Cancer de sân, risc scăzut pentru femeile care dorm mai puțin

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Femeile care dorm mai puțin prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân comparativ cu femeile care preferă să lenevească mai mult dimineața, sugerează un nou studiu. Peste 400.000 de femei au făcut parte dintr-o cercetare a oamenilor de știință britanici care au analizat două bănci de date pentru a investiga legătura dintre obiceiurile legate de somn și riscul de cancer la sân.

Concluzia a fost că femeile care dormeau mai puțin au avut un risc de 40 la sută mai mic de-a suferi de cancer de sân. Datele au arătat, de asemenea, că femeile care au dormit mai mult de șapte-opt ore pe noapte au avut un risc cu 20 la sută mai crescut de cancer de sân pentru fiecare ora de somn suplimentară.

"Ne-ar plăcea să facem mai multe eforturi pentru a investiga mecanismele care stau la baza acestor rezultate, deoarece estimările obținute se bazează pe întrebări legate de preferința de somn de dimineață sau de seară", a declarat Rebecca Richmond, cercetător la Programul de Integrare a Cancerului de Epidemiologie de la Universitatea din Bristol.

Potrivit specialistei, s-ar putea să nu fie cazul să vă schimbați obiceiurile,  riscul de cancer mamar și legătura cu somnul ar putea fi mai complexă decât atât. Cu toate astea, rezultatele obținute în urma studiului, conform cărora ar exista un efect protector al preferinței femeilor care se trezesc de dimineață asupra riscului de cancer mamar ar fi în concordanță cu cercetările anterioare.

,,Am găsit, de asemenea, unele dovezi privind un efect cauzal legat de durata de somn crescută și fragmentarea somnului și cancerul de sân”, a adăugat Rebecca Richmond.

Studiul nu a dovedit o relație cauză-efect între tiparele de dormit și riscul de cancer la sân, concluzionează MedicineNet.com, care subliniază că cercetarea prezintă concluzii interesante care furnizează dovezi suplimentare referitoare la modul în care ceasul corpului nostru și preferința noastră legată de somn este implicată în debutul cancerului mamar.

"Știm deja că munca în schimburile de noapte este asociată cu o sănătate mentală și fizică mai precara. Acest studiu oferă dovezi suplimentare care sugerează ca tulburările de somn pot avea un rol în dezvoltarea cancerului", a declarat Cliona Clare Kirwan, membru al Grupului de Studii clinice NCRI Breast.

Studiul a fost prezentat la conferința anuală a Cancerului din cadrul Institutului Național de Cercetare a Cancerului din U.K.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel