Scaunul moale, semn al unui cancer agresiv. Care sunt celelalte simptome care trebuie să te alarmeze. Femeile sunt cele mai predispuse

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer tiroidian - FOTO: Freepik@goffkein
cancer tiroidian - FOTO: Freepik@goffkein

Scaunul moale poate fi semn al unui cancer agresiv. Femeile sunt mai predispuse la acest tip de cancer. Nu este vorba de cancerul de sân sau cel de col uterin.

Scaunul moale, semn al unui cancer agresiv. Depistarea bolii într-un stadiu incipient salvează vieți. Cancerul tiroidian este un cancer care se găsește în glanda tiroidă - o glandă mică situată în partea din față, în partea inferioară a gâtului.

Aceasta produce și eliberează hormoni, una dintre funcțiile sale principale fiind aceea de a produce hormoni care ajută la reglarea metabolismului organismului.

Femeile sunt mai predispuse la această boală decât bărbații, dar este important să verificați orice simptom cât mai curând posibil.

Cancerul tiroidian, simptome

NHS enumeră principalele simptome ale cancerului tiroidian ca fiind:

- o umflătură în partea din față, inferioară a gâtului - de obicei, umflătura se simte tare, se mărește încet și nu este dureroasă

- o voce răgușită

- durere în gât

- dificultăți de înghițire sau de respirație

- durere în partea din față a gâtului sau senzația că ceva vă apasă pe gât, potrivit Express.

Vezi și: Boala de care suferă majoritatea vârstnicilor fără ca măcar să știe. Este deranjantă, dar pusă pe seama bătrâneții. Poate da complicații grave

Simptomul neobișnuit care arată că ai cancer tiroidian

Organismul de sănătate enumeră și alte simptome care pot apărea, unul dintre acestea fiind scaunul mai moale sau diareea. Cancer Research UK spune că scaunele moi frecvente pot fi un indiciu al unui tip rar de cancer tiroidian numit cancer tiroidian medular.

Acest tip de cancer tiroidian, spune aceasta, cauzează ”simptome neobișnuite”, cum ar fi scaunele moi frecvente și, de asemenea, înroșirea feței.

”Acestea sunt cauzate de o cantitate prea mare de calcitonină, hormon produsă de celulele canceroase medulare ale tiroidei”, mai notează Cancer Research.

Alte simptome ale cancerului tiroidian pot include pierderea în greutate și tusea. Deși este posibil ca aceste simptome să nu fie din cauza cancerului tiroidian, este important ca orice simptom pe care îl aveți să fie verificat de un medic, chiar dacă vă simțiți bine.

”Cu cât un cancer este depistat mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat și cu atât este mai probabil ca tratamentul să aibă succes”, mai arată Cancer Research.

Vezi și: Cum poți să îți mărești șansele să trăiești până la 90 de ani. Menținerea greutății poate prelungi viața

Când să consultați un medic de familie

NHS spune să consultați un medic de familie dacă:

- aveți un nodul în gât - fie un nodul nou, fie un nodul existent care se mărește.

- aveți o voce răgușită, dureri de gât sau tuse de mai mult de trei săptămâni

- aveți dureri în partea din față a gâtului sau aveți senzația că ceva vă apasă pe gât

Dar dacă aveți dificultăți de înghițire sau de respirație, solicitați o programare urgentă la medicul de familie sau cereți ajutor specializat.

Vezi și: Gândire negativă: metode să-ți schimbi percepția. Mădălina Chițac: Încercăm să ne protejăm de durerea ce va urma

Cancerul tiroidian, ce este

Cancerul tiroidian este o creștere a celulelor care începe la nivelul tiroidei. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, chiar sub mărul lui Adam.

Tiroida produce hormoni care reglează ritmul cardiac, tensiunea arterială, temperatura corpului și greutatea. Cancerul tiroidian ar putea să nu provoace niciun simptom la început. Dar, pe măsură ce crește, poate provoca semne și simptome, cum ar fi umflarea gâtului, modificări ale vocii și dificultăți la înghițire.

Există mai multe tipuri de cancer tiroidian. Cele mai multe tipuri cresc încet, deși unele tipuri pot fi foarte agresive. Majoritatea cancerelor tiroidiene pot fi vindecate prin tratament.

Ratele cancerului tiroidian par să fie în creștere. Această creștere poate fi cauzată de îmbunătățirea tehnologiei imagistice care permite furnizorilor de servicii medicale să găsească cancere tiroidiene mici la scanările CT și RMN efectuate pentru alte afecțiuni (cancere tiroidiene accidentale). Cancerele tiroidiene descoperite în acest mod sunt, de obicei, cancere mici care răspund bine la tratamente, potrivit Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel