Anghinarea, pansament pentru stomac. Ajută ficatul gras, scade colesterolul, glicemia și cancerul de colon și controlează tensiunea

Această plantă ar trebui să se găsească în dieta fiecăruia, fiind o sursă importantă de fibre, cu impact major asupra sănătății.
Anghinarea, căci despre ea este vorba, este o plantă perenă, cu o culoare variind de la verde-murdar la brun. Deși nu este o prezență constantă în alimentație, ar trebui, având în vedere că este bogată în substanțe nutritive, fiind una dintre cele mai bune surse de fibre din lume. De asemenea, anghinarea acționează asupra celulei hepatice și a metabolismului hepatic, se arată în lucrarea Plantele medicinale de la A la Z.
O singură ”floare” are 7 grame de fibre. În funcție de modul în care este gătită anghinarea poate pendula între gustul de pământ, țelină, sparanghel, dovlecel, avocado, mazăre sau varză de Bruxelles.
Anghinarea, conținut nutrițional
O porție de 100 grame de anghinare crudă conține:
- calorii 47
- carbohidrați 10,51 grame
- proteine 3,27 grame
- fibre 5,4 grame
- folați 17% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină (vitamina B3) 6,5% DZR
- acid pantotenic (vitamina B5) 7% DZR
- piridoxină (vitamina B6) 9% DZR
- riboflavina (vitamina B2) 5% DZR
- tiamina (vitamina B1) 6% DZR
- vitamina A 0,5% DZR
- vitamina C 20% DZR
- vitamina E 1% DZR
- vitamina K 12% DZR
- sodiu 6% DZR
- potasiu 8% DZR
- calciu 4% DZR
- cupru 27% DZR
- fier 16% DZR
- magneziu 15% DZR
- mangan 11% DZR
- fosfor 13% DZR
- seleniu sub 0,5% DZR
- zinc 4,5% DZR
- alfa și beta-caroten, beta-crypto-xantină și luetină-zeaxantină.
Vezi și: Actriță, după diagnosticarea cu scleroză multiplă: Mi-aș fi dorit să fi fost atentă
Anghinarea, beneficii pentru sănătate
Anghinarea este frecvent citată ca fiind un superaliment, în parte datorită nivelului ridicat de antioxidanți. Studiile arată o serie de beneficii dovedite și potențiale pentru sănătate a acestei plante.
Anghinarea controlează tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială este unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă și de accident vascular cerebral. Un studiu a arătat că sucul din frunze de anghinare a ajutat la reglarea tensiunii pentru persoanele cu tensiune arterială ușor ridicată. Deși studiile sunt încă în stadii incipiente, cercetătorii cred că nivelul ridicat de potasiu poate fi un factor care contribuie în acest sens, arată WebMd.
Anghinarea îmbunătățește sănătatea ficatului. Mai multe studii mici au arătat că anghinarea poate îmbunătăți funcția hepatică în cazul persoanelor care suferă de ficat gras non-alcoolic, mai arată sursa menționată anterior.
Legat de sănătatea ficatului, anghinarea acționează la nivelul celulei hepatice, cu efect hepatoprotector și hepatoregenerator datorat:
- stimulării regenerării țesutului hepatic
- stimulării irigării intrahepatice
- creșterii numărului de hepatocite binucleare
- creșterii conținutului în ARN
- stimulării mitozei.
Anghinarea reduce colesterolul. Conținutul de fibre din anghinare ajută la scăderea nivelului colesterolului ”rău”. Metabolismul hepatic intervine eficient în biochimia secvenței lipidice:
- stimulează eliminarea colesterolului prin bilă
- crește coeficientul colesterolului ”bun”/colesterolului ”rău”
- inhibă oxidarea colesterolului ”rău”.
Anghinarea acționează la nivelul colerezei:
- reduce concentrația intrahepatică a colesterolului
- stimulează secreția biliară
- fluidifică bila
- are un efect anticolestatic.
Anghinarea ajută sistemul digestiv. Consumul de anghinare poate sprijini sistemul digestiv. Tot cu ajutorul fibrelor, anghinarea ajută la atenuarea constipației și la reducerea riscului de cancer de colon prin împiedicarea absorbției compușilor toxici din alimente. De asemenea, anghinarea este eficientă și în cazul sindromului de colon iritabil, o afecțiune ce vine la ”pachet„ cu dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipație și flatulență.
Anghinarea reglează glicemia. Anghinarea și extractul de frunze de anghinare poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Un studiu efectuat pe 39 de adulți supraponderali a constatat că consumul de fasole boabe și extract de anghinare zilnic, timp de două luni, a redus nivelul de zahăr din sânge, în comparație cu lipsa suplimentării.
Un alt studiu de mici dimensiuni a indicat faptul că anghinarea fiartă și consumată la o masă a redus nivelul de zahăr din sânge și de insulină la 30 de minute după masă. De subliniat că acest efect a fost observat doar la adulții sănătoși care nu aveau sindrom metabolic, arată Healthline.
Sindromul metabolic - cauze și tratament
Sindromul metabolic reprezintă o categorie de boli care se produc împreună și care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.
Sindromul metabolic se referă la prezența a cel puțin trei dintre următoarele afecțiuni: hipertensiunea arterială, toleranța scăzută la glucoză, excesul de grăsime ponderală în jurul taliei, nivelurile peste măsură ale trigliceridelor și scăzute ale colesterolului bun.
Prezența doar a uneia dintre aceste afecțiuni este totuși un semnal de alarmă, existând un risc mai mare de boală severă, iar în cazul în care sunt dezvoltate mai multe afecțiuni din categoria bolilor metabolice, riscul de complicații, precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare, este și mai mare.
În cazul în care ați fost diagnosticat cu una sau mai multe afecțiuni din categoria bolilor metabolice, modificările stilului de viață, prin adoptarea unei diete echilibrate și o activitate fizică mai intensă sunt primele lucruri pe care medicul vi le poate recomanda. De altfel, tocmai adoptarea unor obiceiuri sănătoase pot face posibilă eliminarea completă a factorilor de risc, notează WebMD.
Simptomele și cauzele sindromului metabolic
Cel mai vizibil simptom al sindromului metabolic este circumferința abdominală mare, iar dacă glicemia este crescută, persoana va prezenta semnele și simptomele diabetului, adică senzația crescută de sete, urinările frecvente, oboseala, vederea încețoșată.
Citește mai departe AICI.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.