Pirozis, ce este, cauze și tratament. Cum te afectează vinul și cafeaua și de ce e bine să dormi pe două, trei perne: Efect de 80% în ameliorarea simptomelor
Pirozis poate fi declanșat de o serie de factori, printre care mesele copioase sau medicația. Când se recomandă intervenția chirurgicală.
Pirozis reprezintă termenul medical al termenului popular numit senzația de arsură resimțită de către pacient în spatele sternului atunci când refluxul gastric acid ajunge în esofag.
Dr. Mădălina Stan Ilie, medic primar gastroentorologie, a explicat care sunt cum se poate scăpa de această senzație și când este recomandată intervenția chirurgicală.
Pirozis, cauze, factori de risc și simptome
Între cauzele care pot duce la apariția pirozisului se află:
- poziția orizontală care favorizează simptomele arsurii la stomac
- porțiile prea mari de mâncare
- dieta
- stilul de viață dezordonat, mese târzii și grele, hidratare necorespunzătoare, sedentarismul.
Factorii de risc care duc la apariția arsurilor la stomac sunt legați de alimentele care pot declanșa arsurile și, de menționat, aceștia pot diferi de la o persoană la alta. Între aceștia se numără:
- mesele copioase
- alcoolul, vinul roșu în special
- cafeaua/băuturile cu cofeină
- citrice
- băuturile acidulate
- exercițiile fizice făcute după masă
- medicamentele antiasmatice, sedative, contraceptivele, antiparkinsoniene, antidepresive.
”Pirozisul se poate asocia cu regurgitația acidă, senzația de acid în cavitatea bucală, cu disfagie, adică dificultate la înghițit, uneori senzație de nod în gât, tuse cronică, chiar și durere toracică, atunci când trebuie diferențiată de o durere de cauză cardiacă”, a declarat dr. Mădălina Stan Ilie, medic primar gastroentorologie, la Digi 24.
Pirozis, diagnostic și tratament
Gastroenterologul susține că pacienții trebuie să se prezinte la medic atunci când simptomele sunt mai frecvente de două ori pe săptămână, iar pentru diagnosticare, primul pas care trebuie făcut este acela de realizare a endoscopiei digestive cu sedare.
”Ea este indicată atunci când sunt prezente semnele de alarmă, adică vârsta pacientului, peste 50 de ani, disfagie, dificultatea de a înghiți, vărsături persistente, vărsături cu sânge, scădere ponderală sau chiar anemie”, a mai spus medicul, adăugând că la endoscopie se pot detecta eroziunile de la nivelul mucoasei esofagiene, cu diverse grade de severitate.
În ceea ce privește tratamentul pirozisului, medicul a afirmat că prima opțiune este modificarea stilului de viață. Cea mai eficientă pentru pacienții obezi este scăderea în greutate. ”Este ușor de spus, dar greu de făcut”, susține medicul.
De asemenea, ”dormitul pe două-trei perne, evitarea cinei cu 2-3 ore înainte de somn și anumiți factori dietetici. Pacientul nu trebuie să mai fumeze, să mai consume alcool, și chiar unele destul de dificile, renunțarea la cafea, ciocolată, condimente, băuturi carbogazoase și alimente foarte grase. Însă aceasta țin strict de pacient. Dacă observă că acest nou stil le face bine bine pot înlătura acești factori”, mai spune medicul.
Vezi și: Tratament pentru persoanele cu autism. Măsuri suplimentare adoptate de Guvern
Totodată, a subliniat gastroenetrologul, ”mai important este tratamentul medical, cu inhibitorii cu pompă de proton dintre care cei mai importanți ar fi omeprazolul, esomeprazolul sau rabeprazolul, luați cu 30 de minute înainte de micul dejun, care au un efect de 80% în ameliorarea simptomelor, doar că trebuie luate pe o perioadă de minimum 8 săptămâni. Antiacidele din păcate au un efect de mai scurtă durată, ele se iau simptomatic”, a mai spus medicul.
Intervenția chirurgicală este indicată atunci când pacienții nu răspund la variantele prezentate anterior, cu schimbarea stilului de viață și la tratamentul medicamentos, ori este asociată herniei hiatale, când stomacul este ascensionat în torace.
”Se poate face laparoscopic. Se numește fundoplicatură, iar dacă pacientul are obezitate se poate asocia de asemenea un sleeve gastric (n.r. micșorarea stomacului, una dintre cele mai utilizate proceduri din chirurgia bariatrică. Se elimină aproximativ 80% din stomac, corespunzător marii curburi)”, a precizat medicul în legătură cu tratamentul chirurgical al pirozisului.
Topul alimentelor care provoacă arsuri la stomac. Trebuie evitate, deși unele sunt sănătoase
Arsurile la stomac, pirozis în termeni medicali, sunt un rezultat al unei afecțiuni gastrice ori a unui stil de viață nesănătos.
e lângă această problemă de natură fizică, unele alimente se află pe lista celor care pot provoca arsuri, iar pentru a scăpa de senzația neplăcută, de cele mai multe ori este suficient să le eliminați din alimentație, chiar dacă ele pot fi sănătoase.
Topul alimentelor care provoacă arsuri la stomac
Alimentele picante. ”Dacă îți place să trăiești o viață aventuroasă, picantă, gândește-te de două ori înainte ca acest lucru să ajungă se întâmple în bucătăria ta”, spune nutriționistul Lisa Moskovitz.
”Alimentele picante conțin capsaicină, care poate irita mucoasa esofagului și poate face ca alimentele să stea mai mult în stomac, crescând arsurile la stomac”, spune aceasta, sugerând în același timp că se pot folosi alte plante aromatice, mai blânde, cum ar fi sarea, desigur, nu în exces, rozmarinul, oregano, cimbrul, busuiocul și ghimbirul. Citește mai departe AICI.
-
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Nu vei crede ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr doar 9 zile
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
