Boala de care suferă 1 din 2 români. Este îngrijorător. Este recidivantă, are consecințe
Boala de care suferă 1 din 2 români provoacă îngrijorare în rândul medicilor.
Boala de care suferă 1 din 2 români este o afecțiune cronică întâlnită la nivel global. Medicii sunt îngrijorați de modul în care evoluează obezitatea.
Obezitatea este o boală complexă care implică o cantitate excesivă de grăsime corporală. Obezitatea nu este doar o preocupare cosmetică. Este o problemă medicală care crește riscul altor boli și probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială și anumite tipuri de cancer.
Există multe motive pentru care unii oameni au dificultăți în a pierde în greutate. De obicei, obezitatea este rezultatul unor factori ereditari, fiziologici și de mediu, combinați cu alegerile privind dieta, activitatea fizică și exercițiile fizice.
Vestea bună este că și o pierdere modestă în greutate poate îmbunătăți sau preveni problemele de sănătate asociate cu obezitatea. O dietă mai sănătoasă, o activitate fizică sporită și schimbări de comportament vă pot ajuta să pierdeți în greutate. Medicamentele pe bază de prescripție medicală și procedurile de scădere în greutate sunt opțiuni suplimentare pentru tratarea obezității.
”Gras și frumos nu mai e la modă. Obezitatea nu este un semn de prosperitate, este o afecțiune cronică, o boală care este multifactorială, progresivă, recidivantă. Este o afecțiune tratabilă care are consecințe metabolice și aici discutăm de prediabet, diabet zaharat, sindrom metabolic, are consecințe biomecanice, toate acele probleme osteoarticulare și nu în ultimul rând consecințe psiho-sociale câteodată invalidante, stigmatizante pentru persoana cu obezitate.
A apărut Atlasul Mondial de Obezitate care este scos anual de către Federația Mondială a Obezității. Pentru România, datele sunt îngrijorătoare. Ne arată că până în anul 2035 vor fi în jur de 35% persoane cu obezitate în România. În acest moment există 20% persoane cu obezitate în România și, în total, persoane cu supragreutate și obezitate sunt cam 50%. Cam unul din doi români ar trebui să facă niște schimbări începând cu stilul de viață pentru a nu urca în greutate”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic generalist și doctor în nutriție, la Antena 3 CNN.
Cum ne dăm seama că avem probleme cu greutatea
”Supragreutatea este primul pas spre obezitate și înseamnă acumularea de țesut adipos în exces. Există o măsurătoare simplă: este greutate împărțit la înălțimea la pătrat. Înălțimea este măsurată în metri. Acest parametru dacă este între 18,5 și 24,9 înseamnă stare de normoponderal, adică suntem bine.
Tot ce este peste și ajungem la 29,9 înseamnă suprapondere, undeva trebuie să ne limităm la cât și cum mâncăm, după care peste 30 apar diverse grade de obezitate, gradul 1 și 2, și peste 40 vorbim de obezitatea severă sau obezitatea morbidă care este un diagnostic înspăimântător prin toate complicațiile, comoriditățile pe care le aduce”, a mai spus medicul nutriționist.
Obezitatea, cauze
”Acest dezechilibru care duce la acumularea de calorii, există multe dezechilibre hormonale, există și obezitatea monogenică, adică gene speciale care determină într-o familie acea obezitate. Ca urmare a complexității acestei boli, este important să fie tratată de medic, persoanele care suferă de obezitate să facă o vizită la medic”, a mai explicat dr. Anca Hâncu.
Caloriile negative, ce sunt
”Caloriile negative ar însemna că un aliment, de exemplu castravetele, necesită din partea corpului un efort mai mare pentru a fi digerat decât caloriile pe care ni le aduce, în așa fel încât ar crea un deficit caloric. Este explicabil. Castravetele are foarte puține calorii, multă apă, multe fibre și efortul corpului este mai mare.
În categoria alimentelor pe care le recomandăm pentru a avea un deficit caloric, adică să mâncăm calorii mai puține decât consumăm, în cazul persoanelor cu acumulare de țesut adipos s-ar putea să fie limitată și activitatea fizică pentru că au diverse probleme articulare și va fi important să restricționăm alimentația.
În acest sens, legumele, vegetalele sunt foarte utile pentru că au foarte multe fibre, au apă foartă multă, ne aduc puține calorii. Vedem un volum mare și atunci persoanele cu obezitate pot să adere la un regim alimentar echilibrat. Echilibrul și diversitatea sunt principiile de bază pe care construim un regim alimentar sănătos și corect”, a mai spus medicul nutriționist.
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
-
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb! De ce specialiștii spun să NU renunți la el?
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
