Care este cantitatea potrivită de cofeină pentru corpul tău. Cum îți dai seama dacă bei prea multă cafea

Află mai multe despre efectele cofeinei asupra organismului și cum o dozezi corespunzător pe parcursul zilei.
Nu ești singură persoană care depinde de cafea pentru a te ajuta să treci peste obstacolele zilei. Cofeina este o necesitate zilnică pentru milioane de persoane pentru a îmbunătății starea de alertă și concentrarea
Cât de multă cofeină este prea multă?
Pentru majoritatea indivizilor sănătoși, 400 mg de cofeină pe zi pare a fi sigur. Aceasta este aproximativ egală cu conținutul de cofeină din două băuturi energizante, zece cutii de suc acidulat sau patru cești de cafea preparată. Reține că de fapt, concentrația reală de cofeină variază foarte mult în băuturi, în special în băuturile energizante.
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a emis un avertisment conform căruia cofeina, fie că este sub formă lichidă sau sub formă de pulbere, poate conține cantități letale de stimulent. O singură linguriță de cofeină sub formă de pudră este echivalentă cu aproximativ 28 de cești de cafea. Utilizarea cafeinei la niveluri atât de ridicate ar putea avea consecințe fatale, precum și probleme majore de sănătate.
Utilizarea cafeinei nu este recomandată copiilor mici, chiar dacă poate fi acceptabilă pentru adulți. Este important să îi avertizăm pe adolescenți și pe adulții tineri cu privire la utilizarea unei cantități prea mari de cafea și la combinarea acesteia cu alte substanțe precum alcoolul.
Femeile care alăptează un copil, care încearcă să rămână însărcinate sau ambele ar trebui să discute cu medicii lor despre menținerea aportului zilnic de cofeină la mai puțin de 200 mg.
Utilizarea excesivă a cofeinei poate avea efecte secundare negative chiar și la adulți. În plus, cei care iau medicamente specifice sau sunt extrem de sensibili la efectele cofeinei pot considera că este o decizie imprudentă.
Foto: Freepik @wirestock
Dacă bei mai multe de 4 cești de cafea pe zi
Dacă ai efecte adverse ca acestea și bei mai mult de 4 cești de cafea cu cofeină pe zi (sau echivalentul), poate dar fi cazul să reduci consumul treptat.
- Dureri de cap
- Insomnie
- Nervozitate
- Iritabilitate
- Urinare frecventă sau incapacitatea de a controla urinarea
- Bătăi rapide ale inimii
- Tremurat
Chiar și puțină cafea te face agitat
Sensibilitatea la cofeină variază în funcție de individ. Dacă ești sensibil la efectele cofeinei, chiar și doze mici pot avea consecințe nefavorabile, inclusiv agitație și dificultăți de adormire.
Cantitatea de cofeină pe care obișnuiești să o consumi poate avea un impact asupra modului în care corpul răspunde la ea. Persoanele care nu consumă cofeină în mod obișnuit sunt de obicei mai sensibile la efectele acesteia.
Nu dormi suficient de mult timp.
Chiar și după-amiaza, cofeina are potențialul de a-ți perturba somnul. Privarea de somn, chiar și în cantități mici, se poate acumula și îți poate afecta performanța și atenția în timpul zilei.
Folosirea cafelei pentru a masca deficitul de somn ar putea stabili un obicei nesănătos. De exemplu, dacă ai probleme în a rămâne treaz în timpul zilei, ai putea consuma băuturi cu cofeină. Cu toate acestea, cafeaua scurtează durata somnului, împiedicându-te să adormi noaptea, potrivit Mayo Clinic.
Cum să îți reduci aportului de cofeină
Reducerea consumului de cofeină ar putea fi dificilă, fie din unul dintre motivele menționate mai sus, fie pentru că dorești să te bazezi mai puțin pe băuturile cofeinizate. Reducerea bruscă a consumului de cafea poate duce la simptome de sevraj, cum ar fi dureri de cap, epuizare, agitație și probleme de concentrare. Din fericire, aceste simptome nu sunt de obicei foarte severe și dispar în câteva zile.
Încearcă următoarele sfaturi pentru a te rupe de obiceiul de a consuma cofeină:
- Ține o evidență. Notează cantitatea de cofeină pe care o consumi din alimente și băuturi, în special băuturi energizante. Fii foarte atent la etichetare și ține cont de faptul că anumite mese și băuturi care conțin cofeină nu o identifică, așa că estimarea ta ar putea fi puțin eronată.
- Redu treptat consumul. Bea o ceașcă mai mică de cafea sau o cutie mai puțin de suc pe zi, de exemplu. Sau abține-te de la consumul de băuturi cu cofeină după-amiaza. Acest lucru va minimiza posibilitatea apariției simptomelor de sevraj și va ajuta organismul să se adapteze la nivelul redus de cofeină.
- Treci la cafeaua decofeinizată. Majoritatea băuturilor decofeinizate au un aspect și o aromă similare cu cele ale variantelor care au cofeină.
- Redu timpul de preparare sau bea ceai din plante. Redu timpul de preparare a ceaiului. Acest lucru reduce cantitatea de cofeină din acesta. Alternativ, optează pentru ceaiuri din plante fără cofeină.
- Verifică sticla. Cofeina este un ingredient în mai multe analgezice eliberate fără prescripție medicală. În schimb, caută medicamente pentru durere fără cofeină.
În concluzie, deși cafeaua oferă, fără îndoială, un impuls matinal și un ritual reconfortant pentru mulți, este esențial să recunoaștem potențialele sale efecte adverse. În timp ce ne savurăm băuturile preferate, este esențial să practicăm moderația, în special în orele înainte de culcare, pentru a asigura un consum echilibrat.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.