omizile ar fi bune de gătit

Cercetătorii au descoperit surse neobișnuite de energie în insecte și arahnide, care sunt parte din dieta obișnuită a unui asiatic.
Insecte, super-aliment. Cercetătorii sugerează să fim mai deschiși legat de includerea în diete a unor insecte și arahnide, normale pentru masa unui asiatic, dar atipice pentru un american sau european.
Un studiu făcut anul trecut de Universitatea din Wisconsin-Madison a arătat că mâncarea (gătită) din greieri poate îmbunătăți microbiomul unei persoane. În alt studiu, al specialiștilor Universității din Teramo, Italia, arată că insectele au un conținut ridicat de antioxidanți, substanțe naturale care ajută la menținerea sănătății celulare, informează medicalnewstoday.
Insecte, super-aliment: omizi africane, scorpioni negri
"Cel puțin 2 miliarde de oameni - un sfert din populația lumii - mănâncă în mod regulat insecte. (...) Restul dintre noi va avea nevoie de puțin mai multă încurajare. (...) Insectele comestibile sunt o excelentă sursă de proteine, acizi grasi polinesaturati, minerale, vitamine si fibre, dar până acum nimeni nu le comparase cu alimente tradiționale funcționale cum ar fi uleiul de măsline sau sucul de portocale în ceea ce privește activitatea antioxidantă", afirmă, potrivit sursei citate, profesorul Mauro Serafini, autorul studiului.
Echipa de cercetare a cumpărat și analizat 12 insecte comestibile diferite, precum și două tipuri de nevertebrate. Dintre acestea enumerăm: viermi de gândaci, larve de viermi de palmier, furnici negri, omizi africane, viermi de mătase, lăcuste, greieri, gigantice insecte de apă, miriapozi amazonieni uriași, un păianjen din Thailanda comestibil și scorpioni negri.
Insecte, super-aliment: comparația cu uleiul de măsline și portocalele
Ca să afle conținutul antioxidant, cercetătorii au separat insectele și arahnidele în conținut solubil în grăsimi și în conținut solubil în apă, după ce au îndepărtat părțile inadecvate - aripile sau acele. Au testat fiecare dintre părțile comestibile ca să analizeze câți antioxidanți conțin.
Rezultatele au fost: în unele cazuri, insectele bat portocalele ca și conținnut de antioxidanți.
"În special, extractele solubile în apă din lăcuste, viermii de mătase și greierii au de cinci ori puterea antioxidantă a sucului de portocale proaspăt. (...) Conținutul de grăsimi solubil al viermilor de mătase (...) și al omizi africane are de două ori puterea antioxidantă a uleiului de măsline. Când vine vorba de nivelul total de polifenoli (antioxidanți), cercetătorii remarcă faptul că lăcustele, furnicile negre și viermii de masă cuprind cea mai mare cantitate", se arată pe site-ul amintit.
Însă, cercetătorii precizează că nu au testat încă eficacitatea și siguranța antioxidanților derivați din insecte la om.
Studiul, publicat în jurnalul Frontiers in Nutrition, AICI.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Grupa de sânge care te expune la cancer
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.