Cancer de col uterin, jumătate din femeile examinate au probleme de sănătate

Cancerul de col uterin este cea mai frecventă neoplazie a aparatului genital la femei şi a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. România are cea mai ridicată rată a mortalității prin cancer de col uterin dintre ţările Uniunii Europene, cu 9,5 decese la 100.000 femei față de 2,5 decese în U.E. HPV este principalul factor implicat în etiologia cancerului de col uterin, iar infecția cu HPV precede cu câțiva ani dezvoltarea leziunilor intraepiteliale care pot evolua către cancer de col uterin. În țara noastră, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata mortalității din cauza cancerului de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est și de 6,3 ori mai mare decât media țărilor UE. Rezultatele campaniei "Prevenţie şi Diagnosticare precoce a cancerului de col uterin", derulată pe parcursul anului 2018 de către medicii Institutului Oncologic ,,Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu” și voluntarii Paraclisiului Catedralei Mântuirii Neamului în comunitățile din judetul Ilfov, a scos la iveală faptul că mai multe dintre femeile supuse testului Babes-Papanicolau prezinta diverse afecțiuni care necesită colposcopie sau tratament ginecologic de specialitate.

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la femeile cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani să se prezinte la medic din proprie inițiativă pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau. În România, aceste femei pot beneficia de gratuitate pentru acest test în cadrul „Programului Național pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat”.

Pentru a participa la screening, femeile se pot programa la medicul de familie calificat în prelevarea testului Babeș-Papanicolau, acreditat să participe în programul național de screening sau la cabinetele medicale ginecologice care au contract cu Ministerul Sănătății pe programul de screening.

În cadrul campaniei, specialistii IOB au efectuat testul Babeș-Papanicolau pentru 340 de femei din judetul Ilfov, din care 37 paciente au necesitat colposcopie şi 85 au avut nevoie de alte tratamente ginecologice de specialitate. Alte 218 femei examinate sunt sănătoase, conform rezultatelor.

,,Rezultatele au arătat că 15-20% dintre femei au leziuni ale colului uterin ce necesită investigații suplimentare (colposcopie și biopsie), dar și faptul că aproape jumătate dintre femeile examinate au probleme de sănătate (infecții, inflamații) care necesită tratament", a declarat dr. Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Fundeni.

Institutul a primit în cadrul campaniei un videocolposcop, aparat necesar unor investigații suplimentare pentru pacientele al căror rezultat la testul Papanicolau nu a fost unul concludent. Acest aparat donat de voluntarii din campanie este unul performant, de ultimă generație și are o înaltă rezoluție, permițând o decizie terapeutică în timp util și urmărirea fazelor tratamentului.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel