Cancerul pancreatic: depistarea lui în faze tratabile ar putea fi posibilă

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Cancerul pancreatic va putea fi identificat mai devreme, în faze în care șansele de tratare sunt mult mai mari.

Un nou instrument de identificare a persoanelor care ar putea avea un risc mai mare de cancer pancreatic ar putea ajuta medicii să poată depista mai devreme cazurile. Cu cât sunt depistate mai devreme, pacienții cu cancer au șanse mai mari de a se trata. Cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au creat un model de risc care a dat rezultate mai bune decât modelele actuale de a găsi persoane cu risc ridicat pentru boală. 

Ține cont de factorii clinici și genetici, precum și de nivelul din sânge al biomarkerilor (substanțe care ar putea indica o boală). Pentru a testa modelul, cercetătorii au utilizat date din patru studii clinice mari. Ei au aplicat instrumentul pentru 500 de pacienți cunoscuți cu cancer pancreatic și mai mult de 1.000 de persoane fără cancer. Cercetătorii au evaluat apoi cât de bine ar fi prezis riscul de cancer de pancreas noul lor instrument. Rezultatele au fost mai bine decât folosind modelele actuale.

Cancerul pancreatic, care este a treia principală cauză de deces prin cancer în Statele Unite, este dificil de tratat deoarece majoritatea oamenilor au deja boala în fază avansată atunci când sunt diagnosticați. Se speră că identificarea persoanelor cu risc ridicat va permite în cele din urmă medicilor să analizeze aceste persoane pentru a găsi cancere atunci când acestea sunt mai mici și mai curabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel