Care sunt cele mai bune băuturi calde de iarnă. Hâncu: Ne fac bine la creier și inimă
Care sunt cele mai bune băuturi pentru zilele friguroase de iarnă. La ce trebuie să fim atenți când ne preparăm vinul fiert.
Sezonul rece cu zilele sale friguroase ne oferă o varietate mare de băuturi pe care să le consumăm pentru a ne încălzi, dar și pentru a ne da o stare de bine și de confort.
Dr. Anca Hâncu a precizat care sunt cele mai bune astfel de băuturi, care să îmbine în mod armonios toate beneficiile de care să ne bucurăm.
”Încep cu o cacao sau cu o ciocolată caldă, care miroase foarte frumos, tocmai pentru a vă da un boost de energie de dimineață. Ce ne aduce cacao, ce ne aduce ciocolata caldă?
De fapt vorbim de beneficiile substanței din cacao, pentru că sunt acolo foarte mulți polifenoli, flavonoide, care ne fac bine pentru creier, dar și pentru inimă, avem protecție cardiovasculară.
Avem acel sistem de curățare antioxidant, dar avem și o reducerea a anxietății, exact ce avem nevoie în perioada sărbătorilor, să ne simțim mai bine, mai relaxați și atunci, dacă nu vrem să aducem prea multe kilograme, încercați o cacao ușoară, nu adăugați prea mult zahăr, iar ciocolata, doar dacă sunteți pe pârtie, unde aveți nevoie de foarte multă energie”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.
Green Mediteraneean Diet, chiar și iarna
În ceea ce privește consumul de ceaiuri, medicul susține că este bun, mai ales că este inclus în consumul de lichide recomandat, dar că trebuie făcută diferența între infuzia de plante, celebrele ceaiuri medicinale, pe care le beam în situații de sănătate precară, și ceaiuri verde, negru ori alb, consumate ca înlocuitor al cafelei, în unele ocazii.
”Infuziile sunt foarte utile pentru efectul acesta de detoxifiere, dar mai avem și ceaiurile, ceaiul verde și ceaiul negru. Din nou vorbim de catechine, la cel verde, din nou aceleași substanțe antioxidante, extrem de sănătoase pentru organism.
Ceaiul verde practic arde grăsimea, în special grăsimea viscerală. Este un studiu, Direct Plus, în curând apărut în lumea științifică, ce a subliniat conceptul de Green Mediteraneean Diet.
Am tot vorbit de stilul de viață mediteraneean, pe care îl facem verde acum, adăugând câteva căni de ceai verde. Nu excesiv, pentru că stimulează și activitatea cerebrală și ne face mai activi, are și cafeină, dar cu moderație ne ajută foarte mult să devenim mai vioi, mai energici, și împreună cu un regim alimentar sănătos ne va ajuta la scăderea grăsimii viscerale, grăsimea aceea depusă pe organe, care duce la bolile cronice și pe care vrem să o evităm”, a mai spus nutriționistul.
Laptele, somniferul natural
Pentru cei care tolerează laptele, un pahar de lapte cald, băut seara, poate să inducă ”o stare de somn, ne pregătește hormonii somnului, dar tot pentru somn putem să bem și un ceai de mușețel”, a mai spus nutriționistul, precizând că în cazul celor care suferă de intoleranță la lactoză, aceștia se pot bucura de un pahar de lapte vegetal, ”o băutură de migdale, de orez sau de cocos, care este foarte gustoasă, dacă vor să păstreze această tradiție, pentru că un iaurt seara este rece și are alte efecte”, a mai spus medicul, atrăgând atenția cu privire la produsele lactate deja îndulcite.
”Nu sunt de acord, ca nutriționist, evident. Vrem să avem tot mai puțin zahăr, eventual ne punem noi dacă știm că facem foarte multă mișcare, că avem nevoie de mult mai multă energie”, a mai spus medicul.
Vinul fiert, cu moderație
Cum ne aflăm în perioada târgurilor de Crăciun, iar acestea sunt pline cu o multitudine de ”vin fier și plec vesel” ori ”vin fiert și plec fericit”, medicul susține că este nevoie de moderație în consum, dar oferă și un sfat cu privire la modul în care ne putem pregăti vinul fiert acasă.
”Un pahar de vin fiert, știm de resveratrol, știm că ne aduce totuși și substanțe antioxidante, însă cu moderație. Dacă faceți acasă vin fiert, puneți toate condimentele, sunt foarte multe rețete pe internet, încălziți la 70-80 de grade, pentru că dacă fierbem vinul cu adevărat își va pierde din calitățile nutritive”, a mai spus Anca Hâncu.
Ce nu știai despre ceai. În cât timp trebuie să îl prepari. Ce se întâmplă dacă îl bei după ce s-a răcit
Ce nu știai despre ceai. Ceaiul ar trebui consumat fierbinte, cu excepția ceaiului cu gheață, desigur, dar v-ați întrebat vreodată dacă unul este mai bun decât celălalt.
Temperatura ceaiului, esențială
Un aspect simplu, cum ar fi temperatura ceaiului poate să nu pară ceva de care ar trebui să îți faci griji, dar s-ar putea să fii surprins cât de importantă este, de fapt.
Ceaiul rece, ce trebuie să știi
Ceaiul rece are cantități similare și, în anumite cazuri, chiar mai mari de antioxidanți, catechine și flavonoide decât ceaiul fierbinte, dar durează mai mult pentru a se pregăti. În comparație cu ceaiul fierbinte, ceaiul rece este, de asemenea, mai potrivit pentru sistemul cardiovascular. Ceaiul cu gheață, pe de altă parte, este inferior atât ceaiului rece, cât și ceaiului fierbinte.
Consumul de ceai fierbinte sau rece poate face diferența, potrivit Tea Just. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Somnul, cum se schimbă pe durata vieții. Ce înseamnă când spui că ai dormit ca un copil
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
