Cât de multe fibre ar trebui să mâncăm pentru a preveni bolile
O nouă metaanaliză examinează 40 de ani de cercetare în încercarea de a afla cantitatea ideală de fibre pe care ar trebui să o consumăm pentru a preveni boala cronică și mortalitatea...
Cercetătorii și organizațiile de sănătate publică au salutat mult timp beneficiile consumului de fibre, dar cât de multă fibră ar trebui să consumăm, mai exact?
Această întrebare a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să comită un nou studiu. Rezultatele apar în jurnalul The Lancet.
Noua cercetare și-a propus să ajute la dezvoltarea de noi orientări pentru consumul de fibre dietetice, precum și să dezvăluie care carbohidrații protejează cel mai mult împotriva bolilor necomunicabile și pot evita creșterea în greutate, notează Medical News Today.
Bolile necomunicabile se mai numesc și boli cronice. De obicei, durează mult timp și progresează încet. Potrivit OMS, există „patru tipuri principale de boli necomunicabile:„ boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și diabet.
Profesorul Jim Mann, de la Universitatea din Otago, din Noua Zeelandă, este autorul corespunzător al studiului, iar Andrew Reynolds, un coleg de cercetare postdoctorală la Școala de Medicină Dunedin din Otago, este primul autor al lucrării.
Prof. Mann explică motivația studiului, spunând: „Recenziile anterioare și metaanalizele au examinat de obicei un singur indicator al calității carbohidraților și un număr limitat de boli, astfel încât nu a fost posibil să se stabilească ce alimente să recomande pentru protejarea împotriva o serie de condiții. "
Pentru a afla, cercetătorii au efectuat o meta-analiză a studiilor observaționale și a studiilor clinice.
Aportul zilnic de 25–29 grame de fibre este ideal
Reynolds și colegii lor au examinat datele incluse în 185 de studii observaționale - în valoare de 135 de milioane de ani-persoană - și 58 de studii clinice care au recrutat peste 4.600 de persoane în total. Studiile analizate au avut loc pe parcursul a aproape 40 de ani.
Oamenii de știință au investigat incidența anumitor boli cronice, precum și rata deceselor premature rezultate din acestea.
Aceste afecțiuni au fost: boli coronariene, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, cancer de colon și o serie de cancere legate de obezitate, cum ar fi cancerul de sân, cancerul endometrial, cancerul esofagian și cancerul de prostată.
-
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
