Cancerul de rect: cauze, simptome și tratament. Când este indicată brahiterapia. Anghel: Aduce un avantaj semnificativ

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancerul de rect. FOTO: Freepik @nadezdagorosko
cancerul de rect. FOTO: Freepik @nadezdagorosko

Care sunt semnele cancerului de rect și când se indică brahiterapia în tratamentul acestui tip de cancer.

Cancerul de rect este o afecțiune malignă a ultimei părți a tubului digestiv. Depistat în faze incipiente acesta poate fi tratat, motiv pentru care este indicat de urmărit toate simptomele care pot să apară, dar și să efectuați screeningul cu ajutorul colonoscopie, chiar de la vârsta de 45 de ani.

Studiile arată că inițierea screeningului de la această vârstă, atât la femei, cât și la bărbați poate reduce riscul de cancer colorectal al unui individ, precum și incidența generală a cancerului în rândul populației, notează WebMd.

Cancerul de rect, cauze și factori de risc

Deși nu se cunoaște cu exactitate care este cauza care duce la apariția cancerului de rect, există o serie de factori care cresc riscul de dezvoltare al acstui tip de cancer, inclusiv:

- vârsta

- genul

- etnia

- istoricul familial

- anumite boli sau condiții medicale, precum boala Crohn și colita ulcerativă

- fumatul

- consumul de carne procesată

- obezitatea, arată Cleveland Clinic.

Vezi și: Planta cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Are efect asupra digestiei și a hormonilor. Se poate folosi în salate, dar și sub formă de ceai

Cancerul de rect, simptome și diagnostic

În multe cazuri, cancerele rectale nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, unii oameni pot observa anumite semne de avertizare. Simptomele cancerului rectal pot include:

- sângerare rectală

- sânge în scaun

- diaree

- constipație

- o schimbare bruscă a obiceiurilor intestinale

- oboseală

- slăbiciune

- dureri abdominale

- pierdere inexplicabilă în greutate, mai arată sursa menționată.

În ceea ce privește diagnosticarea cancerului de rect, de cele mai multe ori aceasta are loc în urma unor investigații de rutină. 

În cazul în care prezentați aceste simptome, medicul vă va recomanda efectuarea unor investigații care pot include: colonoscopia, biopsia, tomografia computerizată, RMN sau PET scan.

Cancerul de rect, tratament

În ceea ce privește tratamentul cancerului de rect acesta poate fi atât clasic, prin intervenție chirurgicală, cât și cu ajutorul terapiilor țintite, așa cum este brahiterapia.

”Brahiterapia este una dintre metodele vechi, dar totuși moderne care a ținut pasul cu tehnologia și cu toate investițiile imagistice, dar și non-chirurgicale.

Acest tip de tratament reușește să aducă un avantaj semnificativ, precum au arătat și studiile recente de la Congresul European de Radioterapie.

În cancerul de rect, tratamentul chirurgical este acela standard, dar odată cu aceste rezultate, promit cumva tratamentul conservator pentru pacienții care vor să evite colostoma, acea pungă care cumva devine o povară psihoemoțională, și nu numai. Plus complicațiile postoperatorice vin odată cu actul chirurgical.

Rezultatele spun că brahiterapia de tip suplimentare de doze la nivel tumoral, odată cu tratamentul de radioterapie externă și chimioterapie, reușește să reducă rata de recidivă, chiar și fără actul chirurgical. Iar dacă rezultate nu sunt întocmai cele dorite, bine-înțeles, actul chirurgical rămâne totuși în discuție, rămâne la latitudinea pacientului”, a declarat dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, la Digi 24.

Potrivit medicului, brahiterapia în cazul cancerului de rect era  recomandată atunci când pacientul se confruntă cu sângerare, dureri, însă acum acesta este efectuată și pacienților care ”doresc să evite actul chirurgical sau care nu pot trece prin anumite intervenții ce implică anestezie semnificativă, dar și celor care doar își doresc să evite intervenția chirurgicală”.

În plus, afirmă medicul, apelarea la brahiterapie se face în anumite condiții ce privesc localizarea cancerului de rect, concret, doar tumori de până în 10-11 cm de la marginea anală, cu o circumferință foarte mică, de sub 50% din aceasta, adică pentru tumori aflate în fazele incipiente.

După realizarea brahiterapiei, ”pacientul este urmărit la 14-20-24 de săptămâni, printr-o triadă ce include examen clinic, examen imagistic și rectoscopie”, mai spune medicul, subliniind că această urmărire are ca scop atât observarea reducerii tumorale de la nivelul rectului, dar și pentru a urmări toxicitățile ce ar putea apărea în urma tratamentului. 

Vezi și: Atacurile de panică, mai frecvente la femei. Cătălina Hogea: 10% din populație suferă cel puțin un atac de panică pe an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel