Broccoli, printre cele mai bune legume care scad glicemia. Cum să te împrietenești cu ea

Broccoli, leguma ce merită mai multă apreciere.
Broccoli este prea puțin apreciată în raport cu multitudinea de beneficii pe care o oferă sănătății. Iar cea mai importantă, în contextul în care diabetul este tot ai prezent în viețile noastre, este cea legată de legătura pe care o are cu glicemia, adică cu nivelul de zahăr din sânge.
Astfel, pe lângă activitatea fizică, somnul suficient, dar mai ales de calitate, precum și alte obiceiuri sănătoase, alegerea alimentelor potrivite poate juca un rol important în menținerea glicemiei în parametri.
Potrivit dieteticienilor Trsita Best și Edibel Quintero, broccoli este una dintre cele mai bune legume pe care le puteți consuma pentru a vă gestiona glicemia, notează Eat This.
Care sunt beneficiile broccoli
Bogat în fibre. Această legumă, ce face parte din familia cruciferelor, este bogată în fibre. Potrivit lui Best, unul dintre principalele motive pentru care broccoli este atât de util în controlul vârfurilor de zahăr din sânge este conținutul său ridicat de fibre.
De fapt, o cană de broccoli gătit la aburi are aproximativ 5 grame de fibre.
”Alimentele bogate în fibre solubile pot ajuta la gestionarea zahărului din sânge și la prevenirea sau reducerea vârfurilor de glucoză”, spune Best. ”Fibrele solubile îmbunătățesc sensibilitatea la insulină prin hrănirea bacteriilor benefice din intestin.
Atunci când aceste bacterii sunt prezente în număr mare, ele sunt mai capabile să digere mai bine alimentele pe care le consumăm și să atenueze răspunsul organismului la insulină."
Nu numai că fibrele din broccoli vă pot ajuta la digestie, dar pot ajuta și la cât de repede corpul dumneavoastră absoarbe zahărul.
Broccoli conține nutrienți și vitamine utile. Potrivit lui Quintero, broccoli conține un compus numit sulforafan, ”care reduce stresul oxidativ și insensibilitatea la insulină, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru pacienții obezi cu diabet de tip 2”.
Nu numai atât, dar broccoli este plin de vitamine utile, cum ar fi vitamina C, care vă poate ajuta să gestionați și alte probleme de sănătate.
”Includerea regulată a broccoli în alimentație previne deteriorarea țesutului cardiac, ajută la întărirea oaselor și îmbunătățește starea pielii datorită prezenței vitaminei C”, spune Quintero.
Cum trebuie gătit BROCCOLI. Ai greșit ENORM: E iac pentru că nu-i omori VIERMELE! I-am convins pe mulți să mănânce după asta
Mâncăm haotic, fără să ne raportăm corect la mâncare, mâncăm mult fast-food, am uitat de fructe și legume, dar pe termen lung, toate aceste dezechilibre aduc probleme serioase de sănătate.
Invitat în podcast-ul lui George Buhnici de pe YouTube, chef Florin Dumitrescu a spus că "e o capcană în care picăm. Când mănânci prost, nu numai că mănânci prost. Dar când mănânci mâncare instant, supă la plic, sos gata făcut amestecat cu apă, când ajungi sa mănânci așa, îți alterezi gustul și îți provoci o dependență pentru substanțe potențiatori de arome pe care după aceea, dacă nu o mai găsești în mâncare, mâncarea ți se pare proastă și o refuzi din start. Cea mai greșită atitudine este: eu nu mănânc nu știu ce, pentru că am mâncat o dată și nu mi-a plăcut.
Asta e cea mai greșită atitudine, iar ca să poți să-ți îmbunătățești gustul, trebuie să începi să descoperi gusturile naturale ale ingredientelor".
Greșeala enormă pe care o facem cu broccoli. Cum trebuie gătit, de fapt: Trebuie să omori VIERMELE! I-am convins pe mulți să mănânce broccoli după asta
"De exemplu... broccoli! Iak! Broccoli yak... pentru că este prea fiert. Broccoli, în momentul în care este galben după ce l-ai găsit e iac!
Crede-mă, și ceafa ce porc, dacă o gătești la fel de mult, direct proporțional cu cât gătești broccoli, e iac. Totul de iac! În bucătărie ai niște timpi de gătire, niște temperaturi la care trebuie să ajungi, pe care să nu le depășești, ca să obții tot ce trebuie să obții. Broccoli este genial, crede-mă pe cuvânt, în momentul în care nu are gust de broccoli.
Nu e gazos... și ca să fie gazos trebuie să-l fierbi prea mult.
De aceea, sincer, i-am convins pe mulți să mănânce broccoli după modul în care îl gătesc eu. Citește mai departe AICI.
-
Secretele percepțiilor comune. Ce se întâmplă în creier16.10.2025, 11:53
-
-
CNAS, anunț de ultimă oră pentru asigurați16.10.2025, 09:09
-
-
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.