Broccoli, leguma care oferă aproape toată vitamina C de care ai nevoie. Scade nivelul de colesterol și ajută sănătatea ochilor

Broccoli, leguma care oferă aproape toată vitamina C de care ai nevoie. Este bogat în antioxidanti și compuși vegetali benefici pentru...
Broccoli este o legumă cruciferă bogată în antioxidanți și alți compuși vegetali benefici. Aceasta poate oferi mai multe beneficii, în special pentru sănătatea ochilor, sănătatea inimii și prevenirea bolilor.
Broccoli este bogat în multe substanțe nutritive, inclusiv fibre, vitamina C, vitamina K, fier și potasiu. Această legumă verde poate fi savurată atât crudă, cât și gătită, dar cercetările recente arată că gătitul ușor la aburi oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate.
Valori nutriționale
Broccoli crud conține aproape 90% apă, 7% carbohidrați, 3% proteine și aproape nicio grăsime, de asemenea este foarte puțin caloric, furnizând doar 35 de calorii pe cană, sau 90 de grame.
Datele nutriționale pentru 90 g de broccoli crud sunt:
- Calorii: 35
- Proteine: 2,3 g
- Carbohidrați: 5,6 g
- Fibre: 2,2 g
- Grăsimi: 0.3 g
- Vitamina C: 91% din valoarea zilnică
Fiecare porție conține, de asemenea, o cantitate mică de potasiu, magneziu, fier și calciu, folat și vitamina K.
Vezi și: Cancerul de colon: cauze, simptome, tratament. Ce presupune colonoscopia și cum se pune diagnosticul
Carbohidrați
Carbohidrații din broccoli constau în principal din fibre și zaharuri. Zaharurile sunt fructoza, glucoza și zaharoza, cu cantități mici de lactoză și maltoză.
Cu toate acestea, conținutul total de carbohidrați este foarte scăzut, cu doar 3,4 grame de carbohidrați digerabili - sau carbohidrați totali minus fibrele - pe 90 g.
Fibre
Fibrele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Aceasta poate promova sănătatea intestinelor, poate ajuta la reducerea riscului de diverse boli și poate ajuta la pierderea în greutate.
Fiecare porție de 90 g de broccoli crud furnizează 2,2 g de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ 8% din doza zilnică recomandată.
Vitamine și minerale
Broccoli conține o varietate de vitamine și minerale, printre care:
- Vitamina C: Acest micronutrient are dublu rol de antioxidant și este important pentru funcția imunitară și sănătatea pielii.
- Vitamina K1: Broccoli conține cantități mari de vitamina K1, care este importantă pentru coagularea sângelui și poate promova sănătatea oaselor.
- Potasiu: Pe lângă faptul că este un mineral esențial, potasiul este benefic pentru controlul tensiunii arteriale și pentru prevenirea bolilor de inimă.
- Mangan: Acest oligoelement se găsește în cantități mari în cereale integrale, leguminoase, fructe și legume.
- Folat (vitamina B9): Deosebit de important pentru persoanele însărcinate, folatul este necesar pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcția celulară.
- Fier: Acest mineral are multe funcții importante în organism, cum ar fi transportul oxigenului în celulele roșii din sânge.
Alți compuși vegetali
Broccoli este bogat în diverși antioxidanți și compuși vegetali, care contribuie la beneficiile sale pentru sănătate. Printre aceștia se numără:
- Sulforafanul: Unul dintre cei mai abundenți și mai studiați compuși vegetali din broccoli, sulforafanul poate proteja împotriva diferitelor tipuri de cancer, conform Healthline.
- Indole-3-carbinol: Un nutrient unic care se găsește în legumele crucifere, acest compus poate fi benefic împotriva cancerului.
- Carotenoizi: Broccoli conține luteină, zeaxantină și betacaroten, care pot contribui la o mai bună sănătate a ochilor.
- Kaempferol: Un antioxidant cu multe beneficii pentru sănătate, acest compus poate proteja împotriva bolilor de inimă, a cancerului, a inflamațiilor și a alergiilor.
- Quercetină: Acest antioxidant are numeroase beneficii, inclusiv scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate.
Beneficiile pentru sănătate
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, furnizează compuși care conțin sulf, responsabili pentru gustul lor adesea înțepător. Acești compuși bioactivi pot avea numeroase beneficii pentru sănătate.
Prevenirea cancerului
Cancerul se caracterizează prin creșterea rapidă a celulelor anormale și este adesea legat de stresul oxidativ. Broccoli este încărcat cu compuși despre care se crede că protejează împotriva cancerului.
Studiile observaționale sugerează că consumul de legume crucifere, inclusiv broccoli, este legat de un risc redus de multe tipuri de cancer, inclusiv cancer pulmonar, colorectal, de sân, de prostată, pancreatic și de stomac.
O familie unică de compuși vegetali numiți izotiocianați diferențiază legumele crucifere de alte legume. Studiile sugerează că izotiocianații reduc stresul oxidativ, diminuează inflamația și combat dezvoltarea și creșterea cancerului.
Sulforafanul, principalul izotiocianat din broccoli, acționează împotriva formării cancerului la nivel molecular prin reducerea stresului oxidativ. Acesta se găsește în cantități de 10-100 de ori mai mari în germenii tineri de broccoli decât în căpățânile adulte ale acestei legume, conform unor cercetări mai vechi .
Deși sunt disponibile și suplimente de broccoli, este posibil ca acestea să nu contribuie cu o cantitate echivalentă de izotiocianați și, prin urmare, să nu ofere aceleași beneficii pentru sănătate ca și consumul de broccoli întreg, proaspăt.
Scade nivelul de colesterol
Colesterolul are multe funcții importante în organism. De exemplu, este un factor-cheie în formarea acizilor biliari, care vă ajută să digerați grăsimile. Acizii biliari se formează în ficat, sunt depozitați în vezica biliară și sunt eliberați în sistemul digestiv ori de câte ori mâncați grăsimi. Ulterior, acizii biliari sunt reabsorbiți în fluxul sanguin și utilizați din nou.
Potrivit unor cercetări mai vechi, substanțele din broccoli se leagă de acizii biliari din intestinul tău, crescând excreția acestora și împiedicând reutilizarea lor. Acest lucru are ca rezultat sinteza de noi acizi biliari din colesterol, reducând nivelul total al acestui marker în corpul dumneavoastră.
Acest lucru ar putea contribui potențial la reducerea riscului de boli de inimă.
Potrivit unui studiu din 2008, broccoli fiert la aburi poate fi mai eficient în a lega acidul biliar, ceea ce ar putea duce, teoretic, la scăderea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, este nevoie de cercetări pe oameni.
Sănătatea ochilor
Doi dintre principalii carotenoizi din broccoli, luteina și zeaxantina, sunt asociați cu un risc redus de degenerare maculară legată de vârstă, o boală oculară care poate afecta vederea.
În plus, deficiența de vitamina A poate provoca orbire nocturnă, care poate fi inversată prin îmbunătățirea statutului de vitamina A.
Broccoli conține betacaroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A. Această legumă poate, astfel, stimula vederea la persoanele cu un aport scăzut de vitamina A.
Cu toate acestea, reține că broccoli furnizează mai puțin de 1% din doza zilnică recomandată pentru vitamina A. Prin urmare, ar trebui să fie consumat alături de alte alimente bogate în vitamina A pentru a preveni deficiența.
Posibile dezavantaje
Broccoli este de obicei bine tolerat, iar alergiile sunt rare. Cu toate acestea, merită menționate unele considerații.
Probleme cu tiroida
Broccoli conține goitrogeni, care sunt compuși ce pot afecta funcția tiroidiană dacă sunt consumați în cantități suficient de mari.
Cu toate acestea, deoarece gătitul broccoli poate distruge enzima responsabilă de activarea goitrogenilor, acest lucru nu ar trebui să fie o preocupare decât dacă nu consumi broccoli crud în cantități excesive.
Subțierea sângelui
Persoanele care iau medicamente cu efect anticoagulant, ar trebui să se consulte cu un medic înainte de a-și crește consumul de broccoli. Acest lucru se datorează faptului că este bogat în vitamina K1, care poate interacționa cu acest medicament .
Acestea fiind spuse, broccoli este o legumă populară apreciată în întreaga lume. Este ușor de preparat și este comestibil atât crud, cât și gătit. Este bogat în multe substanțe nutritive, inclusiv o familie de compuși vegetali numiți izotiocianați, care pot avea numeroase beneficii pentru sănătate.
Mai mult, este, de asemenea, o sursă decentă de fibre și oferă alți compuși benefici care pot ajuta la promovarea sănătății ochilor, la scăderea nivelului de colesterol și la protejarea împotriva bolilor cronice.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.