Cancerul colorectal, incidența mai mare la persoane tot mai tinere

Angela Sabău |
Data publicării:
Cancerul colorectal este diagnosticat tot mai frecvent la persoane mai tinere
Cancerul colorectal este diagnosticat tot mai frecvent la persoane mai tinere

Cancerul colorectal este detectat din ce în ce mai frecvent sub vârsta de 50 de ani, ceea ce îi face pe specialiști să se întrebe dacă nu ar trebui scăzută vârsta la care se recomandă screeningul.

Incidența cancerului colorectal la adulții cu vârsta de sub 50 de ani a crescut în Statele Unite, din 1970. Un nou studiu publicat în revista CANCER, un jurnal revizuit de American Cancer Society, a constatat că proporția de adulți diagnosticați cu cancerul colorectal sub 50 de ani în Statele Unite a continuat să crească în ultimul deceniu, iar adulții mai tineri sunt diagnosticați în faze mai avansate.

Pentru a determina tendințele recente ale ratelor de cancer colorectal, doctorul în științe medicale Boone Goodgame de la Universitatea din Texas din Austin și colegii săi au examinat informațiile din registrul național al bazei de date Cancer, care include mai mult de 70 la sută din cazurile de cancer noi în Statele Unite. Din 2004 până în 2015 (cel mai recent an inclus în baza de date), 130.165 de pacienți sub 50 de ani și 1.055.598 de pacienți peste 50 de ani au fost diagnosticați cu cancer colorectal.

Cancerul colorectal în cifre

Proporția pacienților diagnosticați cu cancer colorectal sub vârsta de 50 de ani a crescut de la 10% în 2004 la 12,2% în 2015.

Proporția de boală la tineri a fost mai mare în populațiile afro-americane și hispanice decât albii non-hispanici în perioada 2004 - 2015.

51,6% dintre adulții mai tineri au fost diagnosticați cu stadii mai avansate de cancer (stadiul III / IV) față de 40% la cei de peste 50 de ani.

Diagnosticele la bărbați cu vârsta sub 50 de ani au crescut numai la albii non-hispanici, în timp ce la femeile albe hispanice și non-hispanice a fost o creștere a diagnosticelor de-a lungul timpului.

Ratele diagnosticului de cancer colorectal la adulții tineri au crescut în timp, indiferent de nivelul veniturilor. Cea mai mare proporție a tinerilor diagnostici la adulți a apărut în categoria veniturilor de top.

Proporția cancerului colorectal diagnosticat la persoanele tinere a crescut în zonele urbane, dar nu în mediul rural.

 „Mai multe studii au arătat că rata cancerului colorectal la adulții mai tineri a crescut încet în SUA încă din anii ’70, dar se pare că vedem din ce în ce mai mulți tineri cu cancer colorectal acum decât au fost chiar acum 10 ani”, spuse Dr. Goodgame. "Până doar anul trecut, ghidurile au recomandat screeningul cancerului de colon începând de la 50 de ani. Acum multe recomandări recomandă screeningul la 45 de ani, dar majoritatea medicilor și pacienților nu par să respecte aceste recomandări."

Dr. Goodgame a menționat că nu este clară cauza creșterii ratelor de cancer colorectal la pacienții mai tineri, dar cercetările emergente sugerează că poate fi o combinație de creșteri ale greutății corporale și modificări ale bacteriilor gastro-intestinale.

Vârsta la care se recomandă screeningul

Într-un editorial însoțitor, Chyke Doubeni de la Universitatea din Pennsylvania, a subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare. "Deoarece numărul de cazuri de cancer colorectal din cauze moștenite este mult mai mare la persoanele mai tinere, nu se știe dacă screeningul pentru cazuri sporadice la un grup cu o rată de boală atât de scăzută poate duce la un echilibru favorabil între prejudicii și beneficii", a scris el.

Prin urmare, este imperativ ca diversele ipoteze pentru creșterea incidenței cancerului colorectal în rândul persoanelor de sub 50 de ani să fie riguros testate pentru a determina dacă schimbarea vârstei actuale de screening la persoanele care nu prezintă un risc familial crescut reprezintă cel mai adecvat răspuns pentru sănătatea publică.

Ghidul Societății Americane de Cancer pentru depistarea cancerului colorectal recomandă adulților cu risc mediu cu vârsta de 45 de ani și mai mari să fie examinați regulat, fie cu colonoscopie, fie cu alternative, cum ar fi testele imunochimice fecale și testele de sângerări oculte în fecale.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel