A mâncat 2 ouă pe zi timp de 80 de ani. Cum arată analizele lui e UIMITOR. Asta spune adevărul despre câte ouă poți mânca pe săptămână. Bilic: E o chestiune năucitoare

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cate oua poti manca pe saptamana - Foto: Freepick
Cate oua poti manca pe saptamana - Foto: Freepick

Câte ouă poți mânca pe săptămână. Mihaela Bilic, despre bărbatul care a mâncat 2 ouă pe zi timp de 80 de ani. Ce s-a întâmplat cu bărbatul.

Ouăle sunt un aliment popular și foarte nutritiv, bogat în vitamine, minerale, antioxidanți, proteine și grăsimi. În părțile lumii în care ouăle sunt accesibile și ușor accesibile, mulți oameni le consumă în mod regulat sau chiar zilnic

În urmă cu câțiva ani, sfatul era să nu mâncăm mai mult de unul sau două ouă întregi pe săptămână. Motivul era cantitatea mare de colesterol din gălbenușurile de ou - aproximativ 200 de miligrame pe ou. Orientările anterioare privind colesterolul recomandau nu mai mult de 300 mg de colesterol alimentar pe zi.

Cercetări mai recente au arătat cum colesterolul alimentar avea o influență redusă asupra nivelului de colesterol total și de colesterol LDL "rău" din sânge. În schimb, grăsimile saturate din alimentație sunt cele care cresc aceste niveluri din sânge.

Motivul? Cea mai mare parte a colesterolului din corp nu provine din alimentație, ci este produs de ficat. Iar grăsimile saturate din alimentație pot face ca ficatul să producă mult colesterol, potrivit Harvard Health.

În timp ce studiile recente încă nu oferă un răspuns coerent, o persoană sănătoasă medie probabil că nu suferă niciun rău dacă mănâncă până la șapte ouă pe săptămână. De fapt, ouăle sunt un aliment nutritiv. Acestea sunt relativ sărace în calorii și grăsimi saturate și bogate în proteine, vitamine și minerale.

Mai mult, cercetări recente sugerează că legătura dintre consumul de ouă și riscul ridicat de boli de inimă ar putea să nu fie atât de puternică pe cât se credea cândva - deși există încă multe dezbateri pe această temă.

Ele conțin, de asemenea, substanțe nutritive, cum ar fi luteina și zeaxantina, care sunt bune pentru ochi, și colina, care ajută la susținerea creierului și a sistemului nervos.

"Tata are un prieten care are 80 de ani și căruia îi plac foarte mult ouăle. Toată viața lui a consumat câte două ouă în fiecare zi. E o chestiune năucitoare. Dacă te-ai duce la un nutriționist te-ar certa pentru tipul acesta de comportament. Dar omul are analizele perfecte.

Se spune la carte că ouăle trebuie să fie consumate între 3 și 5 pe săptămână.

Ca să nu mai zic că acum 30 de ani oul era pus la colț pentru că are colesterol", a declarat Mihaela Bilic, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, Spectacola și DC News.

Câte ouă se pot mânca în siguranță pe zi?

 

Pe măsură ce continuăm să aflăm cum interacționează ouăle cu bolile cronice și colesterolul, devine din ce în ce mai clar că riscul asociat consumului de prea multe ouă diferă de la o persoană la alta.

Factori precum genetica, istoricul familial, modul în care vă preparați ouăle, dieta generală și chiar locul în care locuiți ar putea influența numărul de ouă pe care le puteți consuma în siguranță pe zi.

De asemenea, luați în considerare cantitatea de colesterol total din dietă provenit din alte alimente în afară de ouă. Dacă dieta dvs. este relativ săracă în colesterol, este posibil să aveți mai mult loc în ea pentru ouă. Cu toate acestea, dacă dieta este mai bogată în colesterol, poate fi mai bine să limitați consumul de ouă.

Pentru un adult sănătos, cu niveluri normale de colesterol și fără factori de risc de boli de inimă semnificativi la bază, unele cercetări sugerează că 1-2 ouă pe zi pot fi sigure. Poate fi chiar sănătos și benefic pentru sănătatea inimii.

Un mic studiu efectuat pe 38 de adulți sănătoși a constatat că până la 3 ouă pe zi au îmbunătățit nivelurile LDL și HDL și raportul LDL-HDL. Cu toate acestea, experții s-ar putea să se ferească să sugereze mai mult de 2 ouă pe zi, mulți sugerând în continuare să vă limitați la 1.

Un studiu efectuat pe adulți coreeni a mai observat că consumul a 2-7 ouă pe săptămână a ajutat la menținerea unor niveluri ridicate de colesterol HDL și la reducerea riscului de sindrom metabolic. Între timp, consumul a 2 sau mai multe ouă pe zi nu a avut aceleași efecte protectoare.

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care includ niveluri ridicate ale tensiunii arteriale, glicemiei și grăsimii din sânge, plus creșterea în greutate în jurul taliei. Împreună, acestea contribuie la un risc crescut de boli cronice precum diabetul și bolile de inimă

Este mai bine să mănânci doar albușul de ou?

În medie, 1 ou mare conține în jur de 200 mg de colesterol.

Colesterolul este concentrat în gălbenuș. Prin urmare, unele persoane mănâncă doar albușuri de ou pentru a reduce aportul de colesterol, obținând în același timp o sursă bună de proteine slabe.

Cu toate acestea, nu ar trebui să respingeți complet gălbenușul din cauza conținutului său de colesterol. Gălbenușul este, de asemenea, partea din ou care este plină de fier, vitamina D, carotenoizi și multe altele.

Se crede că acești nutrienți bioactivi sunt responsabili pentru multe dintre calitățile de promovare a sănătății din ouă, cum ar fi reducerea inflamației, creșterea nivelului de colesterol HDL și îmbunătățirea sănătății metabolice.

De exemplu, un studiu efectuat pe 37 de adulți cu sindrom metabolic a constatat că cei care au urmat o dietă săracă în carbohidrați care includea 3 ouă întregi pe zi, timp de 12 săptămâni, au avut markeri îmbunătățiți ai inflamației și ai echilibrului colesterolului, în comparație cu cei care au mâncat un înlocuitor de ou fără gălbenuș.

În acest moment, nu există prea multe dovezi care să susțină consumul doar de albuș de ou la persoanele sănătoase. De fapt, evitând gălbenușul, s-ar putea să pierdeți multe dintre beneficiile pe care le oferă ouăle pentru sănătate.

Pe de altă parte, dacă aveți un risc ridicat de boli de inimă sau dacă aveți deja un nivel ridicat de colesterol, prioritizarea albușurilor de ou și moderarea cantității de gălbenuș de ou pe care o consumați în timpul săptămânii ar putea ajuta la prevenirea creșterii în continuare a colesterolului, potrivit Healthline.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel