Care este cantitatea potrivită de cofeină pentru corpul tău. Cum îți dai seama dacă bei prea multă cafea

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
cofeina Foto: Freepik
cofeina Foto: Freepik

Află mai multe despre efectele cofeinei asupra organismului și cum o dozezi corespunzător pe parcursul zilei.

Nu ești singură persoană care depinde de cafea pentru a te ajuta să treci peste obstacolele zilei. Cofeina este o necesitate zilnică pentru milioane de persoane pentru a îmbunătății starea de alertă și concentrarea

Cât de multă cofeină este prea multă?

Pentru majoritatea indivizilor sănătoși, 400 mg de cofeină pe zi pare a fi sigur. Aceasta este aproximativ egală cu conținutul de cofeină din două băuturi energizante, zece cutii de suc acidulat sau patru cești de cafea preparată. Reține că de fapt, concentrația reală de cofeină variază foarte mult în băuturi, în special în băuturile energizante.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a emis un avertisment conform căruia cofeina, fie că este sub formă lichidă sau sub formă de pulbere, poate conține cantități letale de stimulent. O singură linguriță de cofeină sub formă de pudră este echivalentă cu aproximativ 28 de cești de cafea. Utilizarea cafeinei la niveluri atât de ridicate ar putea avea consecințe fatale, precum și probleme majore de sănătate.

Vezi și: Ce să mănânci dacă îți este poftă de ceva dulce. 10 alternative sănătoase pentru a evita consumul excesiv de zahăr

Utilizarea cafeinei nu este recomandată copiilor mici, chiar dacă poate fi acceptabilă pentru adulți. Este important să îi avertizăm pe adolescenți și pe adulții tineri cu privire la utilizarea unei cantități prea mari de cafea și la combinarea acesteia cu alte substanțe precum alcoolul.

Femeile care alăptează un copil, care încearcă să rămână însărcinate sau ambele ar trebui să discute cu medicii lor despre menținerea aportului zilnic de cofeină la mai puțin de 200 mg.

Utilizarea excesivă a cofeinei poate avea efecte secundare negative chiar și la adulți. În plus, cei care iau medicamente specifice sau sunt extrem de sensibili la efectele cofeinei pot considera că este o decizie imprudentă.

Foto: Freepik @wirestock

Dacă bei mai multe de 4 cești de cafea pe zi

Dacă ai efecte adverse ca acestea și bei mai mult de 4 cești de cafea cu cofeină pe zi (sau echivalentul), poate dar fi cazul să reduci consumul treptat.

- Dureri de cap

- Insomnie

- Nervozitate

- Iritabilitate

- Urinare frecventă sau incapacitatea de a controla urinarea

- Bătăi rapide ale inimii

- Tremurat

Chiar și puțină cafea te face agitat

Sensibilitatea la cofeină variază în funcție de individ. Dacă ești sensibil la efectele cofeinei, chiar și doze mici pot avea consecințe nefavorabile, inclusiv agitație și dificultăți de adormire.

Cantitatea de cofeină pe care obișnuiești să o consumi poate avea un impact asupra modului în care corpul răspunde la ea. Persoanele care nu consumă cofeină în mod obișnuit sunt de obicei mai sensibile la efectele acesteia.

Vezi și: Semnele deficienței de vitamina C. Care sunt alimentele bogate în vitamina C și de ce să nu le expui la căldură

Nu dormi suficient de mult timp.

Chiar și după-amiaza, cofeina are potențialul de a-ți perturba somnul. Privarea de somn, chiar și în cantități mici, se poate acumula și îți poate afecta performanța și atenția în timpul zilei.

Folosirea cafelei pentru a masca deficitul de somn ar putea stabili un obicei nesănătos. De exemplu, dacă ai probleme în a rămâne treaz în timpul zilei, ai putea consuma băuturi cu cofeină. Cu toate acestea, cafeaua scurtează durata somnului, împiedicându-te să adormi noaptea, potrivit Mayo Clinic.

Cum să îți reduci aportului de cofeină

Reducerea consumului de cofeină ar putea fi dificilă, fie din unul dintre motivele menționate mai sus, fie pentru că dorești să te bazezi mai puțin pe băuturile cofeinizate. Reducerea bruscă a consumului de cafea poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap, epuizare, agitație și probleme de concentrare. Din fericire, aceste simptome nu sunt de obicei foarte severe și dispar în câteva zile.

Încearcă următoarele sfaturi pentru a te rupe de obiceiul de a consuma cofeină:

- Ține o evidență. Notează cantitatea de cofeină pe care o consumi din alimente și băuturi, în special băuturi energizante. Fii foarte atent la etichetare și ține cont de faptul că anumite mese și băuturi care conțin cofeină nu o identifică, așa că estimarea ta ar putea fi puțin eronată.

- Redu treptat consumul. Bea o ceașcă mai mică de cafea sau o cutie mai puțin de suc pe zi, de exemplu. Sau abține-te de la consumul de băuturi cu cofeină după-amiaza. Acest lucru va minimiza posibilitatea apariției simptomelor de sevraj și va ajuta organismul să se adapteze la nivelul redus de cofeină.

- Treci la cafeaua decofeinizată. Majoritatea băuturilor decofeinizate au un aspect și o aromă similare cu cele ale variantelor care au cofeină.

- Redu timpul de preparare sau bea ceai din plante. Redu timpul de preparare a ceaiului. Acest lucru reduce cantitatea de cofeină din acesta. Alternativ, optează pentru ceaiuri din plante fără cofeină.

- Verifică sticla. Cofeina este un ingredient în mai multe analgezice eliberate fără prescripție medicală. În schimb, caută medicamente pentru durere fără cofeină.

În concluzie, deși cafeaua oferă, fără îndoială, un impuls matinal și un ritual reconfortant pentru mulți, este esențial să recunoaștem potențialele sale efecte adverse. În timp ce ne savurăm băuturile preferate, este esențial să practicăm moderația, în special în orele înainte de culcare, pentru a asigura un consum echilibrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel