Cazurile de diabet s-ar putea tripla. Vârstnicii, cei mai afectați

Monika Baciu |
Data publicării:
diabet - FOTO: Freepik
diabet - FOTO: Freepik

Medicii trag un semnal de alarmă. Cazurile de diabet s-ar putea tripla, mai ales în cazul vârstnicilor.

În timp ce din ce în ce mai multe persoane cu diabet de tip 1 trăiesc mai mult, disparitățile semnificative la nivel mondial persistă în ceea ce privește accesul la și calitatea îngrijirii diabetului.

Numărul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste, diagnosticate cu diabet de tip 1, a crescut de la 1,3 milioane în 1990 la 3,7 milioane în 2019, în timp ce ratele mortalității au scăzut cu 25% de la 4,7 la 100.000 de populație în 1990 la 3,5 în 2019, conform unei analize a datelor din peste 200 de țări și regiuni publicată în The BMJ.

În general, rezultatele arată că mai mulți oameni cu diabet de tip 1 trăiesc mai mult. Cu toate acestea, ratele mortalității au scăzut de 13 ori mai repede în țările cu venituri mari comparativ cu țările cu venituri mici și medii, indicând că disparitățile globale substanțiale în îngrijirea diabetului persistă.

Vezi și: Studiu NIH: Testele de laborator, incerte pentru diagnosticul de long-COVID

Diabetul de tip 1 scurtează speranța de viață

Diabetul de tip 1 este tradițional considerat o boală care poate scurta semnificativ speranța de viață, dar studiile recente au raportat un număr tot mai mare de persoane în vârstă cu diabet de tip 1, probabil datorită tratamentelor și îngrijirii îmbunătățite.

Cu toate acestea, datele precise privind povara diabetului de tip 1 sunt încă insuficiente în majoritatea țărilor și regiunilor din întreaga lume.

Pentru a aborda această problemă, cercetătorii din China au utilizat datele din Studiul Global de Povară a Bolilor și Factorilor de Risc 2019 pentru a estima prevalența (numărul de persoane care trăiesc cu această afecțiune), decesele și anii de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY) – o măsură combinată a cantității și calității vieții – din cauza diabetului de tip 1 în rândul persoanelor cu vârsta de 65 de ani și peste, din 204 țări și regiuni între 1990 și 2019.

Datele au fost analizate la nivel global, regional și național, pe grupe de vârstă, sex și indicele sociodemografic (SDI) – o măsură a dezvoltării sociale și economice.

Vezi și: Iaurtul cu miere, impact asupra sănătății intestinale. Curăță intestinul

Tendințe în prevalența și mortalitatea diabetului

Cercetătorii au descoperit că, la nivel global, rata prevalenței standardizată pe vârstă a diabetului de tip 1 în rândul persoanelor vârstnice a crescut cu 28% de la 400 la 100.000 de populație în 1990 la 514 în 2019, în timp ce decesele au scăzut cu 25% de la 4,74 la 100.000 de populație în 1990 la 3,54 în 2019.

DALY-urile standardizate pe vârstă din cauza diabetului de tip 1 au scăzut de asemenea în aceeași perioadă, dar într-o măsură mai mică, cu 8,9% de la 113 la 100.000 de populație în 1990 la 103 în 2019.

Global, prevalența diabetului de tip 1 s-a triplat în fiecare grupă de vârstă de la 65 la 94 de ani, în special în rândul bărbaților, în timp ce ratele mortalității au scăzut în toate grupele de vârstă, în special în rândul femeilor și al celor mai tineri de 79 de ani. Cea mai semnificativă scădere a DALY-urilor a fost observată și în rândul celor sub 79 de ani.

Pacient diabetic - FOTO: Freepik

Variații regionale

Cu toate acestea, ratele mortalității au scăzut de 13 ori mai repede în țările cu un indice sociodemografic ridicat comparativ cu țările cu un indice sociodemografic scăzut sau mediu (-2,17% pe an față de -0,16% pe an).

Deși prevalența cea mai mare a diabetului de tip 1 a rămas în America de Nord cu venituri mari, Australasia și Europa de Vest, cele mai mari rate de DALY au fost găsite în sudul sub-Saharianei Africa (178 la 100.000 de populație), Oceania (178) și Caraibe (177).

Un nivel crescut al glucozei plasmatice pe nemâncate (niveluri mai mari ale zahărului din sânge după o perioadă de post) a fost principalul factor de risc pentru DALY-uri în rândul adulților în vârstă cu diabet de tip 1 în perioada studiului de 30 de ani, indicând că controlul activ al glicemiei rămâne o provocare pentru acești pacienți.

Cercetătorii recunosc că estimările lor s-au bazat în principal pe modelare și că variațiile în sistemele de informații de sănătate și metodele de raportare din diferite țări și regiuni, în special în țările cu venituri mici și medii și în zonele aflate în conflict, ar fi putut afecta acuratețea rezultatelor lor.

Cu toate acestea, pentru persoanele în vârstă cu diabet de tip 1 și familiile lor din întreaga lume, scăderea mortalității și a DALY-urilor asociate cu această boală sunt îmbucurătoare.

Vezi și: Cofeina, asociată cu infarcul și AVC-ul. Persoanele sănătoase sunt la risc

Deși progresele în tratamentul diabetului de tip 1 au dus la o creștere a speranței de viață pentru persoanele afectate, persistă disparități semnificative la nivel global în ceea ce privește accesul la îngrijire și rezultatele de sănătate. În timp ce țările cu venituri mari au înregistrat scăderi rapide ale mortalității și ale DALY-urilor asociate, țările cu venituri mici și medii rămân mult în urmă, ceea ce reflectă provocări majore în controlul glicemiei și în asigurarea unei îngrijiri adecvate.

Aceste disparități subliniază necesitatea unor eforturi globale susținute pentru a îmbunătăți accesul și calitatea îngrijirii diabetului, în special în regiunile cele mai vulnerabile.

Diabetul de tip 1, ce este

Diabetul de tip 1, anterior cunoscut sub denumirile de diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afecțiune cronică în care pancreasul produce insuficientă sau deloc insulină. Insulina este esențială pentru permiterea glucozei să pătrundă în celule și să fie transformată în energie, potrivit Mayo Clinic.

Cauzele diabetului de tip 1 includ factori genetici și anumite virusuri, iar această formă de diabet apare de obicei în copilărie sau adolescență, dar poate să se dezvolte și la adulți.

În ciuda cercetărilor extinse, nu există încă un leac pentru diabetul de tip 1. Tratamentul se axează pe controlul nivelului de zahăr din sânge prin administrarea de insulină, ajustarea dietei și adoptarea unui stil de viață adecvat pentru a preveni apariția complicațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel