Legumele sotate în ulei de măsline extra virgin, beneficii majore în sănătate
Legumele sotate în ulei de măsline extra virgin aduc beneficii majore sănătății, în special în dieta mediteraneană. Cercetătorii au explicat ce se întâmplă cu compușii din...
Legumele sotate cu ulei de măsline extra virgin favorizează absorbția și eliberarea compușilor bioactivi ai ingredientelor tradiționale (usturoi, ceapă și roșii), potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli. Aceste rezultate, publicate în revista științifică Molecules, permit o înțelegere a mecanismelor prin care gastronomia ar putea juca un rol relevant în îmbunătățirea efectelor asupra sănătății a dietei mediteraneene, scrie medicalxpress.com.
Dieta mediteraneană, cunoscută pentru un consum ridicat de substanțe fitochimice din legume, fructe și leguminoase, a fost corelată cu efectele de îmbunătățire a sănătății în sănătatea cardiovasculară și metabolică. Această relație se bazează în principal pe rezultatele studiului PREDIMED, un studiu clinic multicentric, desfășurat între 2003 și 2011, cu mai mult de 7.000 de persoane, la care a luat parte și Rosa M. Lamuela.
Cu toate acestea, efectele privind sănătatea în dieta mediteraneană au fost greu de reprodus în populațiile non-mediteraneene, probabil, spun cercetătorii, datorită diferențelor în ceea ce privește practicile de gătit. Prin urmare, ei încearcă să evalueze dacă gastronomia mediteraneană poate aduce beneficii pentru sănătate, nu numai pentru mâncare, ci și pentru felul în care sunt preparate alimentele.
Sotarea, un element cheie în dieta mediteraneană
În acest context, obiectivul studiului a fost de a evalua efectul uleiului de măsline extra virgin în compușii bioactivi din roșii, ceapă și usturoi, ingrediente tradiționale la sotare, una dintre tehnicile cheie de gătit în dieta mediteraneană. Potrivit cercetătorilor, acest sos are patruzeci de compuși fenolici diferiți și o cantitate mare de carotenoizi, iar consumul său este asociat cu o îmbunătățire a parametrilor de risc cardiovascular și a sensibilității la insulină.
"Principalul rezultat al studiului este că legumele gătite cu ulei de măsline extra virgin favorizează compușii bioactivi, cum ar fi carotenoizii și polifenolii care se găsesc în legumele pe care le găsim în sofrito, să trecem la uleiul de măsline, ceea ce permite absorbția și bioactivitatea acești compuși ", spune Rosa M. Lamuela, directorul Institutului pentru Cercetare în Nutriție și Siguranță Alimentară (INSA-UB).
Studiul a constatat, de asemenea, o trăsătură nouă a uleiului de măsline. Până în prezent, cercetătorii au afirmat că acest ulei și ceapa pot produce izomeri - molecule cu aceeași formulă moleculară, dar cu trăsături diferite - de carotenoide, variante care sunt mai bio disponibile și au o capacitate mai mare de antioxidanți. Cu toate acestea, studiul a demonstrat că uleiul joacă un rol esențial în acest proces, nu numai în carotenoide, ci și în polifenoli, care trec din legume în ulei.
Efecte anti-inflamatorii
Aceste rezultate ar putea explica cauzele pentru care studiile anterioare efectuate de acest grup de cercetare au declarat că prezența uleiului mărește efectul antiinflamator în sosul de roșii. "Am văzut că această creștere se poate datora migrării compușilor bioactivi (carotenoizi și polifenoli) din roșii în ulei în timpul procesului de gătire, ceea ce favorizează absorbția acestor compuși", concluzionează José Fernando Rinaldi de Alvarenga, membru al INSA-UB și primul autor al studiului.
Studiul a fost efectuat de o echipă de cercetare a Facultății de Farmacie și Științe ale Alimentației la Universitatea din Barcelona (UB), de la Clinica de Fiziopatologie a Obezității și Nutriției în Rețeaua de Cercetare Biomedicală (CIBERobn) și Diabetes and Associated Blood Metabolic Research Networking Biomedical Research (CIBERDEM), condusă de lectorul de stat, Rosa M. Lamuela.
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
