Cancerul care este descoperit întâmplător. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este cel mai frecvent. Progresează lent

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Carcinomul papilar tiroidian - FOTO: Freepik
Carcinomul papilar tiroidian - FOTO: Freepik

Acest tip de cancer este descoperit întâmplător. Este un tip de cancer care avansează lent.

Carcinomul papilar tiroidian este o formă de cancer care afectează glanda tiroidă. Carcinomul papilar tiroidian este cea mai frecventă formă de cancer tiroidian, reprezentând aproximativ 80% dintre toate cancerele tiroidiene.

Glanda tiroidă este situată în partea anterioară a gâtului și este responsabilă pentru producerea hormonilor tiroidieni, care controlează metabolismul corpului.

Acest tip de cancer se dezvoltă în celulele tiroidiene și are o structură papilară sub microscop, de unde și denumirea sa. De obicei, este asociat cu o rată ridicată de supraviețuire, deoarece este în general un cancer cu creștere lentă și cu tendința de a răspândi încet.

Cu toate acestea, în unele cazuri, acest cancer poate să se răspândească la ganglioni limfatici din apropiere sau chiar să se disemineze în alte părți ale corpului, ceea ce poate face tratamentul mai complex.

Vezi și: Bulimia nervoasă: semne, simptome și opțiuni de tratament. Cum ajuți o persoană care suferă de bulimie

"Carcinomul papilar este cel mai frecvent întâlnit tip de cancer tiroidian. Îl descoperim din ce în ce mai des, de multe ori întâmplător, la examenul histopatologic care se face după o operație de tiroidă făcută din alte motive (de exemplu noduli tiroidieni mari sau hipertiroidie).

Este de 3-4 ori mai frecvent decât era în urmă cu 30-40 ani, dar este foarte posibil că asta se întâmplă din cauză că îl descoperim mult mai ușor!

Și este firesc, acum este mult mai accesibilă o vizită la endocrinolog și facem ecografie de tiroidă mult mai ușor, așa că ajungem de multe ori să depistăm noduli tiroidieni de care nici nu visam că există!",  a explicat dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Boala pe care o indică sforăitul. Codruț Sarafoleanu: Ar putea fi un semn

Carcinomul papilar tiroidian, cancerul care evoluează lent

Carcinom papilar tiroidian - FOTO: Freepik@irynashek

Tratamentul pentru carcinomul papilar tiroidian poate implica o combinație de intervenții chirurgicale, radioterapie, terapie cu iod radioactiv și/sau terapie hormonală. Prognosticul și planul de tratament depind de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea și stadiul tumorii, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului.

Este important ca pacienții diagnosticați cu carcinom papilar tiroidian să primească îngrijire și monitorizare adecvată de la o echipă medicală specializată în tratamentul cancerului tiroidian.

"De multe ori acest tip de cancer tiroidian este blând și evoluează foarte lent... mici focare de carcinom papilar, așa numitele "microcarcinoamele papilare", nici nu ajung să pună vreodată probleme deosebite de sănătate, chiar dacă le lăsăm în pace – din acest motiv, în general, nu ne preocupă prea tare nodulii tiroidieni mai mici de 1 centimetru, pe care în general doar îi urmărim din când în când ecografic fără să le facem nimic!

Pe de alte parte, există și forme mai agresive de cancer papilar tiroidian, care conțin un tip mai agresiv de celule canceroase, care pot invada și metastaza, adică se pot împrăștia la distanță, deci e foarte important să punem un diagnostic corect la timp și să-l tratăm prompt", a mai explicat medicul endocrinolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel