Cancerul de sân. De la diagnostic și până la recuperare. Prin ce trece pacientul. Dr Lucian Rușitoru explică

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr. Lucian Rușitoru, medic specialist chirurgie generală, cu supraspecializare în chirurgie oncologică
Dr. Lucian Rușitoru, medic specialist chirurgie generală, cu supraspecializare în chirurgie oncologică

Dr. Lucian Rușitoru, medic specialist chirurgie generală, cu supraspecializare în chirurgie oncologică, a vorbit, la interviurile DC News și DC Medical, despre pașii parcurși de pacientul oncologic în lupta cu una dintre cele mai cumplite boli ale secolului, cancerul de sân. 

Medicul a explicat care sunt etapele parcurse de bolnavul de cancer, de la momentul depistării cancerului și până la perioada de recuperare. 

"Se întâmplă de multe ori, și noi sperăm să se întâmple de cele mai multe ori, ca, dacă este să fie un diagnostic de cancer, să fie descoperit din timp. Sunt situații în care pacienții vin la controlul de rutină, acestea ar fi situațiile ideale, dar sunt si situații când pacienții vin la control pentru că văd, simt că este o problemă, iar când discuția intră în amănunte putem afla că problema a fost de ceva timp.

Eu le spun foarte des pacienților că poate unul dintre cei mai grei pași, este acel prim pas de a merge la medic. Există o teamă câteodată, chiar și de medic. 

Pacientul vine la medic pentru că are o problemă sau la controlul de rutină. În momentul respectiv, când descoperim că avem ceva incert, neclar, suspect, trebuie să ne adaptăm un pic pacientului respectiv, pentru că unii pot suporta mai ușor o informație de genul acesta, alții pot să o suporte mai greu. Iar atunci intrăm pe o altă direcție prin care trebuie să aflăm ce este acolo.

Aici intervin investigații suplimentare.

Dacă vorbim de cancerul de sân, ecografia, mamografia, rmn, în funcție de context și de situație, sunt elementele imagistice care se pot face, după care, în funcție de dimensiunea leziunii respective sau dacă ea a ajuns să atingă și alte părți ale corpului, se stabilește dacă ar fi indicată o intervenție chirurgicală, ca primă etapă a tratamentului sau să avem o biopsie, ca să avem un rezultat anatomopatologic și, în felul acesta, să începem un tratament, chimioterapie, de exemplu, care să controleze boala mai bine. 

Toți acești pasi sunt făcuți cu acordul pacientului, este foarte important să informăm bine pacienții și să vorbim despre ce înseamnă fiecare dintre aceste investigații, fiecare dintre acești pași și să alegem, împreună, varianta cea mai bună", a explicat dr Lucian Rușitoru. 


O echipă multidisciplinară

Dr. Lucian Rușitoru spune că tratarea cancerului implică o întreagă exhipă de medici, din diverse specializări. 

"Această boală este una complexă și trebuie privită din multiple perspective, din multe unghiuri. Eu sunt chirurg, noi tratăm chirurgical cancerul mamar, dar tratamentul chirurgical este doar o parte a tratamentului. Este un tratament local, împreună cu radioterapia, care este tot un tratament local, există și un tratament sistemic, chimioteramia, hormonoterapia, tratamentele țintite sau imunoterapia. Toate acestea necesită acordarea din partea unui medic specialist, pregătit pe ramura respectivă. Chirurgul este unul dintre ei, chirurg oncolog sau e nevoie uneori de  chirurgie plastică și reconstructivă, pentru reconstrucțiile de sân. 

Apoi, trecând mai departe și rămânând în sfera tratamentului, vorbim de oncolog, în primul rând, care este foarte important. El stabilește schemele de tratament, chimioterapice și hormonoterapice. Este foarte important și radioterapeutul, atunci când este cazul de radioterapie. În partea de diagnostic, vorbim de imagist, pentru recuperare vorbim de kinetoterapeut. Iarăși, foarte important, în partea de recuperare, este psihologul. De asemenea, nutriționistul este un element important, pentru că multe paciente vor să schimbe stilul de viață și ne întreabă dacă pot sau nu să mai mănânce anumite lucruri sau aud tot felul de mituri și povești din popor legate de alimente sau cafea, lapte sau carne", a explicat medicul. 

 

 

VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel