Care este valoarea normală a saturației de oxigen. Ce înseamnă dacă ai 98 și ce înseamnă dacă ai 92 pe pulsoximetru. Craiu: E cifra magică

Monika Baciu |
Data publicării:
care este valoarea normala a saturatiei de oxigen - FOTO: Freepik@thomsond
care este valoarea normala a saturatiei de oxigen - FOTO: Freepik@thomsond

Care este valoarea normală a saturației de oxigen din sânge. Ce înseamnă dacă este 92.

Care este valoarea normală a saturației de oxigen din sânge. Nivelul de oxigen din sânge reprezintă cantitatea de oxigen care circulă în sânge. Medicii consideră că nivelul de oxigen este scăzut atunci când este sub 60 de milimetri de mercur (mm Hg). Pot apărea dificultăți de respirație, amețeli și alte simptome.

Nivelul de oxigen din sânge variază de obicei între 75-100 mm Hg. Dacă acestea scad sub 60 mm Hg, este posibil să nu ajungă suficient oxigen la organele vitale ale corpului. Acest lucru poate duce la o serie de simptome.

Organismul monitorizează îndeaproape nivelurile de oxigen din sânge pentru a le menține într-un anumit interval, astfel încât să existe suficient oxigen pentru nevoile fiecărei celule.

Nivelul de oxigen din sângele unei persoane indică modul în care organismul distribuie oxigenul de la plămâni la celule și poate fi important pentru sănătatea oamenilor.

Saturația oxigenului se referă la procentul de oxigen din sângele unei persoane. Profesioniștii din domeniul medical folosesc adesea un dispozitiv numit pulsoximetru, fie pentru un test rapid, fie pentru o monitorizare continuă. Dispozitivul se poate atașa la vârful degetului persoanei.

Vezi și: Pancreatita, simptome, cauze și tratament. Ilie: Cea mai frecventă manifestare este durerea. Poate apărea febra când colecțiile sunt infectate

Niveluri normale și scăzute de oxigen în sânge

Un nivel sănătos de oxigen în sânge variază între 75 și 100 de milimetri de mercur (mm Hg).

Atunci când rezultatele testelor de gaze din sângele arterial (ABG) relevă un nivel de oxigen sub 60 mm Hg, comunitatea medicală îl consideră scăzut. În unele cazuri, persoanele cu aceste rezultate pot avea nevoie de suplimentarea oxigenului.

Un nivel de oxigen din sânge care este prea scăzut în comparație cu nivelul mediu al unei persoane sănătoase poate fi un semn al unei afecțiuni cunoscute sub numele de hipoxemie. Aceasta se dezvoltă atunci când organismul are dificultăți în furnizarea de oxigen către toate celulele, țesuturile și organele sale, potrivit Medical News Today.

Un nivel sănătos de saturație a oxigenului variază între 95% și 100%. Dacă nivelul unei persoane scade sub acest interval, aceasta poate prezenta simptome asociate cu lipsa de oxigen, cum ar fi probleme de respirație și confuzie.

Vezi și: Medic, dezvăluire despre diete. Ce nu ai știut până acum și care sunt cele 3 alimente care ne fac rău: Nicio dietă din lume nu este construită să funcționeze

Ce se întâmplă în cazul copiilor

”Cifra săptămânii este 92. Acum când multe familii au acasă un pulsoximetru (acel dispozitiv folosit pentru măsurarea saturației în oxigen a hemoglobinei a devenit un adevărat ... cult... măsurarea Sa O2.

Aparatul ce are forma unui clește de prins rufe, sau a unei clame scurte, este pus pe degetul pacientului (atenție la copiii mici, care pot avea degetul prea scurt pentru a permite o măsurătoare riguroasă, dacă vom folosi un pulsoximetru obișnuit, destinat adulților - sursa de lumină roșie ar trebui să fie localizată pe unghia pacientului, pentru a fi siguri că nu vom avea o determinare evident eronată) și așteptăm, câteva zeci de secunde, pentru a realiza o măsurătoare.

În general vom vedea 2 cifre pe display. Una care reprezintă frecvența cardiacă, estimată prin măsurarea pulsului la nivelul extremitații unde a fost aplicat pulsoximetrul.Și a doua reprezintă saturația hemoglobinei, exprimată ca procent din total.

Un om perfect sănătos are o saturație de cel puțin 95%. Dar un bolnav? 92% sau mai mult reprezintă cifra magică pentru un copil cu boală acută respiratorie, să spunem bronșiolită. Sau pneumonie...Dacă ne referim la copii care nu au malformații cardiace congenitale cianogene, sau alte comorbidități în care SaO2 este permanent situată sub 92% , cifra de 92 este limita de SIGURANȚĂ.

Dacă al dumeavoastră copil mic este răcit iar pulsoximetrul arată o cifră peste 92, vă confruntați cu o boală relativ ușoară. Asta nu înseamnă că nu trebuie să vă sfătuiți cu un medic, ci DOAR că puteți aștepta, fără panică, vindecarea bolii, după ce ați fost la un consult ce a precizat diagnosticul de boală respiratorie”, explică dr. Mihai Craiu, medic pediatru, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.

Vezi și: Boala de care suferă 1 din 2 români. Este îngrijorător. Este recidivantă, are consecințe

Factorii care pot interfera cu saturația de oxigen

- degete murdare

- lumini puternice

- tonuri mai închise ale pielii

- oja de unghii

- circulația deficitară la nivelul extremităților, mai notează Medical News Today. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel