Cât de important este calciul pentru corp. În ce alimente îl găsiți

Din dieta zilnică nu ar trebui să lipsească alimentele bogate în calciu.
Calciul, un mineral conținut de unele alimente, este indispensabil pentru a avea oase puternice și pentru a îndeplini multe funcții importante.
La ce duce prea mult sau prea puțin calciu
O cantitate insuficientă de calciu afectează sănătatea oaselor, iar în unele cazuri – la femei, în special – poate duce la apariția osteoporozei, o boală în care oasele devin fragile și mai predispuse la fracturi. Unele studii au demonstrat că o dietă bogată în calciu ar scade riscul de a dezvolta cancer de colon sau rect sau de a crește riscul de cancer de prostată, dar ar reduce și posibilitatea de a avea o boală cardiovasculară și AVC.
Alte studii care au analizat efectele calciului asupra hipertensiunii susțin că administrarea de aporturi recomandate de calciu ar reduce riscul apariției tensiunii arteriale crescute. Un aport prea mare de calciu, conform unor cercetări citate de Institutul Național de Sănătate, SUA, ar crea un risc mai mare de pietre la rinichi, însă opiniile sunt împărțite pe această temă.
Un rol esențial îl are calciul în preeclampsia, o afecțiune medicală gravă în care o gravidă dezvoltă hipertensiune și probleme renale. Potrivit sursei citate, femeile care primesc mai puțin de 900 mg de calciu pe zi, administrarea de calciu în timpul sarcinii ar reduce riscul de preeclampsie, însă medicul va preciza cantitatea necesară și va monitoriza gravida.
Alte informații despre efectele lipsei calciului în organism și alte recomandări sănătoase puteți citi pe site-ul Clinicii Mayo, una dintre cele mai bune instituții medicale americane.
Unde se găsește
Calciul se găsește în alimente precum: lactate (lapte, iaurt, brânză – principalele surse de calciu), varză, brocoli, conserve de sardină, somon, majoritatea cerealelor, sucuri de fructe, orez, băuturi din soia.
Ce exerciții puteți face ca să vă întăriți oasele și în ce alte alimente se găsește calciul puteți citi AICI, pe site-ul Școlii de Medicină Johns Hopkins.
Cu ce medicamente să nu-l amestecați
Unele medicamente pot scădea sau crește nivelul de calciu din organism, de aceea ar fi bine să fiți atenți la o serie de medicamente precum: bifosfonați (pentru tratarea osteoporozei); antibiotice din familiile fluorochinolonelor și tetraciclinelor; diuretice; antiacidele; glucocorticoizii.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.