Alimentele care-ți scurtează viața. Ce boli poți face
Consumul de prea multe alimente ultra-procesate crește riscul de deces prematur, cancer și boli cardiovasculare, susțin specialiști de la Harvard.
Un studiu publicat online în februarie 2019, de JAMA Internal Medicine, aproape 45.000 de adulți în vârstă de 45 de ani și peste au făcut evaluări ale alimentelor pe care le-au consumat timp de doi ani. Astfel au realizat că, în medie, alimentele ultra-procesate au reprezentat aproximativ 15% din dieta zilnică măsurată în grame, se arată într-un material pe site-ul Școlii de Medicină Harvard.
Potrivit sursei citate, produsele alimentare foarte bine procesate înseamnă acele alimente gata de consum și făcute în cuptorul cu microunde precum: pâine, cereale pentru micul dejun, tăiței instant, găluște de pui sau de pește, batoane de ciocolată și bomboane, chipsuri și băuturi îndulcite artificial.
„După nouă ani, cercetătorii au descoperit o legătură directă statistică între consumul ridicat de alimente prelucrate ultra și un risc mai mare de deces prematur din toate cauzele, în special cancerele și bolile cardiovasculare", se precizează pe Harvard Medical School.
Cercetătorii consideră că aceasta s-ar explica din prisma mai multor factor. Alimentele ultra-procesate, zic ei, au adesea mai puține substanțe nutritive decât alimentele neprocestae și conțin cantități mai mari de zahăr, sare, grăsimi saturate și aditivi alimentari - toate cele enumerate fiind asociate cu un risc crescut de boli cronice.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea
99% dintre atacurile de cord și accidentele vasculare au legătură cu doar patru factori de risc
Virusul respirator sincițial (VRS) poate crește riscul cardiac
EXCLUSIV Inovație în Cardiologie. Dr. Dumitrescu: Practică, soluții aplicabile și complicații. Dr. Costache: Tehnologii robotice
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Durerea cronică crește semnificativ riscul hipertensiunii arteriale
Avertisment privind atacurile de cord silențioase. Simptomele pot trece neobservate
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Fluctuațiile tensiunii, impact grav asupra creierului
Grăsimea care distruge arterele fără să știi. Duce la infarct
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
EXCLUSIV Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii. Dr. Silviu Dumitrescu recunoaște: Să nu mai ascundem lucrurile
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Tensiunea arterială la copii: de ce trebuie verificată încă din școala primară
Testul rapid și banal care îți arată dacă ai probleme cardiace. Diagnostic precis în câteva minute
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Insuficiența cardiacă letală, un nou tratament. Enzima ALPK2 ar putea proteja inima prin activarea TPM1
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
