Care sunt sursele de carbohidrați buni. Dr. Pleșea: Sunt multe mituri legate de carbohidraţi, cum că toţi sunt răi

Care sunt sursele de carbohidrați buni și cum pot fi combinați nutrienții alimentari pentru a aduce beneficii sănătății.
Carbohidrații - fibrele, amidonul și zaharurile - sunt nutrienții alimentari pe care organismul îi transformă în glucoză, energia de care are nevoie pentru o bună funcționare.
Specialistul în nutriție și boli metabolice, dr. Ruxandra Pleșea a explicat care sunt diferențele dintre cele două tipuri de carbohidrați, dar și cum putem avea o alimentație echilibrată și sănătoasă prin asocierea potrivită dintre carbohidrații buni și cei răi.
”Sunt multe mituri legate de carbohidraţi, cum că toţi sunt răi. Ştim clar, că acei carbohidraţi rapizi şi rafinaţi în exces fac rău, acest rău însemnând că pot să ducă la puternice influenţe hormonale cu efect de câştig în greutate, pot să destabilizeze flora intestinală, pot să ducă în timp la instalarea sindromului metabolic şi aceştia trebuie consumaţi cu măsură”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, la Sfat de Sănătate de la Antena 3.
Cei mai buni pentru organism - carbohidraţii complecşi
”La polul opus sunt carbohidraţii complecşi sau lenţi. De ce se numesc aşa? Pentru că ei fiind structuri complexe vor elibera lent glicemia în sânge.
Toţi carbohidraţii pe care noi în consumăm în final, vor deveni acea unică moleculă de glucoză, care este combustibilul preferat al organismului nostru, fără de care creierul nu poate supravieţui. Aşadar, viaţa fără ei nu este posibilă, însă modul în care noi îi folosim ne influenţează în bine sau în rău.
Ei se digeră lent, eliberează lent glucoza, un mecanism care place foarte mult organismului nostru şi care are un efect protector pentru câştigul în greutate”, a explicat medicul.
Ce înseamnă carbohidraţi lenţi
”Ce înseamnă carbohidraţi lenţi, de ce se eliberează lent glucoza? Pentru că ei sunt complicaţi, sunt acolo multe molecule. În structura alimentelor bogate în carbohidraţi lenţi şi nerafinaţi intră şi fibrele, lucru care va scădea acest indice glicemic, adică acea viteză cu care se eliberează glucoza în sânge.
Există uneori şi asociere de proteine chiar şi grăsimi în acele alimente şi atunci tot acest proces de care vă povesteam are loc lent”, a mai spus medicul, adăugând o listă de alimente în care aceștia se găsesc, dar și care este rolul lor.
”Îi găsim în leguminoase, în acele boabe de linte, mazăre, năut, fasole. Acolo sunt şi proteine şi fibre. Ele au un rol decisiv în modul în care noi simţim foamea, saţietatea, în a controla insulino-rezistenţa şi deci greutatea.
Alte surse de carbohidraţi lenţi sunt cerealele, dar integrale, nu rafinate, că rafinarea înseamnă renunţarea la fibre, la germene, şi păstrarea doar a amidonului.
Chiar şi pastele integrale sunt benefice, deşi pastele nu au un indice glicemic foarte crescut”, a explicat nutriționistul.
Când este indicat desertul
Potrivit nutriționistului, desertul, un aliment plin de carbohidrați răi, este indicat a se consuma după o masă mai bogată, dar sănătoasă, realizându-se astfel un echilibru între cele două tipuri de carbohidrați.
”Carbohidraţi un pic mai rapizi găsim în fructe. Aici în fructe nu sunt grăsimi şi proteine pentru a tampona acest indice glicemic, de aceea fructele au un indice glicemic mediu.
Dar noi putem să facem bine și scădem răutatea carbohidraţilor din fructe, asociindu-le la o masă, spre exemplu, cu nuci, cu seminţe, cu oleaginoase. Ele conţin fibre, proteine şi carbohidraţi, dar această asociere conduce la o masă cu un indice glicemic scăzut”, a mai spus nutriționistul.
Care este rolul carbohidraților
Studiile științifice asupra funcțiilor și rolul carbohidraților în organism au descoperită că aceștia:
- furnizează organismul energie. Majoritatea alimentelor cu carbohidrați sunt digerate și transformate în glucoză înainte de a intra în sânge.
- carbohidrații buni ajută la conservarea mușchilor. Consumul a cel puțin unui carbohidrat pe zi este o modalitate de a preveni pierderea masei musculare.
- stimulează sănătatea digestivă. Grupul de fibre dietetice susține metabolismul și ajută la eliminarea toxinelor din corp, în mod regulat, fiind potrivite pentru un slăbit sănătos.
- influențează sănătatea inimii și diabetul. Consumul excesiv de carbohidrați afectează sănătatea inimii și crește riscul de diabet zaharat. Cu toate acestea, fibrele dietetice pot susține sănătatea inimii și nivelurile glicemice din sânge, arată Healthline.
Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.